Gezi Rehberi

Dünyadaki 8 Büyüleyici Mağara

instagram takipçi hilesi

Mağaralar belki de Dünya’da bulunan en keşfedilmemiş ve yaşanması en zor ortamlardan biridir. Görünürdeki bu erişilmezliğe rağmen, kaşifler ve maceracılar dünya çapında tamamen yeni yeraltı dünyaları aramaya ve bulmaya devam ediyor. Bildiğimiz en büyüleyici mağaralardan bazıları, aynı zamanda, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan adaptasyonlara sahip bir dizi türü barındıran benzersiz, gelişen ekosistemlerdir. İşte;

Dünyadaki 8 Büyüleyici Mağara

Mermer Mağaralar, Patagonya

buyuleyici magara 1

6.000 yıldan daha eski olduğu tahmin edilen Mermer Mağaralar, Güney Amerika‘nın Patagonya bölgesindeki General Carrera Gölü‘nün Şili tarafında bulunuyor. Yıllar geçtikçe, gölün yakındaki buzullardan gelen kalsiyum karbonatla zenginleştirilmiş turkuaz suları, yavaş yavaş alttaki kireç taşı kayayı eriterek aşındırdı ve yerini bugün gördüğümüz girift yontulmuş, mermer benzeri oluşumlara bıraktı.

Farklı, mermer görünümünün yanı sıra, gölün asılı kalan parçacıklar ve yansıyan güneş ışığından kaynaklanan çarpıcı mavi tonu, tüm yere dünya dışı bir görünüm vererek dünyanın dört bir yanından gelen maceracılar için cazibesini artırıyor. Bununla birlikte, bölgenin sert arazisi ve General Carrera Gölü‘nün dalgalı suları nedeni ile mağaralara erişim hala hava durumuna bağlıdır .

Kristal Mağarası, Meksika

buyuleyici magara 2

Kristallerin Mağarası olarak da bilinen Cueva de los Cristales, 2000 yılında Meksika, Chihuahua’daki Sierra de Naica dağının altında keşfedildi. Bir maden şirketi tarafından yapılan düzenli bir kazı sırasında yapılan tesadüfi bir keşifti. Kristaller artık olağanüstü boyutları ile benzersiz, neredeyse uzaylı görünümleri ile biliniyor.

Bilim adamlarının daha sonra keşfettiği gibi, kristaller, Naica dağlarının altındaki on binlerce yıllık volkanik aktivitenin oluşturduğu hidratlı bir kalsiyum sülfat minerali olan alçıdan oluşuyor. Bu doğal sürece hidrotermal mineralizasyon adı verilir ve bugün mağarada bulunan devasa jips kristalleriyle sonuçlanır. Ne yazık ki, mağaranın içindeki aşırı hava koşulları, sıradan gezginlerin ve kaşiflerin onları düzenli olarak ziyaret etmesini zorlaştırıyor.

Ajanta Mağaraları, Hindistan

buyuleyici magara 3

Hindistan‘daki Ajanta Mağaraları, benzersiz kaya oyma Budist mağara tapınakları ile tanınan UNESCO Dünya Mirası listesindedir. Maharashtra eyaletinin Aurangabad semtinde bulunan bu antik mağaraların MÖ 1. yüzyıl ile MS 7. yüzyıl arasında inşa edildiğine inanılıyor ve tüm duvarlarında ve tavanlarında bulunan fresk tipi sanat eserleriyle tanınıyorlar.

Ajanta Mağaraları, at nalı şeklindeki bir geçitte volkanik bir kaya bölümüne oyulmuştur ve esas olarak pitoresk, dağlık manzarayı süsleyen 30 kayaya oyulmuş kutsal alan ve manastırdan oluşmaktadır. Tarihsel olarak, inşaatları iki ayrı aşamaya ayrılabilir. Bunlar; MÖ 2. yüzyıl ile MS 1. yüzyıl arasındaki Satavahana döneminden MS 5. ve 6. yüzyıllar arasındaki Vakataka hanedanlığının ikinci aşamasına kadardır.

Waitomo Glowworm Mağaraları, Yeni Zelanda

buyuleyici magara 4

Yeni Zelanda‘nın Waitomo bölgesindeki ateş böceği mağaraları, 30 milyon yıldan fazla bir süredir oluşum halindedir. Adını içinde yaşayan çeşitli biyolüminesan solucan türlerinden, özellikle yerli Arachnocampa luminosa‘dan almıştır. Dünyanın her yerinden turistleri ve maceracıları çekmeye devam eden eşsiz bir doğal yapıdır.

