Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Karbonmonoksit, kokusuz, renksiz, tatsız ve tahriş edici olmayan bir gazdır. CO olarak kısaltılır. İnsanları zehirleyerek ölüme götüren tehlikeli bir gazdır. Kokusuz ve tatsız olduğunu söylemiştik. Onu tehlikeli yapan da budur. Sıcaklıklar düştükçe sobalar kuruluyor ve tehlikeler de artıyor. Karbonmonoksit zehirlenmesi gerçek bir endişe kaynağıdır ve etkileri çok üzücü olabilir.
Karbonmonoksit, bugün Türkiye’de bir numaralı ölümcül zehirlenmedir. Uzmanlara göre, Türkiye’de her sene pek çok kişi karbonmonoksit zehirlenmesinden ölmektedir. Uyku halinde solunduğu zaman maalesef ki fark edilmez ise ölüm ile sonuçlanıyor.
Bazı kişiler bir anormallik olduğunda bu durumu fark ediyor. Peki karbonmonoksit zehirlenmesinden muzdarip olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Bu durumda belirtileri izlemek gerekmektedir.
Karbonmonoksit Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri, hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Uzmanlar, erken aşamalarda semptomların belirsiz olduğunu ve bir baş ağrısı ya da grip tipi belirtiler gibi kadar basit etkiler ile ortaya çıktığını söylüyor. Yüksek miktarda karbonmonoksit soluduğunuzda, herhangi bir belirti fark etmeden bayılabilirsiniz. Yaygın belirtiler şunları içerebilir;
- Baş ağrısı
- Bitkinlik
- Baş dönmesi
- Uyuşukluk
- Mide bulantısı ve kusma
- Nefes darlığı
- Karışıklık ve bozulmuş dikkat
- Kişilik değişiklikleri ya da aşırı ruh hali değişimleri
- Sakarlık ya da yürüme zorluğu
- Bulanık görme
- Bilinç kaybı
Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?
Bir karbon monoksit zehirlenmesi meydana geldikten sonra doktorunuz, evinizdeki ve işyerinizdeki yakıt yakan cihaz ve ekipmanların durumunu, bu alanlardaki havalandırmanın kalitesini, maruz kalma süresini, bölgeden ayrıldığınızda belirtilerinizin düzelip düzelmediğini sorabilir ve aile üyelerinizden ya da iş arkadaşlarınızdan herhangi birinin benzer belirtiler gösterip göstermediğini araştırabilir.
Şiddetli karbonmonoksit zehirlenmeniz varsa ve bilinciniz kapalıysa solunum cihazına bağlı olabilir ya da basınçlı hiperbarik odada tedavi alabilirsiniz. Karbon monoksit zehirlenmesi tanısını doğrulamak için doktorunuz kan alacak ve doktorunuzun kanınızdaki karbon monoksit düzeylerini belirlemesini sağlayan bir kan gazı testi yapacaktır. EKG, MRI ya da CT taraması gibi spesifik semptomlarınıza bağlı olarak ek testler gerekebilir.
Karbonmonoksit Zehirlenmesinin Tedavisi
Karbonmonoksitin kısa vadeli etkileri, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve genellikle tedaviden sonra sona erecek olan diğer temel belirtiler içerir. Bununla birlikte, karbon monoksitin uzun süredir devam eden etkileri arasında merkezi sinir sistemi yaralanmaları, toksik ensefalopati, hafıza kaybı, denge sorunları ve KOAH sayılabilir.
Sizin ya da birlikte olduğunuz birinin karbonmonoksit zehirlenmesi olabileceğine ihtimal veriyorsanız, hemen temiz hava almasını sağlayın ve acil tıbbi yardım alın. Karbonmonoksit zehirlenmeniz varsa, birkaç saat boyunca kesinlikle oksijen desteği almalısınız.
Şiddetli karbonmonoksit zehirlenmesi yaşayan her üç kişiden ikisinde uzun süreli nörolojik sorunlar olabilir. Ek olarak, hafif ila orta derecede zehirlenmesi olan beş kişiden birinde, hafif kişilik değişikliklerinden ciddi zihinsel bozukluklara kadar değişen kalıcı nörolojik sorunlar gelişebilir. Hamile kadınlarda karbon monoksit zehirlenmesi, çocukta fetal ölüme veya beyin felcine neden olabilir.