Sağlıklı Yaşam

Kegel Egzersizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizi, strese bağlı da dahil olmak üzere zayıf pelvik taban kaslarının neden olduğu durumları önleyebilen ve iyileştirebilen ve genel pelvik sağlığı iyileştirebilen basit kasılma egzersizleridir. Genel olarak kadınların pelvik kaslarına yöneliktir. Fakat erkekler de yapabilir.

Rahim, mesane, üretra, bağırsak ve vajinayı destekleyen pelvik taban kasları yaşlanma, doğum, menopoz ve diğer nedenlerle zayıflayabilir. Uzmanlar, yaşamın ilerleyen dönemlerinde idrar kaçırmayı önlemek için idrar kaçırma belirtileri olmasa bile tüm kadınların kegel hareketleri yapmasını önermektedir. Kadınlar genellikle 1 ila 3 aylık tutarlı uygulamadan sonra faydalarını görmeye başlar.

Kegel Egzersizi

Kegel Egzersizi Neden Yapılır?

Dr. Arnold Kegel, 1948 yılında kendi adını taşıyan egzersizi geliştiren bir jinekologtur. Öksürme, hapşırma, gülme, egzersiz ya da zorlanma pelvik taban kaslarına baskı yaptığında stres üriner inkontinans yani idrar kaçırma durumunu yaşayan hastaları için geliştirildi. Stres inkontinansı ve diğer problemler, üretrayı destekleyen ve istirahatte kapalı tutan zayıflamış pelvik taban kaslarından kaynaklanır.

Pelvik kas kuvvetinin kaybedilmesi, aşağıda yer alanlar da dahil olmak üzere bazı faktöre bağlı olabilir:

  • Yaşlanma (idrar kaçırma, kadınlarda yaş ilerledikçe daha sık görülür)
  • Gebelik
  • Doğum
  • Aşırı kilolu olmak
  • Kabızlık ile kaldırma ya da  zorlamadan kaynaklanan stres
  • Beyin ve omuriliğin nörolojik bozuklukları

Kegel egzersizi, kadınların idrar kaçırma olaylarını önlemesi ya da azaltması için invaziv olmayan, kolay bir yoldur. Kegel hareketleri, genel itibari ile prostat ameliyatı geçirmiş erkekler için de uygundur. Bu kaslar, istirahatte kapalı tutmak için üretrayı sıkıştırır. Ayrıca hareket sırasında veya öksürürken, gülerken ya da hapşırırken üretrayı kapalı tutar. Bu kaslar iyi kasılamazsa, idrar basınç altında mesaneden sızacaktır.

Uzmanlar, strese bağlı idrar kaçırma ve karma idrar kaçırma durumu olan kadınlar için kegel egzersizlerini önermektedir. Her kadının, mükemmel sağlıklı kadınların bile bir kegel egzersiz rutini benimsemesini önerilir. Bunun nedeni de Kegel egzersizleri pelvik taban bozukluklarının oluşmasını önleyebilmesidir.

Kegel Egzersizi

Kegel Egzersizi Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizleri yatarken, masa başında otururken ya da arabadayken yapılabilir. Spor salonuna gitmeniz, antrenman kıyafetleri giymeniz gerekmez.

Bir kegel egzersizinde pelvik taban kaslarını kasmak, kalça, uyluk ve karnın gevşek kalmasını sağlarken idrara çıkmaya başlayıp ardından durmakla aynı eylemdir. Doğru yapılırsa, kadın vajina, anüs ve mesanedeki kasların gerildiğini ve yukarı doğru kalktığını hissedecektir.

Bunu tuvalette otururken idrar yaparak ve aniden idrar akışını tutarak uygulayabilirsiniz. Kasılma sırasında idrar dışarı sızarsa, kadın muhtemelen kaslarını yukarı değil aşağı doğru itiyor demektir. Bir kadın doğru kasların kasıldığını öğrendiğinde, idrar yapmadığı zamanlarda Kegel yapması en iyisidir. Pelvik taban kaslarını kasamıyorsa bir doktora görünmelidir.

Kegel egzersizi yapabilmeniz için aşağıya bir kaç örnek video koyduk. Bu videoları izleyerek uygulayabilirsiniz.

Kegel Egzersizi

Kegel Egzersizi İle İlgili Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=1AiTCR5JcYI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu