Alternatif Tıp

Fındık Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

instagram takipçi hilesi

Fındık yağı, fındığın preslenmesiyle elde edilen yağdır. Yemek pişirmek, kızartmak ve bazı iplik ve boyalarda kullanılır. Fındık yağı, alfa-linolenik asit ve A, B1 ve B2 Vitaminleri bakımından yüksektir. Fındık yağı aynı zamanda akne tedavisinde ve hem kanseri önlemede hem de tedavi etmede kullanılır.

Fındık Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Fındık yağı ağızdan tüketilebilir veya cilde sürülebilir. Yenilebilir bir pişirme bileşeni olarak fındık yağı, sağlıklı yetişkinler üzerinde, doymamış yağlar ve doymuş yağlar açısından düşük olan diğer yağlar ile kabaca aynı etkiye sahiptir. Bununla birlikte, fındık yağı alımının sağlıklı yetişkinler üzerindeki etkileri iyi çalışılmamıştır. Fındık yağı ya ağızdan alınır ya da cilde sürülür.

Pişirme malzemesi olarak kullanılır. Fındık yağının ağızdan alınıp alınamayacağı veya cilde güvenle uygulanıp uygulanmayacağı konusunda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bazı kaynaklara göre fındık yağı ağızdan alındığında zarar vermiyor gibi görünüyor; ancak hassas kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilen alfa-linolenik asit içerir.

Bazı kişiler, kırışıkları ve yaşlılık lekelerini azaltmak ve akneyi önlemek gibi kozmetik nedenlerle fındık yağını ham haliyle ciltlerinde kullanırlar. Fındık yağının ham formlarının cilde uygulanması bazı kişileri tahriş edebilir; Seyreltilmiş fındık yağı formları uygulamak bu riski azaltabilir. Bazıları ayrıca fındık yağına alerjik reaksiyon gösterebilir.

Fındık Yağı Neden Kullanılmalıdır?

Bazı insanlar fındık yağını ham haliyle kansere, depresyona ve DEHB’ye karşı etkinliği gibi tıbbi amaçlar için kullanırlar. Fındık yağının bu şekilde kullanımı yeni bir rejime başlamadan önce bir doktorla görüşülmelidir. Ciddi hastalıklarda medikal tedavi yerine kullanılmamalıdır. Hamile veya emziren kişiler fındık yağı tüketmekten kaçınmalıdır.

Zeytin ve bitkisel yağların kullanımının kalp hastalığı riskini artırıp artırmadığını bilmek için yeterli bilgi bulunmamaktadır. Zeytinyağı diğer yağlardan daha fazla çalışılmış olmasına rağmen, kalp hastalığı veya kardiyovasküler nedenlerden ölüm riskini azalttığını gösteren az sayıda iyi çalışma vardır. Bazı ilginç ön çalışmalar var ama çoğu etki göstermiyor.

Kanıtların çoğu, zeytinyağının bir kişinin hastalık riskini etkilemediğini göstermektedir. Bununla birlikte, zeytinyağı çoklu doymamış bir yağ olduğundan, bazı insanlarda zararlı “kötü” kolesterol seviyesini yükseltebilir ve bu tip kolesteroldeki artış, kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilidir. Bazı araştırmalar, büyük miktarlarda (4-6 yemek kaşığı/günden fazla) çoklu doymamış yağların tüketilmesinin, LDL (“kötü”) kolesterol seviyesini artırma yetenekleri nedeniyle zararlı olabileceğini düşündürmektedir. Çoklu doymamış yağların LDL seviyesini arttırdığı gösterilmiştir.

Fındık Yağının Faydaları Nelerdir?

findik yag

Fındık yağının en önemli faydaları, içerdiği yüksek sağlıklı yağ asitleri, antioksidanlar ve minerallerdir. Daha az anlaşılan bazı ek faydalar da vardır:

Fındık taze yenebilir veya fındık ezmesine işlenebilir. Yağ, yemek pişirmek ve bazı iplikler ve boyalar için kullanılır. Fındık yağı, alfa-linolenik asit ve A, B1 ve B2 Vitaminleri bakımından yüksektir. Fındık yağı, akne tedavisinde hem kanser önleyici hem de tedavi edici olarak kullanılır.

Fındık yağı veya fındık yağı macunu, akne tedavisi için ağız yoluyla ve cilt soyulmasını önlemek için merhem şeklinde alınabilir. Fındık yağı, hücre hasarını önleyen bir antioksidan olan E vitamini içerdiğinden cilt üzerinde faydalı etkiler göstermiştir. Fındık yağı, yüz kremleri, şampuanlar ve losyonlar gibi kozmetiklerde kullanılmıştır. Antibakteriyel özelliğinden dolayı kuru cilt, kızarıklık ve yanıkları tedavi eder. Yağ, yara ve çatlak izleri üzerindeki etkileri açısından test edilmiştir, ancak sonuçlar kesin değildir.

