Domates Nasıl Yetiştirilir?
Sofralarımızın vazgeçilmezi olan domates, vücudumuz için de büyük önem taşıyan besindir. Domates yetiştirilmesi en kolay sebzelerdendir. Evinizde balkonunuzda bile büyük tarla ,sera olmadan bu sebzeyi yetiştirebilirsiniz. Evinizde, bahçenizde,saksıda domates nasıl yetiştirilir gelin bakalım.
Domates Nasıl Yetiştirilir?
Bu olayı üç aşamada kolay ve basit olarak anlatma istedim. Aşağıdaki başlıklardan merak ettiğinize tıklayarak, ilgili konuya erişebileceğinizi söyleyeyim.
Son zamanlarda en çok arananlar listesinden , -ne nasıl yetişir? gibi terimler çoğaldı. Bizde ekipçi bu duruma bir MaksatBilgi etkisi yapalım dedik ve en bol ve en derli şekilde bu bilgileri sizlere hazırlamak için kolları sıvadık. Daha önceki , “Fasulye nasıl yetiştirilir? ” buna bir örnektir.
Başlıklar
Saksıda Yetiştirme
Eğer bahçenizde domates yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, tohumundan saksıda fide olarak yetiştirmeyi deneyin. Çünkü kendi yaptığınız , kendi emeğiniz olanı daha anlamlı ve daha güzel oluyor.
İşte domates fidesi yetiştirmek için adımlar:
- Saksı içine toprak ve hayvan gübresinin bulunduğu karışımı yerleştirin .
- İçine domates tohumlarını batırın.
- Düzenli sulayın.
- Pencere kenarında olması gerekir.
- Güneş ışığında olursa çabuk yetişir.
- Saksı soğuk olursa çimlenme süresinin yavaşlayacağını unutmayın.
- Fide yetişmeye yakın, yaprakların alt tarafta kalanlarını makasla veya elle koparın. Bu şekilde bakımla domates fidesi daha özgür büyür. Bu işlemi toprağa ekince de yapmaya özen gösterin.
- Bolca sulamayı dikkat edin.
- Saksıdaki fideleri her gün üzerlerini fırçalar gibi yapın. Bu sayede gövdeleri kalın ,güçlü olur. Bu işlem bahçede yaparken gerekmez.
Domatesiniz bu şekildeki bakımla her geçen gün meyvesini verene kadar ve meyvesinin ermesine kadar olan süreci izlemek kadar güzel bir duygu yok.
Bahçede Yetiştirme
Saksıda yetiştirmek en basiti ama bahçede yetiştirmek de o kadar zorlamayacaktır. Zaten domates yetiştirilmesi en popüler sebzedir. Bu yüzden korkmayın!
- Toprağa Hazırlık
İlk önce ilkbahar veya ilkbaharın sonunda toprağa gübre koyarak başlayın. Böylelikle domates ekimine başlamış olacaksınız. Doğal hayvan gübresi tercih etmenizde fayda var! Toprağın eşelenmiş yani karıştırılmış olması gerekir.
Daha sonrasında fidelerin içine dikilmesi için kanallar açın. Toprağın yumuşak ve eşelenmiş toprak olmasına dikkat edin. Gübre atılmış olması da gerekir.
1.1. Domates fidesi satın alırken dikkat edilmesi gerekenler:
- Dışarıdan aldığınız fidelerin yaşlı olup , olmadığına dikkat edin.
- Yaşlı olan fideleri tercih etmeyin.
- İnce ve uzun olanları almayın.
- Çiçek açmış olanları da almayın.
- Üzerinde küçük domates oluşmuş olanları da almamayı dikkat edin.
2. Topara Ekim aşaması
Açılan kanalların içine bir fide çivisi ile domates fidelerini toprağa yerleştirin. Ardından sulayın.
3. Toprağa dikilen domateslerin bakımı nasıl olmalı?
Kanalların içine diktiniz ve toprağa yerleştirdikten sonra suladınız. Ardından periyodik olarak bolca sulamaya gayret edin. Haftada bir kez çiçek açmayan kesimlerini koparın.Çünkü fide topraktan aldığı bütün besinleri bu yönde kullanacaktır. Eğer bolca domates elde etmek istiyorsanız, çiçek vermeyen kısımlarını haftada bir kez koparma işlemi yapınız.
Sırık domateslerde ise fidenin boyu uzayacak bu yüzden daha fazla uzaması için çubuğa sarabilirsiniz. Çubuğu aşarsa kesin. Çünkü gereksiz uzamış olacaktır.
Domates nasıl yetiştirilir sorusuna umarım cevaplayabilmişimdir. Unutmadan aşağıdan videolarını da izlemeyi unutmayın! Konuyla ilgili ipuçları veya başka sorularınız varsa yorum yaparak , bize katılabilirsiniz.
Not: Bu arada domates yetiştiriciliğini çocukluğumuzdan beri yapmaktayız!