Fasulye Nasıl Yetiştirilir?
Fasulye nasıl yetiştirilir? Fasulye nasıl ekilir? Fasulye nasıl yapılır? Fasulyeyi çapalamak gerekir mi? Nasıl sulanır? gibi sorularınızın cevaplarını en bol içerikle burada bulacaksınız.
Pazarın pahalılaşması insanlara artık yazın kendi bahçesini kendisinin yapması yönünde teşvik oldu. Ekonomi açısından kötü bir durum. Ama aslına bakarsanız bir yandan organik tarım yaparak kendi üretiminizi tüketiyor olmak da başka bir mutluluk.
Son zamanlarda en çok arananlar listesinden , -ne nasıl yetişir? gibi terimler çoğaldı. Bizde ekipçi bu duruma bir MaksatBilgi etkisi yapalım dedik ve en bol ve en derli şekilde bu bilgileri sizlere hazırlamak için kolları sıvadık. Daha önceki , “Domates Nasıl Yetiştirilir? ” buna bir örnektir.
Başlıklar (Hızlı menüdür dilediğiniz başlıktan ilgili konuya erişebilirsiniz!)
Fasulye Nedir?
Fasulye baklagiller familyasından olup, besin değeri en fazla olan sebzedir. Dolayısıyla en fazla tüketmeniz gereken besinler arasındadır. Yıllık bir bitkidir ve toprağa tohum atılarak / ekilerek yetiştirilir.
Yer fasulyesi (bodur fasulye) ve sırık fasulyesi olmak üzere iki gruba ayrılır.
Fasulye hangi İklimi sever?
Fasulye ılıman iklimin bitkisidir. Aşırı sıcaklardan pek hoşlanmaz. Aynı zamanda da düşük ısılarda da zarar görür. Bu gibi hava koşullarında verimliliği düşer.
Fasulyenin Yetiştirilme Aşaması
Fasulye nasıl yetiştirilir ? Bu ve bunun gibi sorularınızın cevapları bu bölümde. Bu konuyu daha iyi kavranması için soru cevap şeklinde ve aşama aşama gideceğim.
1 . Fasulyenin Tohumları ne zaman ekilir?
Aşağıdaki adımları sırasıyla yapmanız adına maddeledim:
- Fasulye ekimi yapmak için en doğru zaman ilk bahar sonu yani Nisan ve Mayıs aylarıdır.
- Tohumları toprağa ekmeden 1 gün önce suda veya nemli bir bezde bekletin . Bu durum çimlenmesine yardımcı olacaktır.
- Tohum atacağınız yani ekim yapacağınız alana yanmış ahır gübresi atın.
- Toprak düz bir hal almalı. Bu sayede çimlenmeden sonra fasulye bitkisi gün yüzüne rahatlıkla çıkabilsin.
- Havanın iyi olduğu bir zamanda, 3-4 cm derine fasulyenin tohumlarını toprağa ekin. Toprağa ekerken , toprağın ısısı çok önemlidir. Bu durumda soğuk toprağa ekim yaparsanız verim düşük olacaktır. Dikkatli olmalısınız!
- Son adım olarak fısfıs yöntemiyle toprağı nemlendirin.
Bu adımlar gerçekleştikten sonra tohumlar 1 hafta sonra çimlenmeye başlayacaktır. Şöyle bir durum var eğer toprak soğuk ise bu durum gecikebilir.
2 . Fasulyenin Çapası Nasıl Olmalı?
Fasulye tam bir çapa bitkisidir. Fasulye çapa zamanı ilk çimlenmeden 15 gün sonra başlanmalıdır. Bu çimlenme aşamasında çok az suya ihtiyaç duyar.
3. Yetişen Fasulyenin Sulaması Nasıl Olmalıdır?
Çiçek açtığında ve hasat zamanında hafif şekilde ancak sık sulama yapılmalı.Bu arada sulama esnasında yaprak ve çiçeklerinin suya temasını önleyiniz.
Sulama sırasında toprakta kaymak tutma durumu oluşacaktır. Bu durum oluşunca çapalama yapın. Bu şekilde hem toprak havalanacak hem de yabani otlardan korumuş olacaksınız.
Şunu da belirteyim: bitki çiçeklenmede ve ürün verdiği zamanlarda fazla sıcağı ve fazla soğuğu sevmez.
4. Fasulyeler ne zaman toplanmalı? Sıklık nedir?
Fasulye en başta dediğim gibi iki gruba ayrılıyordu. Yer fasulyesi ve sırık fasulyesi olmak üzere. Fasulyenin toplanma aşamasında yöntemler farklıdır ama fasulyenin toplama süresi 3-4 günde bir olmalıdır.
Sırık fasulyesinde: bitki uzamaya başlayınca ,hemen yanına bir sırık dikin ve sırığa bağlayın. Eğer bahçenizde fasulye ile birlikte mısır yetiştirmek isterseniz mısıra da sarabilirsiniz. Bu durum toplamanızı kolaylaştırırken verimi de arttırır.
Yer Fasulyesinde ayrıca bir durum yoktur. her iki grupta da 3- 4 günde bir hasatı toplayın. Bu şekilde hem daha fazla hasat almış olacaksınız hem de taze almış olursunuz . Ayrıca fasulyeyi uzun sürede bir toplarsanız kılçıklanma olur.
5. Fasulyenin toplanma yöntemi nedir?
- Fasulye bitkisinin zarar görmemesi için fasulyeleri yukarı doğru çekerek toplamaya çalışın.
6. Fasulyenin yanında neler ekilir /dikilir?
Fasulyenin bulunduğu bahçede salatalık, patlıcan, mısır,havuç ekebilirsiniz. Fakat soğan ekmeyin.
Evet bu içeriğimizde fasulye nasıl yetiştirilir konusunu işledim. Fasulye yetiştirilmesinde sorularınız olursa eğer aşağıdan yorum yaparak bize sorabilirsiniz. Ayrıca fasulye yetiştiriciliği yapmış olan uzmanlar varsa tüyo da yazmasını rica ederiz.