Dudak Kuruluğu, Dudak Çatlaması Neden Olur?
Dudak Kuruluğu, Dudak Çatlaması Neden Olur? Kuru dudaklar ve ortaya çıkan çatlaklar, bir kişide kozmetik kusurlara yol açmasının yanı sıra çeşitli enfeksiyonlara ve diğer ilgili hastalıklara yol açabilen önemli bir sorundur. Çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri, protez kullanımı, mantar ve diğer birçok enfeksiyonun varlığı, aşırı güneşe maruz kalma, bazı ilaçların kullanımı gibi birçok faktör dudak kuruluğuna neden olabilir.
Başlangıçta hasta dudak çevresinde kızarıklık ve hassasiyet geliştirir ve ağız köşelerinde küçük yaralar görülebilir. Bu aşamada dudak mukoza zarına uygun bakım yapılmadığı takdirde tamamen kuruyabilir ve ilerleyen süreçte dudaklarda çatlama, yarılma ve kanamalar meydana gelebilir. Bu durum kişinin yemek yemesini, konuşmasını ve günlük yaşam aktivitelerini büyük ölçüde engelleyerek yaşam kalitesini düşürür.
Dudak kuruluğu sorununa müdahale edilmezse dudak mukozasının çatlamasına ve ciddi mukoza hasarına yol açacaktır. Dudakların kurumasına katkıda bulunan birçok faktörden bahsedilebilir.
Soğuk Havalar
Dudak mukozasının yapısı normal cilde göre daha hassas ve hassastır. Bu nedenle kuru, soğuk ve rüzgarlı hava koşullarında dudak mukozaları nem kaybetmeye ve kolayca kurumaya eğilimlidir. Genellikle dudak yalama reaksiyonu dudakları nemlendirmek için meydana gelir, bu durumda nemli dudaklar rüzgara maruz kalma nedeniyle daha kuru ve çatlayabilir.
Aşırı Güneş Sıcağına Maruz Kalmak
Kuru ve çatlamış dudaklara neden olan soğuk hava yaygın bir durumdur, ancak genellikle göz ardı edilir, güneş de kuru dudaklara neden olabilir. Özellikle doğrudan güneş ışığına maruz kalan yaz aylarında dudakların nemlendirilmesi ve ardından uygun dudak bakımı yapılması gerekir.
Enfeksiyon Oluşumu
Ağız içindeki mantar enfeksiyonu nedeniyle dudaklardan başlayarak ağız mukozası zarar görür. Mantar enfeksiyonları dudak kuruluğu, çatlama, ödem, hassasiyet ve daha birçok bulguya neden olabilir ve kişinin fiziksel sağlığını tehlikeye atabilecek önemli bir sorundur. Tedavi edilmediği takdirde, bağırsak florasının bozulmasına bağlı olarak diş çürümesine, sindirim sorunlarına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir.
İlaç Kullanımı
Yaygın sivilce tedavisinde kullanılan izotretinoin ve sedef hastalığını tedavi etmek için kullanılan asitretin dudak kuruluğuna neden olan başlıca ilaçlardır. Bununla birlikte, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, siroz ve şekersiz şeker hastalığı gibi durumları tedavi etmek için kullanılan bazı diüretikler de kuru ve çatlamış dudaklara neden olabilir.
Dudak Kuruluğu, Dudak Çatlaması Nasıl Geçer?
Dudak yarığını iyileştirmek ve tekrarlamasını önlemek için öncelikle yarığa neden olan herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığı belirlenmeli ve uygun şekilde tedavi edilmelidir. Altta yatan bir hastalık yoksa protez kullanımı, yetersiz ağız bakımı, kimyasallara maruz kalma gibi diğer mekanik faktörler de göz önünde bulundurulmalı ve buna göre bir tedavi planı geliştirilmelidir.
Çatlakları temizlerken kimyasal kullanmamaya ve dudaklarınızı nazikçe temizlemek için su kullanmamaya özen göstermelisiniz. Daha sonra uygun miktarda krem ile yapılacak bir nemlendirme tedavisi sadece mevcut çatlakların iyileşmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yenilerinin oluşmasını da engeller.
Çatlamış ve kuru dudakları önlemek için bol su içmeye ve vücudunuz için sağlıklı bir nem seviyesini korumaya dikkat ederek başlayın. Günde 2 litreden fazla su içmek cilt dokusunun elastikiyetini artıracak ve cilt mukoza zarlarını daha güçlü hale getirecektir. Bunun yanı sıra yarık dudakları iyileştirmek için düzenli nemlendirici tedaviler uygulanmalı, özellikle aşırı sıcak ve soğuk havalarda dudaklar güneş koruma faktörleri içeren bakım ürünleri ile özenle korunmalıdır. Oral mukozal enfeksiyon. Bu nedenle bu dönemde ağız bakımının doğru kullanımına özen gösterilmeli, dudaklarda tahrişe neden olmayan ağız bakım ürünleri tercih edilmelidir.
Dudak Kuruluğu ve Dudak Çatlaması İle İlgili Videolar