Yabancı Erkek Ünlüler

Ignaz Semmelweis Kimdir?

Annelerin Kurtarıcısı "Ignaz Semmelweis" Kimdir?

instagram takipçi hilesi

ıgnaz semmelweis 1
Tam adı: Ignaz Philipp Semmelweis
Doğum tarihi: 1 Temmuz 1818
Ölüm tarihi: 13 Ağustos 1865
Doğum yeri: Budin, Budapeşte, Macaristan
Ölüm yeri:  Oberdöbling, Viyana, Avusturya
Boyu: 
Ailesi: Teresia Müller (Annesi), Josef Semmelweis (Babası)
Eşi: Maria Weidenhoffer (1857 – 1865)
Çocuk (ları):  Antónia Semmelweis, Szemerényi Margit, Szemerényi Béla
Mesleği: Doktor
Aktif Yılları: 1844 ve 1865 yılları arasında

Hakkında

Ignaz Semmelweis Kimdir? Ignaz Semmelweis, 1 Temmuz 1818 tarihinde Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin Budin bölgesinde dünyaya gelmiştir. Annesinin adı Teresia Müller, babasının adı ise Josef Semmelweis idi. Toplam 15 kardeştiler. Bakkal dükkanı işleterek geçimlerini sağlıyorlardı. 1837 senesinde lise eğitimini tamamladıktan sonra Avusturya Viyana Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘nde eğitim almaya başladı. 1 yıl sonra okulu bıraktı ve doktor olmak için Tıp Fakültesi‘ne girdi.

1844 senesinde Avusturya Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nden mezun oldu. Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında uzman oldu. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra Viyana Hastanesi’nde çalıştı. Semmelweis, doğumdan sonra ölümcül bir hastalık olan enfeksiyon rahatsızlığı için araştırma ve çalışmalar yapmaya başladı. 19. yüzyılın ortalarında lohusa ateşi hastalığı yaygınlaşmaya başladı. Ölüm oranı %10 ila %35 arasında idi.

İlginizi çekebilir: Kalsiyum Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Ignaz Semmelweis, 1847 senesinde Viyana Hastanesi’nde çalışan tüm doktorlara ve çalışanlara kalsiyum hipoklorit bulunduran antiseptikler kullanılarak ellerin yıkanmasını önermiştir. Bu uygulamadan sonra ölüm oranları hızla azalmaya başlamıştır. Ignaz Semmelweis‘in Viyana Hastanesi‘nde iki adet kliniği vardı. Birinde öğrenci yetiştirmek için, ikincisinin ise ebelerin bulunduğu klinikti. 1847 senesinde arkadaşı olan Jakob Kolletschka, otopsi işlemi sırasında yanlışlıkla kendisine zarar verdi ve kan zehirlenmesi sebebi ile hayatını kaybetti.

Arkadaşının otopsi raporunu incelerken hamile olan kadınlar ve doğumdan sonra sıkıntı yaşayan kadınlar ile aynı belirtilere sahip olduğunu gördü. Kadavralarda yer alan “zehir” isimli maddenin klinik ortamında diğer hamile kadınlara bulaştığını ve bu sebep ile de lohusalık humması adında bir hastalığa neden olduğu ihtimali üstünde durdu. Genç doktor, öğrencilerinin otopsi’den sonra ellerini klor ile yıkamalarını söyledi. Yöntem işe yaradı ve doğum yapan bayanların ölüm oranı 10 kat azalma gösterdi. Ebelerin bulunduğu ikinci klinikte ölüm oranı azdı. Çünkü ebeler otopsi işlemi yapmıyordu.

Meslekteşları Tarafından Eleştirildi

Ignaz Semmelweis, bu yöntem ile diğer meslektaşlarını memnun edemedi. 20 Mart 1849 tarihinde işinden oldu. 10 Ekim 1850 tarihinde Macaristan’ın Pest şehrine geldi. 6 sene boyunca Szent Rókus Hastanesi‘nin doğum bölümünün başkanı olarak 1857 senesinin Haziran ayına kadar çalıştı.  1855 senesinde Macaristan Pest Üniversitesi‘nde Profesör olarak görev verildi. Çalışmaları hakkında kitap yazdı ancak kitabı ünlü kadın doğum doktorları tarafından eleştirildi. Yaptığı bütün girişimler olumsuz olarak sonuçlandı.

1860‘lı senelerde psikolojisi bozuldu ve depresyona girdi. İnsanların içinde garip hareketler yapmaya başladı. Viyana sokaklarında dolaşırken gördüğü çiftlere “doğum yapacağınız zaman doktorunuzu uyarın, mutlaka ellerini yıkasın” diyerek uyardı. 1865 senesinde Ignaz Semmelweis‘ın meslektaşı Janos Balassa, Semmelweis‘ı bir psikoloğa götürmeyi istedi. 30 Temmuz 1865 tarihinde Döbling‘de bulunan bir kliniğe yatırıldı. Kaçmak istedi ancak yapamadı.

Ignaz Semmelweis, klinikte sinir krizi geçirdi ve gardiyanlar tarafından dövüldü. Uğradığı şiddetten sonra sağ elinde oluşan kangren nedeni ile 2 hafta içerisinde vefat etti. Ölüm sebebi girdiği ameliyatlarda elinde oluşan kesikler olduğu açıklandı. Ignaz‘ın ünü ise ölümünden yıllar sonra arttı. Günümüzde antiseptik prosedürünün kurucusu olarak kabul edilmektedir. 1906 senesinde “Annelerin Kurtarıcısı” yazılı bir anıt inşa edildi. 1904 senesinde Macaristan‘da bulunan Szent Rókus Hastanesi önüne heykeli dikilmiştir.

7 Kasım 1969 tarihinde Macaristan’ın başkenti Budapeşte‘de yer alan Budapeşte Üniversitesi’nin adı değiştirilerek Semmelweis Tıp Üniversitesi adı verildi. Viyana‘da bulunan bir kadın doğum hastanesine de adı verildi. 2008 senesinde Avusturya‘da bir hatıra parasına motif olarak işlendi. 1 Temmuz 1932 tarihinde Macaristan hükümeti tarafından “Ünlü Macarlar” dizisinde posta pulu tasarlandı.

20 Mart 2020 günü Google tarafında corona virüs hastalığında kilit önem taşıyan el yıkamaya dikkat çekmek için Doodle‘ı yapıldı ve bir video hazırlandı.

ıgnaz semmelweis 6

Ignaz Semmelweis Kitapları

  1. 1861 – Etiyoloji, Konsept ve Childbed Fever Profilaksisi

Videoları

Fotoğrafları

Kaynak
Biyografi.İnfo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu