Kurban Bayramında Et Tüketimine Özel 6 Önemli Öneri
Sarmasıyla, tatlısıyla, kavurmasıyla bir bayram daha yaklaşmakta. Birçoğumuz bayram günlerinde sağlığımızı pek düşünmeden hareket edip beslenme şeklimizde birtakım anormallikler oluşturmaktayız. Kurban Bayramı’na özgü et tüketimi abartıp kurban bayramının simgesi kavurmayı sofranın incisi haline getirebiliyoruz.
Taze Et Tüketiminden Kaçının
Yeni kesilen kurban etinin yeterli zamanda dinlendirilmeden pişirilip yenmesi ishal, gaz ve şişkinlik gibi birtakım sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle de etin minimum 1 gün süre ile dinlendirilmesi eğer ki taze bir şekilde tüketilme mecburiyeti varsa uzun süre kısık ateşte az miktarda tüketilmesinde fayda vardır.
Uygun Koşullarda Saklayın
Etin kesilmesinden sonra kapalı bir ortamda beklemesi, parçalanmış bir şekilde en çok 4-5 derecelik bir ortamda bekletilmesi gerekmektedir. Bozulmaya neden olan ve hastalık yapan mikroorganizmaların ete temas etmemesi ya da ette bulunan mikroorganizmaların sayısının azaltılması, toksin salınımının engellenebilmesi için serin bir ortamda işlem görmesi önemlidir.
Et uzun sürelerce saklanacaksa kullanılacak parçalar bölünüp yağlı kağıt ya da buzdolabı poşetine sarılarak derin dondurucuda 3-4 ay, buzdolabında 2 hafta süre ile saklayabilirsiniz.
Eti Mutlaka Sebzeyle Tüketin
Et birçok protein ve vitamini bünyesinde barındırsa da C vitaminine sahip değildir. Bundan dolayı etler pişerken içine sebze ilavesi ile sağlıklı beslenebilme açısından oldukça önemlidir. C vitamini demir mineralinin emilimini arttırması özelliği ile bilinmektedir. Etli yemeklerin yanında salata tüketmek posa tüketiminin artması ve kabızlık problemlerinin önüne geçmesine yardımcı olmaktadır.
Pişirme Yöntemlerine Dikkat Edin
Yüksek ısıda, kızartma yöntemiyle ya da dumanlı ateşte uzun sürelerce pişen etlerde kanserojen maddeler oluşabileceğinden ötürü bu yöntemler tercih nedeni olmamalıdır. Fırında pişirme, basınçlı tencerede pişirme ve haşlama bilinen en iyi ve sağlıklı pişirme teknikleridir. Mangalda pişirilecek etin yağsız olmasına ve ateşten 25 cm mesafeden dumansız bir biçimde pişirilmesi gerekmektedir.
Su İçmeyi Unutmayın
Bayram süresince normalinden çok daha fazla et tüketileceğinden ötürü bedendeki protein oranı da artmaktadır. Artan proteinin sindiriminin sonucu olarak meydana gelen atıklar böbreklerden süzülmektedir. Yeterli su bedene girmediği zaman böbrekler söz konusu süzme işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle de böbreklerin yükünü elinden alarak ve sıcak havaları da göz önünde bulundurarak günde en az 1,5-2 litre su içilmesi gerekmektedir.
Bu Hastalıklar Varsa Sınırlı Et Tüketin
Böbrek, hipertansiyon, diyabet, gut ve kalp damar hastaları et tüketiminde dikkatli olmaları gerekmektedir. Et tüketiminin yanı sıra bayram tatlılarının tüketilmesinde de dikkatli olmak gerekmektedir. Şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü hafif tatlılar tercih edilebilir.