Yaşam

Sonbaharda Doğan İnsanlar Daha Mı Uzun Yaşar?

instagram takipçi hilesi

Astrologlar bize doğduğumuz ayın hayatımızın sonucunu büyük ölçüde etkileyebileceğini söylüyor. Peki doğduğumuz mevsim ne kadar yaşayacağımızı ömrümüzün ne kadar olacağını etkileyebilir mi? Almanya‘daki Max Planck Enstitüsü‘nün 2001 yılında yaptığı ve Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayınlanan bir araştırmaya ve Chicago Üniversitesi‘nin 2011 yılında yaptığı ve Journal of Aging Research dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, giderek artan kanıtlar durumun böyle olduğunu gösteriyor.

sonbaharda doganlar uzun yasar mi 1

Planck araştırması, Avusturya ve Danimarka‘da sonbaharda doğanların yılın diğer zamanlarında doğanlara göre biraz daha uzun yaşadığını ortaya koydu. Çalışma daha sonra mevsimlerin değiştiği Güney Yarımküre‘yi (Avustralya‘yı) ele aldı.

Sonuçlar bunun tam tersinin doğru olduğunu gösterdi: Güney Yarımküre‘nin ilkbahar benzeri koşullara sahip sonbahar aylarında doğan bebekler, ilkbaharda ya da dünyanın o bölgesinde sonbaharda doğanlara göre biraz daha kısa yaşadılar.

Bu arada, 2012 yılında Chicago Üniversitesi‘nde yapılan bir çalışmada, 19. yüzyılın sonlarında sonbaharda doğan 1.500 kişinin sosyal güvenlik kayıtları üzerinden yaşam süreleri incelenmiş ve bu kişilerin yılın diğer zamanlarında doğan kardeşleri ve eşlerine kıyasla yaklaşık %40 daha fazla 100 yaşına kadar yaşadıkları tespit edilmiştir. Chicago‘daki araştırmaya eşlerin dahil edilmesi, yoksulluk gibi yaşam süresini etkileyen diğer yaşam tarzı faktörlerini de kontrol altına almıştır.

Sonbaharda Doğan İnsanlar Daha Mı Uzun Yaşar?

Annenin Beslenmesi Muhtemelen Bir Rol Oynar

sonbaharda doganlar uzun yasar mi 2

Hem Max Planck hem de Chicago Üniversitesi çalışmalarından elde edilen sonuçlar, çocuğun doğduğu mevsimden ziyade annenin hamileyken yiyebileceği gıdaların kalitesiyle ilgili olabilir. Yaz sonu ve sonbahar başında hamileyken (güneyde bunun tersi geçerlidir), anne adayının yiyebileceği taze meyve ve sebze bolluğu vardır.

Mevsimsellik aynı zamanda annenin hamileyken bir enfeksiyon veya başka bir sağlık komplikasyonu geçirme olasılığını ve çocuğun doğduktan sonra benzer bir şey yaşama olasılığını etkileyerek yaşamının ilerleyen dönemlerinde sağlığını ve refahını etkileyebilir.

Ancak Chicago‘daki Illinois Üniversitesi halk sağlığı profesörü S. Jay Olshansky, The New York Times‘a verdiği demeçte, sonbahar bebeği iseniz ya da hamile kalmak için en iyi zamanı planlıyorsanız, ‘Unutmamalısınız ki bu bireyler için değil, popülasyonlar içindir. Bir birey için doğduğu ay yüksek ölçüde önemsiz olacaktır. Asıl önemli olan, sürdürdüğünüz yaşam tarzı ve miras aldığınız genetiktir.’

Yine de Chicago Üniversitesi Ulusal Kamuoyu Araştırma Merkezi‘nden Leonid A. Garilov ( Journal of Aging Research çalışmasının ilk yazarı) aynı fikirde görünmüyordu. Fox News‘e verdiği demeçte Garilov, ‘Bu çalışmanın bulguları, insan yaşlanması ve uzun ömürlülüğünün yaşamın erken dönemlerinde programlandığı fikrini destekliyor’ dedi.

Doğum Sırası Da Uzun Ömürlülüğü Etkileyebilir

sonbaharda doganlar uzun yasar mi 3

Bir çocuğun doğduğu ay, yaşam süresini etkileyen tek faktör değildir. Chicago Üniversitesi de her iki cinsiyetten ilk doğan çocukların 100. yaş günlerine ulaşma ihtimalinin daha yüksek olduğunu tespit etmiştir. Scientific American‘a göre bunun olası açıklamaları arasında genç ebeveynlerin genel sağlık durumunun daha iyi olmasının yanı sıra daha sonra doğan çocuklara kıyasla yeni doğanlara gösterilen ilginin sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimi iyileştirmesi de yer alıyor.

Araştırmanın ilk yazarı Leonid A. Gavrilov‘a göre ilk doğanlara ilişkin bulgular yeni değil. ‘İlk doğan çocukların hem sağlık durumu hem de eğitim başarısı açısından avantajlı olduğuna dair pek çok gözlem var’ dedi. Ancak modern tıptan bazı bölgelerde yıl boyunca besleyici gıdaların bulunmasına kadar, doğum ayı ve doğum sırasının gelecekteki çocukların yaşam süresini nasıl etkileyeceği görülmeye devam ediyor.

Sonbaharda Doğan İnsanlar Daha Mı Uzun Yaşar ile İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu