Hayatı Kolaylaştıran Motorlu Hasta Yatakları
Motorlu hasta yatağı, hastane yatağı olarak ta bilinen ve günümüzde sadece hastanelerde değil evde hasta bakımında da kullanılan bir yatak çeşididir. Motorlu hasta yatakları ve havalı hasta yatakları ile evde yatan hasta bakımı hastane ortamındaki kadar konforlu ve eski sisteme göre çok daha kolaydır.
Klasik bir yatakta hasta, yaşlı veya engelli bireyin sürekli yatmak zorunda kalması birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Pozisyon alamaması, sürekli aynı konumda yatmanın neden olduğu cilt sorunları ve bası yarası belli başlı sıkıntılar olup, yeme-içme, TV izleme veya kitap okuma gibi aktiviteler için yatağında oturur pozisyona gelmesi de klasik yataklarda sıkıntılıdır. Hem yatan hasta için hem de hasta ile ilgilenenler için birçok kolaylığı ve en önemlisi de sağlıklı yatış sürecini beraberinde getiren motorlu hasta yatağı, motor sayısına göre değişen özellikleri ile çeşitleri bulunan medikal ürünlerdir.
Motorlu hasta karyolası nedir?
Motorlu hasta karyolası, motor sayısına göre kumanda ile pozisyon aldırılan ve hareketli parçaları sayesinde hastanın ihtiyacına göre konumlandırılan işlevsel bir yatak türüdür. Hastane ortamında görülen hasta yatakları artık evde yatan hasta bakımında da kullanılıyor. Sürekli yatan veya uzun süre yatarak tedavi olması gereken hastaların evde en rahat şekilde yatma sürecini geçirmelerini sağlayarak, hasta ve hasta bakıcıları için hayatı kolaylaştırıyor.
Kaç çeşit hasta yatağı vardır?
Hasta yatakları genelde motor sayısına göre gruplandırılır. Bunlar 2,3 ve 4 motorlu hasta yatağı olup kendi aralarında ahşap görünümlü, asansörü ve full abs gibi modelleri bulunan yataklardır. 2 motorlu olanlarda baş ve ayak kısmı hareketli iken, 2 ve 4 motorlu olanlarda baş, gövde ve ayak kısmı pozisyon aldırılır.
4 motorlu olanlar asansör özellikli olup aynı zamanda yukarı kaldırılabilen ve hasta bakımı ve tedavisini kolaylaştıran yataklardır. Ahşap görünümlü hasta yatakları ise, hastane havasından uzak ve ev mobilyaları ile uyumlu ve ahşap çerçeveli yataklardır. Markasına ve modeline göre hasta yatakları çeşitlense de, genel özellikleri itibarı ile motor sayısına göre hareketli parçaları olan yatak modelleridir.
Havalı hasta yatağı nedir?
Hasta karyolasında kullanılan boru veya baklava dilimli havalı yatak çeşididir. Borular arasında hava sirkülasyonu olup, vücudun karşı karşıya kaldığı basıncın sürekli dağıldığı ve bası yarasının önlendiği yataklardır. Sürekli yatan hastanın maruz kaldığı en önemli sorun bası yarasıdır. Vücudun yatakla temas eden bölümlerinin havası kalması, basınca maruz kalması ve aynı pozisyonda yatmanın neden olduğu ağrı ve rahatsızlıkların yaşanması oldukça sıkıntılı bir durumdur. Havalı hasta yatağı, olası bası yarasını önleyen ve mevcut bası yaralarının iyileşmesini hızlandıran medikal bir yatak türüdür.
Kaç çeşit havalı hasta yatağı vardır?
Boru tipi, baklava dilimli, pozisyon veren ve ventilasyonlu olarak birçok çeşidi bulunan havalı hasta yatağı, yatarak tedavi gören veya yatalak hastanın konforu düşünülerek tasarlanıp üretilmiş olan yatak modelleridir. İçerisinde sürekli olarak dolaşan hava sayesinde borular sürekli şişip inerek hastanın maruz kaldığı basıncın dağıtılmasını ve vücudun hava almasını sağlar.
Adeta masaj etkisi yaratarak aynı zamanda kan basıncının da dağlıklı olmasına destek olur. Pozisyon veren havalı yataklar ise derecesine göre sağa veya sola pozisyon aldırarak hareket edemeyen hastalara kolay bir şekilde pozisyon aldırır. Gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak sunduğu avantajlarla hasta bakımı ve tedavisini kolaylaştırmakta, yatan hastanın gece-gündüz rahat bir şekilde yatmasını sağlamaktadır.
Havalı Hasta Yatağı SGK Karşılıyor mu?
Yatalak hastası olanlar, hastalarına heyet raporu alarak SGK’ya havalı yatak için başvurabilmekte ve SGK ödemeli havalı yatak sahibi olabilmektedir.
Havalı Hasta Yatağı Sürekli Çalışır mı?
Havalı hasta yatakları günün her saati çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Yatalak hasta için günün belli zamanlarında çalışması söz konusu olmayıp 24 saat kesintisiz çalışır.