Gezi Rehberi

Yeni Yıla Farklı Gelenekleri İle Giren 10 Ülke!

2019’u beklediğimiz şu günlerde kırmızı iç çamaşırlarımızı aldık, evimizi süsledik ve sevdiklerimizle birlikte geçireceğimiz gün için bütün hazırlıklarımızı tamamlamış olduk. Bütün detaylar hazır bir halde geri sayıma başladık. Yeni yıla özel çeşitli gelenekler için hazırlıklar tamamlanmış olsa da, çoğunun neden yapıldığını ve nereden geldiğini bilmiyor olabiliriz.

yeni yil 3

Hatta birçok ülkede henüz bilmediğimiz birbirinden farklı yeni yıl gelenekleri için hazırlıklar yapıldığı bilinmekte. Dünyanın farklı yer ve bölgelerinden 10 yeni yıl geleneğini sizler için listeledik. İlginizi çekmeyi başaranlar olursa, planınıza dahil etmeyi düşünün. Şimdiden herkese harika bir yıl diliyoruz!

1) Kapıları Kırmızıya Boyamak – Çin

yeni yil 7

Çin halkı, iyi şansın ve mutluluğun sembolü olarak yeni yıla girilen dönemde kapılarını kırmızı renge boyamaktadırlar. Yine yeni yıl zamanında bıçaklarını saklama yoluna giden Çinliler hiçbir kesme işlemi yapmadıkları sürece gelecek olan yılın şansını koruduklarına inanarak şanslarının bozulmasını engellediklerini düşünürler.

2) Yazılan Dileği Yaktıktan Sonra İçmek – Rusya

yeni yil 5

Alkole olan düşkünlükleri ile bilinen Ruslar, yeni yıl geleneklerini yine alkol üzerinden ortaya çıkarmışlardır. Yeni yıl gününde kağıda bir dilek yazmakta olan Ruslar, sonrasında bu dileği yakıp şampanyalarının içine atarlar. Gerçekleşmesi için de şampanyayı 12.01’den önce mutlak suretle içmelidirler.

3) Elmayı ikiye Bölmek – Çek Cumhuriyeti

yeni yil 2

Çekya’da yeni yıl geleneği işi şansa bırakmaktansa direkt sonuç almaya yönelik şekillendirmiştir. Çekya halkı yeni yıl zamanında almış oldukları bir elmayı ikiye bölerek yılın iyi bir şekilde geçip geçmeyeceğini içindeki çekirdeğe bakarak anlamaya çalışmaktadırlar. Bir bakıma elma çekirdeği falı baktıkları sonucu çıkabilir.

4) Yere Bir Parça Dondurma Atmak – İsviçre

yeni yil 8

Çikolata cenneti ülkelerin başında gelen İsviçre’de, yeni yılı kutlamak ve karşılamak için yere bir top dondurma atılmaktadır. Bunun nedeni yere atılan dondurma topunun yeni yılda bereket ve varsıllık getireceğine inanılmasıdır.

5) Buz Gibi Sularda Yüzmek – Kanada

yeni yil 4

Bu derece soğuk bir ülkeden başka bir gelenek beklemek çok ada akıl karı olmazdı fakat bu kadar iddialısı ile karşılaştığımızda biz bile şaşırdık. Kanada halkı, 1920 yılından bu yana “English Bay” diye bilinmekte olan yeni yıl gününde soğuk sulara atlayarak yüzerler. Bunun adı “Kutup Ayısı Yüzmesi” olarak bilinmektedir.

6) Şanslı Sayılar Kadar Öğün Yemek – Estonya

yeni yil 6

Estonya halkı, yeni yıl günü şanslı olarak addedilen 7,9 veya 12 kere öğün yemeye dikkat etmektedirler. Eğer ki söz konusu sayılar kadar yemek yemeği başarabilirler ve ne kadar çok tüketirlerse, yeni yılda kendilerine bolluk ve bereket getireceğin inanılır.

7) Özel Bir Ekmek Pişirmek – Ermenistan

yeni yil 1

Ermenistan’da yeni yıla girerken o güne olarak pişirilmekte olan ekmeğin yeni yılda insanlara şans getirdiğini ve iyi dileklerin gerçek olacağına inanılmaktadır. Bu nedenle, özellikle annelerin takip etmiş oldukları bu gelenek için sabah erken kalkılarak fırının yolu tutulur.

8) Mabetlerde 108 Defa Zil Çalmak – Japonya

yeni yil 12

Japonya’da Budizm’den gelen inançlara göre şifa ve temizlik getirmesi için tüm mabetlerde aynı anda 108 kez çan çalınmaktadır. Bunlarla beraber, yeni yıla girilirken gülümsemenin de iyi şans getireceğine inanılmaktadır.

9) Evi Farklı Renklerle Süslemek – Meksika

yeni yil 9

Meksika halkı, yeni yıl zamanında evlerini birçok farklı renkle süslemeye özen göstermektedir. Bunun nedeni ise birçok farklı rengin yeni yıl için beslenilen umudu temsil etmesidir. Örneğin; yeşil parayı, sarı işi, kırmızı ise aşkı temsil etmektedir.

10) Etrafta Boş Valizle Gezmek – Kolombiya

yeni yil 11

Belki de sırada listenin en güzel geleneği yer almakta. Seyahat etmeyi seven insanlar eminiz ki bu geleneği oldukça sevecektir. Kolombiya halkı, yeni yıl gününde elinde boş bir valiz ile gezerek bu gezintinin kendilerine seyahat dolu bir yıl getireceğine inanmaktadırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu