30 Yaş Sendromu Nedir? Neden Olur, Nasıl Geçer?
30 Yaş Sendromu Nedir? Neden Olur, Nasıl Geçer? 30lu yaşlarda olan insanlar için hem harika hem de zorlu süreçtir. Bu süre zarfında çok sayıda fiziksel ve zihinsel sınavlara tabi tutulabilirler. Aslında doğumdan hayatımızın sonuna kadar pek çok sendrom yaşadığımız yadsınamaz bir gerçektir.
Mesela 2 yaş sendromunu bilmeyen yoktur sanırım. Bunlar 3 4, 5, 7 yaşa kadar devam eder ve 30 yaşından sonra da ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, araştırmalar 30 yaş sendromun yetişkinlerde en ciddi şekilde etkilenen sendromlardan biri olduğunu göstermektedir. Pek çok kişinin bilmediği fakat yaşadığı 30 yaş sendromunun detaylarına yakında bakalım…
30 Yaş Sendromu Neden Olur?
30lu yaşlar, eğitim-öğretim yılının bittiği, iş hayatımızın belli bir düzeye ulaştığı, maddi açıdan özgür olduğumuz dönemdir. Bu açıdan bakıldığında her şey yolunda görünüyor olabilir. Ancak bu yaşta hayata dair beklentilerimiz giderek artar. Hem mesleki hem de özel olarak başarılı olmak ve bizi büyük fedakarlıklarla yetiştiren ailemizi daha fazla gururlandırmak isteriz.
Hayattan beklentileriniz ne kadar yüksekse, iç sesiniz de o kadar yüksek olur. Bir anda kendiniz eleştirmeye başlarsınız. Sürekli olarak hedeflerinize olan uzaklığınızı ve seçimlerinizi sorgularsınız. Evli olan kişiler eğer evli olmasalardı neler olurdu gibi saçma düşüncelere girebilir. Çalışanlar her olumsuz durumda acaba başka mesleklerde daha başarılı olup olmayacaklarını sorgularlar. Bu sorular çeşitlenir ve artar.
Bu sorular, hayal kırıklıkları, beklentiler ve hayata dair sorular 30 yaş sendromunun kapısını aralıyor. Bilinen bir diğer faktör de bu sendromun ortaya çıkmasında bireyin kişilik özelliklerinin önemli rol oynamasıdır. 30 yaş sendromu, içe dönük, duyarlı ve daha fazla düşünen kişilerde daha yaygındır. Daha önce bazı zihinsel bozuklukları olan kişiler, 30 yaşındaki sendroma daha duyarlı olabilir. Ayrıca, bu sendrom, yüksek düzeyde kaygı ve obsesif-kompulsif bozukluğu olan insanları sever.
Özellikle işini sevmeyen veya çalışma ortamından memnun olmayan kişilerde hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Başarısız evlilikler, ciddi hastalıklar ve travmatik olaylar da tetikleyici olabilir. Bu sendromu olan herkes aynı süreçten geçmez. Bazı insanlar herhangi bir destek almadan bozukluğun üstesinden gelebilirken, diğerleri tedavi gerektirebilir.
30 Yaş Sendromu Kimlerde Görülür?
Kadınlarda ve erkelerde görülür. Erkeklerde daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Bazı kişiler 25 yaşında bazı kişiler ise 35 yaşında yaşayabilir. Yapılan araştırmalara göre bir bireyi etkileyen en büyük sendrom 30 yaş sendromu olarak belirtilmektedir. Toplum ve aile baskısı altında yaşamak zorunda kalan kişilerde de sıklıkla görülen bir sendromdur.
30 Yaş Sendromu Nasıl Geçer?
Pek çok insan 30 yaş sendromu geçer mi? diye merak ediyor. Bu sendrom için spesifik bir tedavi bulunamamıştır. Ancak 30 yaş sendromunun belirtileri, başta depresyon olmak üzere anksiyete ve panik bozukluk gibi psikolojik bozukluklara benzer özellikler gösterir. Bu nedenle, bu sendromlu kişiler akıl hastalığı için tedavi edilir. 30 yaşında sendromunuz olduğunu düşünüyorsanız bir psikolog veya psikiyatristten destek alabilirsiniz.
30 yaş sendromunun süresi ve şiddeti kişiden kişiye değişir. Bazı durumlarda, rahatsızlık hafiftir. Özellikle farkındalığı yüksek kişiler sendromu erken fark edip kendi çabalarıyla üstesinden gelebilirler.
Bununla birlikte, bazı durumlarda, özellikle önceden var olan bağımlılıkları ya da psikolojik bozuklukları olanlarda, sendrom daha şiddetli yaşanabilir. Bu durumda profesyonel destek alınmalıdır. Bazı durumlarda, rahatsız edici koşullar ve durumlar ortadan kalktığında sendrom sona erer.