Bir gıda bileşeni olarak fındık yağı sağlıklı yetişkinler tarafından tüketilmesi için güvenlidir. Yaklaşık %50’si tekli doymamış yağlar, %43’ü çoklu doymamış yağlar ve %5’ten az doymuş yağlardan oluşur. Fındık yağı, kalp hastalığı risklerinin azalmasıyla bağlantılı olan α-linolenik asit (ALA) bakımından da yüksektir.

Fındık Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

findik yagi faydalari

Fındık yağı yemenin yan etkileri hakkında sınırlı kanıt vardır, ancak tüketiminden kaynaklanan ciddi yan etkiler veya ölümler bildirilmemiştir. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi, hamile kadınların günde 30 miligramdan fazla ALA tüketmemesini ve emzirenlerin günde 20 miligramdan fazla tüketmemesini önermektedir.

Fındık yağı kanser gibi ciddi hastalıklarda tıbbi tedavi yerine kullanılmamalıdır.

Fındık yağı da bir gıda maddesi olarak kullanılır. Sağlıklı yetişkinler tarafından tüketildiğinde fındık yağı güvenlidir. Hamile kadınların uzun süreli fındık yağı tüketmesi, doğum kusurlarına veya beyin ve sinir sistemi ile ilgili sorunlara yol açabilir.

Çok miktarda (günde 4-6 yemek kaşığından fazla) çoklu doymamış yağ tüketmenin sağlıklı insanlarda uzun süre kalp hastalığı riskini artırdığına dair bir kanıt yoktur, ancak bunların LDL (“kötü”) seviyesini artırma yetenekleri vardır. kolesterol) dikkate alınmalıdır. Emziren veya hamile olan kişiler yağlı kuruyemişlerden kaçınmalıdır, ancak tüm kuruyemişler ölçülü olarak güvenlidir. Diyetinize fındık eklemeden önce bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Fındık Yağı Nasıl Kullanılmalıdır?

Fındık yağı genellikle ağızdan kapsül veya hap şeklinde alınır. Aynı zamanda, çoğunlukla bir merhem veya yüz kremi olarak, %0.5-2’lik konsantrasyonlarda cilde uygulanabilir. Fındık yağı bir dizi klinik çalışmada test edilmiştir, ancak hiçbiri kansere karşı etkili olduğunu göstermemiştir. Yeni bir rejime başlamadan önce fındık yağı kullanımı bir doktorla tartışılmalıdır.

Fındık yağı kanser gibi ciddi hastalıklarda tıbbi tedavi yerine kullanılmamalıdır. Bazı araştırmalar, zeytinyağının bazı insanlarda zararlı “kötü” kolesterol seviyesini yükseltebileceğini ve bu tür kolesteroldeki artışın kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu öne sürüyor. Bunun kanıtı, çoklu doymamış yağlar için tekli doymamış yağlardan daha güçlüdür. Diğer araştırmalar, annenin hamilelik veya emzirme döneminde günlük sızma zeytinyağı alması durumunda meme kanseri riski olduğunu düşündürmektedir.

Fındık yağı, Corylaceae L. bitki ailesi ile birlikte filbert (şu anda kabul edilen isim), kızılağaç, huş, dişbudak ve akçaağaç ağaçlarına aittir. Fındık ağaçlarının anavatanı Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’dır. Çin’de fındığa “huā yǎn jiāo” () veya “sarı badem” denir.

Fındık iki renkte fındık çekirdeği üretir: kahverengi ve grimsi yeşil. Kahverengi çekirdek, grimsi yeşil çekirdekten daha büyük ve daha kalındır; ancak her ikisi de oval şekillidir, kısa düz uçlu, bazen hafif kavislidir. Somun, bitkinin tabanına (“greft”) yakın küçük bir çiçek kümesinden (“umbel”) elde edilir. Meyvenin tomurcuktan hasat edilebilir duruma gelmesi yaklaşık altı ay sürer. Bazı çiçekli bitkiler sadece ilkbaharda tozlaşabilirken, diğer bitkiler her yıl çiçek açmaz. Fındık elle hasat edilir.

Yeşil ceviz haftalarca kesilir ve kurutulur, daha sonra çekirdekler çıkarılır ve bir fırında veya bir yağ presinde kavrulur. Kahverengi somunun üst kısmına yarım ay şeklinde bir delik açılır, tahta bir çubuk sokulur, deliğin etrafına yapay bir kovan yapılır ve kovanı içeriden çıkarmak için fındıklar elle sallanır. Hasat sırasında öldürülmekten kurtulan herhangi bir arı, daha sonra ince dokunmuş bir kumaşın olduğu bir kaba kapatılır.

Fındık yağı ile ilgili videolar

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu