Yaşam

İkili Tarama Testi Nedir?

instagram takipçi hilesi

İkili Tarama Testi Nedir?

İkili tarama testi, ilk trimesterde genellikle hamileliğin 11. ve 14. haftaları arasında ve bebeğin Down sendromu veya farklı bir kromozomun genetik bozukluğu için risk durumunu belirlemek için yapılan bir tarama testinin adıdır. Bu durumda anneden alınan kan örnekleri çeşitli parametreler açısından kontrol edilirken, bebeğin büyüme ve gelişimi ultrason yardımıyla değerlendirilir.

ikili tarama testi nedir2

Klinik olarak kesin tanı koymak için çeşitli testlerin gerekli olup olmadığı konusunda çok önemli veriler sağlar. İkili test nedeniyle, belirli hastalıklar için yüksek risk kategorisine giren bebeklere kesin tanı koymak için farklı testler yapılabilir. Down sendromu, farklı genetik bozukluklar veya özel dikkat ve eğitim gerektiren sağlık sorunları gibi ömür boyu sürecek zihinsel ve sosyal gecikmeler tespit edilirse, ebeveynler sorun hakkında erken bilgilendirilir.

Bu durum çocuğun yaşam kalitesinin bir an önce artması için önemlidir.  Bu anlamda ikili tarama testleri sayesinde aileler daha erken teşhis edilen hastalıklara hazırlanabilmektedir. Aynı zamanda ailelere hamileliğin devamında nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi verilir ve bebek için ek testler ve taramalar planlanıp planlanmamasına karar verilir. Bu test, kan testi ve ultrason gibi uygulaması kolay testlerle yapıldığı için her anne adayına önerilir. Bu anlamda ikili testin tüm gebelere evrensel olarak uygulanabilen tarama testlerinden biri olduğu söylenebilir.

İkili Tarama Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

İkili tarama testleri gebeliğin 11-14 haftaları arasında yani gebeliğin ilk trimester süresinde yapılmalıdır. Ense kalınlığına ve kan değerlerine bu hafta bakmak doğru olacaktır.ka

İkili Tarama Testi Nasıl Yapılır?

ikili tarama testi nedir1

İkili tarama testlerinde genelde uygulamak için iki farklı yöntem uygulanır. Bunlar;

  • Anneden alınan kan örneği ile birlikte gebeliğe ilişkin plazma protein-A (PAPP-A) ve Beta-HCG değerlerine bakılır.
  • Ultrason yardımıyla bebeğin ense kalınlığı ölçülür ve bebeğin durumu değerlendirilir.

Test sonuçlarına bakılarak Beta-HCG değeri ve PAPP-A değerleri incelenir. Beta-HCG değerinin yüksek olması, bebeğin genetik hastalıklar konusunda yüksek riskli bulunduğunu gösterir. Aynı zamanda ölçülen ense kalınlığı da normalden fazla olması, baş-popo mesafesinin büyüme-gelişme değerlerinin normalin dışında olması da bebeğin yüksek risk grubunda bulunduğunu gösterir.

ikili tarama testi nedir3

İkili testlerde Down sendromu olan bebeklerin tespit edilmesi sağlanır. Fakat bu testler genelde %85 oranında doğru sonuçlar verir. Testlerin yüzde 5 oranında da yalancı pozitif çıkma ihtimali bulunur. Bu yüzden pozitif çıkan testlerde muhakkak ileri tetkikler de yapılır. Aynı şekilde ikili test sonuçlarında bebeğin düşük riskli çıkması, bahsedilen hastalıkların bebekte kesinlikle olmadığı anlamına da gelmez.

İkili Tarama Testi İle İlgili Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=k9TVFrS1xfw

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu