Yaşam

Bağışıklık Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

instagram takipçi hilesi

Bağışıklık sistemi, sizin ve çocuğunuzun vücudunu bakteri, virüs, mantar ve toksinler yani mikroplar tarafından üretilen kimyasallar gibi dış istilacılardan korur. Birlikte çalışan farklı organlar, hücreler ve proteinlerden oluşur.

Bağışıklık sisteminin iki ana kısmı vardır. Bunlar;

  • Doğduğunuz doğuştan gelen bağışıklık.
  • Vücudunuz mikroplara veya mikroplar tarafından salınan kimyasallara maruz kaldığında geliştirdiğiniz bağışıklık.

Bu iki bağışıklık birlikte çalışır.

bağışıklık sistemi 1

Doğal Bağışıklık Sistemi

Bu sizin ve çocuğunuzun bakterilere hızlı müdahale sistemidir. Çocuğunuzun vücudunda devriye gezer ve bir istilacı bulduğunda ilk yanıt veren kişidir. Doğuştan gelen bağışıklık sistemi kalıtsaldır ve çocuğunuzun doğduğu andan itibaren aktiftir.

Bu sistem bir istilacıyı tanıdığında hemen harekete geçer. Bu bağışıklık sisteminin hücreleri istilacıyı kuşatır ve sarar. İstilacı bağışıklık sistemi hücrelerinin içinde öldürülür. Bu hücrelere fagosit denir.

Sonradan Kazanılmış Bağışıklık

Sonradan kazanılmış bağışıklık sistemi, doğuştan gelen sistemin yardımıyla, vücudunuzu belirli bir istilacıdan korumak için hücreler (antikorlar) üretir. Bu antikorlar, vücut istilacıya maruz kaldıktan sonra B lenfositleri olarak adlandırılan hücreler tarafından geliştirilir.

Antikorlar çocuğunuzun vücudunda kalır. Antikorların gelişmesi birkaç gün sürebilir. Ancak ilk maruziyetten sonra bağışıklık sistemleri istilacıyı tanıyacak ve ona karşı savunma yapacak. Edinilen bağışıklık sistemi çocuğunuzun hayatı boyunca değişir. Aşılar çocuğunuzun bağışıklık sistemini zararlı hastalıklardan korumak için antikorlar üretmesi için eğitir.

bağışıklık sistemi 2

Bağışıklık sisteminin her iki bölümünün hücreleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere vücudun çeşitli organlarında yapılır. Bunlar;

  • Adenoids: Nazal geçişin arkasında bulunan iki bezdir.
  • Kemik iliği: Kemik boşluklarında bulunan yumuşak, süngerimsi dokudur.
  • Lenf düğümleri: Vücut boyunca bulunan ve lenfatik damarlar yoluyla bağlanan fasulye şeklinde küçük organlardır.
  • Lenf damarları: Vücut boyunca lenfositleri lenfoid organlara ve kan dolaşımına taşıyan bir kanal ağıdır.
  • Peyerin parçaları: İnce bağırsakta lenfoid dokudur.
  • Dalak: Karın boşluğunda bulunan yumruk büyüklüğünde bir organdır.
  • Timus: Göğüs kemiğinin arkasındaki trakea önünde birleşen iki lobdur.
  • Bademcikler: Boğazın arkasında iki oval kütledir.

Nasıl Çalışır?

Vücudunuz anormal veya yabancı hücreleri yok eden antikor adı verilen proteinler üretir. Grip veya soğuk algınlığı gibi yaygın rahatsızlıklardan kurtulmaya yardımcı olurlar ve sizi kanser veya kalp hastalığı gibi büyük hastalıklara karşı korurlar.

“Hücre aracılı bağışıklık sistemi” olarak bilinen bir yanıt sisteminiz de vardır. Bu antikorlardan ziyade bağışıklık sistemi hücrelerini içerir. Vücudunuzun belirli tehditlere karşı geçmiş savunma anıları oluşturmasına yardımcı olurlar.

Vücudunuz bu istilacıyı tekrar gördüğünde, o hafızayı çağırır ve hastalık gelişmeden önce tehdidi yok etmeye başlar. Grip, kızamık, su çiçeği ya da hepatit gibi hastalıklar için önceden yapılan aşıları devreye sokar ve çalıştırır. Böylece bağışıklık hücreleriniz bir dahaki sefere sizi nasıl koruyacağınızı tepki gösterebilir, öğrenebilir ve hatırlayabilir.

Bağışıklık sisteminizi nasıl güçlendireceğinizi öğrenmek için aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz..!

bağışıklık sistemi 3

Bağışıklık Sistemi ile ilgili videolar

Kaynak
Google

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu