Kurban Etini Doğru Tüketmenin 5 Yöntemi!
Kurban bayramına sayılı günler kala kurban pazarlarında hareketlilik başladı. Tabi bununla birlikte her sene olduğu gibi kurban etinin nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda haberler de televizyonlarda yerini almaya başladı. Peki kurban etini nasıl tüketmeliyiz? İşte size 5 doğru yöntem.
PİŞİRMEDEN ÖNCE 24 SAAT BUZDOLABINDA BEKLETİN
Kurban kesilip evimize geldikten sonra hemen tüketilmemelidir. Yaklaşık 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi en uygun olanıdır. Çünkü dinlendirilmiş et daha kolay pişer, daha lezzetli olur ve aynı zamanda vücudumuzun eti sindirmesi de daha kolay olur.
Bizim adetlerimize göre bunu uygulamak ne kadar kolay olur bilinmez. Fakat sağlıklı olanı yapmak istiyorsanız bir gün boyunca sabretmelisiniz.
HAŞLAMA YA DA IZGARA YAPARAK TÜKETMEYİ TERCİH EDİN
Özellikle kurban etinin en çok tüketilen şekli kavurmadır. Fakat kurban etini tereyağı ya da kuyruk yağıyla kavurarak tüketmek sağlık açısından hiç uygun değildir. Çünkü hayvansal yağ yüksek ateşe maruz kaldığında kanserojen etkisi artar. Bu nedenle en ideal pişirme yöntemi eti kendi suyunca bol sebze ile pişirmektir.
MANGAL YAPARKEN ET İLE ATEŞ MESAFESİNİ AYARLAYIN
Kurban kesildikten sonra mangal yakmak olmazsa olmazımızdır. Fakat eti mangalda pişirirken de dikkat etmemiz gereken noktalar vardır.
Eğer etlerinizi mangalda pişirecekseniz vitamin kaybını önlemek ve dumandaki zehirli maddelerin ete geçmesini engellemek için kömür tam olarak yanıp kor haline dönüştükten sonra etleri pişirmeli ve ateşle et arasında en az 15 cm mesafe olmasına dikkat etmelisiniz.
BUHAR YÖNTEMİ İLE ETİN BESİN DEĞERİNİ KORUYUN
Buharda et pişirme çok tercih edilen bir yöntem olmayabilir fakat etin besin değerinden faydalanabilmek ve yağını azaltabilmek adına en uygun yöntem buharda pişirmektir. Böylelikle etin vitamin ve mineral değerlerinde azalma olmaz.
BAHARATLARLA ETİN SİNDİRİMİNİ KOLAYLAŞTIRIN
Kimileri eti baharatlı sevmez fakat sevmiyorsanız bile sindirimi kolaylaştırmak hem de ete lezzet katmak adına bazı baharatlar kullanabilirsiniz. Örneğin kekik, biberiye, kırmızı biber ve kimyon gibi baharatların hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Aynı zamanda antioksidan özelliği sayesinde vücudunuzun yükünü hafifletir.
MİDE-BAĞIRSAK HASTALIKLARINA ÖZEL…
Eti dinlendirmeden tüketirseniz hem pişirirken hem de yedikten sonra sindirim esnasında zorlanırsınız. Bu yüzden mide ve bağırsaklarında rahatsızlık olan kişiler kurban etini 24 saat dinlendirdikten sonra yemelidirler.
Bekletilen etler, ızgara, haşlama ya da buharda pişirme yöntemleriyle tüketmelidirler. Besin öğelerinin kaybolmaması ve mikro organizmaların artmaması için 0-2 derece 3 ile 5 gün arasında, derin dondurucuda ise -18 derecede 3 ay boyunca bekletilebilir.
GÜNLÜK ET TÜKETİMİ NE KADAR OLMALI?
Her şeyi tüketirken olduğu gibi et tüketirken de sınırımız olmalıdır. Kurban bayramı diye her gün sınırsız et tüketilmemelidir.
Kadınların için günlük 100-120 gram erkekler için ise 150-180 gram tüketilmesi uygundur. Aynı zamanda etle birlikte tam tahıllı ekmek, bulgur, kepekli pirinç gibi tahıllardan yapılan pilav ve taze sebzeler de tüketilmelidir.