Bilim ve Teknoloji

İMECE Uydusu Nedir, Özellikleri Nelerdir?

İMECE Uydusu, Türk mühendisleri tarafından üretilen ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusudur. T.C. Kalkınma Bakanlığı’nın 2013 yılı yatırım programında yer alan İMECE, 2013K120790 numarasıyla kaydedilmiştir. Bu proje, BiLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 deneyimlerinden yararlanarak, ülke içinde metrealtı uydu alt sistemlerinin geliştirilmesi için gerekli olan alt yapıyı oluşturma amacını taşımaktadır.

“İMECE Uydu Alt Sistemleri Geliştirme Projesi” adı altında çalışmalar başladı. Bu çalışmada, Metre Altı Çözünürlüklü Elektro Optik Uydu Kamerası, Faydalı Yük Veri Kayıt Sıkıştırma Formatlama Birimi, Haberleşme Sistemi, Güneş Algılayıcı, Elektrikli İtki Sistemi, Yıldız İzler, Tepki Tekeri ve Yeni Nesil Uçuş Bilgisayarı gibi farklı alt sistemlerin geliştirilmesi planlandı. Bu alt sistemlerin yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularında kullanılması ile birlikte, ülkemize uzay tarihçesi kazandırılması ve ekonomik değer elde edilmesi hedeflenmektedir.

İMECE Uydusu, TÜBİTAK 1007 Programı kapsamında desteklenerek 2017 yılında başlatılmıştı. Bu projede, Türkiye kendi elektro-optik kamerasını kullandı. Bu kameralar sayesinde metrealtı çözünürlüklü görüntüler elde etme imkanına sahip olunacak.

imece uydusu

İMECE Uydusu Özellikleri Nelerdir?

İMECE, BİLSAT, RASAT ve Göktürk-2 uydularından elde edilen tecrübelerle donatılarak geliştirildi. Yapımında tamamen Türk mühendisler görev aldı. TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen metre altı çözünürlüklü elektro-optik uydu kamerası, Türkiye’de ilk defa üretildi ve İMECE’ye entegre edildi. Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı, kritik önemi olan kamera teknolojisi sayesinde yerli kaynaklarla karşılanabilecek durumda.

IMECE Uydusu, yüksek teknolojili bir elektro-optik kamera yanı sıra uçuş bilgisayarı, yönelim ve yörünge belirleme, elektrikli itki sistemi, güç kaynağı ve haberleşme alt sistemlerini de içeren bir uzay aracıdır. TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirilen İMECE projesi kapsamında, birçok yazılım da hayata geçirildi.

Bu yazılımlar arasında uçuş bilgisayarı, yönelim ve yörünge belirleme, analiz ve yer istasyonu yazılımları bulunmaktadır. İMECE uydusuna, TÜBİTAK MAM sabit güneş paneli ile TÜBİTAK UME ise manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile projede yer aldı.

imece uydusu nedir 4

Yaklaşık 700 kg faydalı taşıma kapasitesine sahip. Boyutları ise 2m x 3,1 m. Kameraların tarama genişliği 16 km x 16 km yani 256 km2’dir. İMECE, yerden 680 km yükseklikte güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak. Tasarım görev ömrü 5 yıldır. Türkiye’ye hedef teşhis, tespit, doğal afet ve tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda görev yapacak. Ayrıca, bu uydu dünyanın her yerinden görüntü elde etme kabiliyetine sahip.

TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE ile birlikte AKUP adlı görüntüleme uydusu, ASELSAN ve GÜMÜŞ firmaları işbirliğiyle üretilen KILIÇSAT adlı görüntüleme uydusu, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket ile yolculuk edecek.

İMECE Uydusu Ne Zaman Fırlatıldı?

imece uydusu nedir 2

İMECE Uydusu, 14 Nisan 2023 Cuma günü Türkiye saati ile saat 09:45 civarında Elon Musk‘ın sahibi olduğu SpaceX tarafından fırlatılacaktı. Fakat fırlatmaya 28 saniye kala fırlatma hava muhalefeti sebebi ile iptal edildi.

Ertelenen fırlatma 15 Nisan 2023 Cumartesi günü Türkiye saati ile 09:47’de gerçekleşti. İMECE Uydusu, toplamda 2 saat 45 dakikalık yolculuktan sonra uydudan ayrılarak yörüngeye yerleşmeye başlayacak.

İMECE Uydusu İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu