Entübe Nedir? Kimlere Entübasyon Uygulanır?
Entübe kelimesi son günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından sıkça kullanılmaktadır. Son günlerde yaşadığımız corona virüsü salgını sebebi ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca her gün gece yarısı veya basın toplantıları ile vaka sayıları, vefat eden, taburcu olan, yoğun bakımda olan ve entübe işlemi uygulanan kişi sayılarını paylaşmaktaydı.
Hal böyle olunca insanlarda bu kelimenin ne anlama geldiğini ve bu işlemin nasıl uygulandığını merak etmektedir. Sizin için entübasyon işlemini anlaşılır bir şekilde açıklamaya ve anlatmaya çalıştık.
Entübe Nedir?
Entübe, bir kişinin boğazına esnek bir plastik tüp yerleştirmeyi içeren tıbbi bir prosedürdür. Bu, dünyadaki ameliyathaneler ve acil servislerde yapılan yaygın bir prosedürdür. Birkaç farklı entübasyon türü vardır. Doktorlar tüpün yerine ve ne yapmaya çalıştığına göre sınıflandırırlar.
Entübe işleminin temel amaçları şunlardır;
- Hava yolunu açmak
- Tıkanıklıkları gidermek
- Akciğer, kalp yetmezliği ya da travma geçirmişse bir kişinin nefes almasına yardımcı olmak
- Doktorların hava yollarına bakmasına izin vermek
Entübasyon İşlemi Nasıl Uygulanır?
Entübe işlemi, amacına ve ameliyathanede mi yoksa acil bir durumda mı olduğuna bağlı olarak değişecektir. Ameliyathanede veya başka bir kontrollü ortamda, doktor tipik olarak anestezi kullanarak kişiyi yatıştırır. Doktor daha sonra esnek tüpün yerleştirilmesine yardımcı olmak için kişinin ağzına laringoskop adı verilen bir alet takar.
Doktor, ses telleri gibi hassas dokuları bulmak ve onlara zarar vermekten kaçınmak için laringoskopu kullanır. Doktor görme konusunda sorun yaşıyorsa, onlara rehberlik etmek için küçük bir kamera takabilirler. Ameliyathanede, doktorlar genellikle bir kişinin anestezi altındayken nefes almasına yardımcı olmak için entübe işlemi kullanırlar.
Tüpü yerleştirdikten sonra, doktor tüpün doğru yerde olduğundan emin olmak için kişinin nefes almasını dinleyecektir. Tüp tipik olarak bir ventilatöre bağlanır. Kişi artık nefes almakta zorlanmadığında, doktor tüpü kişinin boğazından çıkaracaktır.
Acil durumlarda, bir sağlık görevlisinin kişinin hayatını kurtarmak için entübe işlemi yapması gerekebilir. Acil entübasyonun bazı riskleri olabilir. Örnek vermek gerekir ise, bazı araştırmalar yüksek trakeal entübasyonun yüksek basınçlı ortam ve bireyin ameliyathanedeki bir kişi kadar dikkatli olmaması nedeniyle riskli olabileceğini göstermektedir.
Entübasyonun Yan Etkisi ve Komplikasyonları
Entübe işleminin potansiyel yan etkileri ve komplikasyonları şunlardır;
- Ses tellerine hasar
- Kanama
- Enfeksiyon
- Akciğer boşluğunda akciğer çökmesine yol açabilecek dokunun yırtılması veya delinmesi
- Boğaz veya trakea yaralanması
- Sıvı birikmesi
Bir doktor acil bir durumda entübe işlemi yaparsa komplikasyonların ortaya çıkması daha olasıdır. Bununla birlikte, bu durumlarda entübasyonun hayat kurtarıcı bir prosedür olabileceğini unutmamak önemlidir.
İşlemden sonra ortaya çıkabilecek hafif yan etkiler şunlar olabilir;
- Boğaz ağrısı
- Zatürre
- Ağrı
- Sinüzit
- Konuşma zorlukları
- Nefes alma ya da yutma güçlüğü
Nadir durumlarda, bir kişi travma sonrası stres bozukluğu yaşayabilir. Son olarak, anestezinin de bazı riskleri vardır. Çoğu insan anesteziden herhangi bir yan etki yaşamayacak olsa da, yaşlı yetişkinler veya obezitesi olan insanlar gibi bazı kişilerde komplikasyon gelişme riski daha yüksektir.
Birçok insan anesteziden uyandıktan sonra mide bulantısı hissedebilir ve kusabilir. Ayrıca geçici kafa karışıklığı veya hafıza kaybı yaşayabilirler. Bir doktor bir kişiyle ameliyattan önce risklerin tam listesi hakkında bilgi verecektir.