Waitomo’daki Glowworm Mağaraları ilk olarak yerel bir Maori şefi Tane Tinorau ve Fred Mace adlı bir İngiliz araştırmacı tarafından haritalanmıştır. Ziyaretçiler, mağara tavanını yıldızlı bir gece gökyüzü gibi aydınlatan binlerce ateş böceği manzarası eşliğinde, yapının içinden geçen yeraltı nehri boyunca rehberli tekne turları ile mağara sistemini keşfedebilirler.

Kamçatka Buz Mağarası, Rusya

buyuleyici magara 5

Kamçatka Buz Mağarası, Rusya‘nın uzak doğusundaki uzak Kamçatka Yarımadası‘nda bulunan birçok benzersiz doğal özellikten biridir. Bölgedeki uçsuz bucaksız buzulların donma ve çözülme hareketleri ile oluşan mağara, yaklaşık 1 mil uzunluğunda ve buzulun altında buzdan yapılmış doğal bir kemer gibi derinleşiyor.

Mağaranın oluşumu, buzul hareketleri ile bölgenin donma sıcaklıkları arasındaki dinamik etkileşime bağlanabilir ve bu da bugün gördüğümüz benzersiz buzul altı odasının oluşmasına neden olur. Volkanlar nedeniyle, mağaranın çatısı son birkaç on yılda odaları aydınlatmak için erimiş ve tüm yere ürkütücü bir hava vermiştir.

Kamçatka yarımadası, mağaranın yanı sıra volkanlar, gayzerler, otlaklar ve karla kaplı dağlar gibi birçok olağanüstü doğal özelliğe sahiptir. Bölgeyi en iyi şekilde deneyimlemek için ziyaret edilecek en iyi zaman, havanın daha ılıman olduğu ve mağaraların keşif için erişilebilir olduğu yaz aylarıdır.

Mavi Mağara, İtalya

buyuleyici magara 6

İtalyanca Grotta Azzurra‘ya çevrilen Mavi Mağara, güney İtalya‘daki Capri adasında bulunan bir deniz mağarasıdır. Tiren Denizi‘nin amansız aşındırıcı etkisi ile oluşan mağara, lüks otelleri ve şık pazarlarıyla bilinen bir adada popüler doğal bir cazibe merkezidir.

Capri’nin kuzey kıyısında yer alan Blue Grotto‘ya dar girişinden ziyaretçileri taşıyan küçük teknelerle ulaşılabilir. Bununla birlikte, mağaranın kendisi oldukça büyüktür, Son birkaç on yılda yapılan arkeolojik araştırmalara göre mağara sistemi, İmparator Tiberius döneminde özel bir yüzme havuzu olarak kullanıldığını bildiğimiz için Roma döneminden kalma heykellerle doludur.

Mamut Mağara Sistemi, ABD

buyuleyici magara 7

Mamut Mağara Sistemi, Kentucky‘deki Mamut Mağarası Ulusal Parkı‘nda bulunabilir. Yaklaşık 350 mil uzunluğunda, birçok mağarası ve bölümü hala gizli ve keşfedilmemiş olan, dünyanın bilinen en uzun mağara sistemidir.

Kireç taşının yer altı nehirleri tarafından çözünmesi ile milyonlarca yılda oluşan mağara sistemi, garip yerlerde görsel olarak büyüleyici sarkıt ve dikit oluşumlarıyla karmaşık bir odalar, tüneller ve geçitler ağına ev sahipliği yapıyor. Bu listedeki diğer bazı mağaraların aksine, insanlar Mamut Mağaraları’nı uzun zamandır biliyorlar, çünkü Kızılderililerin kullanımına ve keşfine dair kanıtlar var.

Mamut Mağara Sistemi, tarihi ve doğal önemi nedeniyle mağaralar aynı zamanda nesli tükenmekte olan bazı bitki ve hayvan türlerine de ev sahipliği yaptığından UNESCO dünya mirası alanı  olarak sınıflandırılmıştır.

Son Doong, Vietnam

buyuleyici magara 8

Son Doong, orta Vietnam‘ın Quang Binh eyaletinde bulunan büyük, ünlü bir mağaradır. Yaklaşık 650 fit yüksekliğinde ve yer yer yaklaşık 500 fit genişliğinde, hacim olarak dünyanın bilinen en büyük mağarasıdır. Kaşiflerin 2009 yılındaki keşfinden bu yana keşfettikleri gibi, Son Doong, bölgedeki geniş, çok daha büyük bir mağara sisteminin yalnızca küçük bir parçası ve yaklaşık %70’i tamamen keşfedilmemiş durumdadır.

Mağara, 1990 yılında Ho Khanh adlı bir yerel tarafından tesadüfen keşfedildi, ancak 2009 yılına kadar bilimsel uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından tamamen keşfedildi. Çalışmalara göre, kireç taşının yavaş ve kademeli erozyonu yerini bugün gördüğümüz geniş mağaraya bıraktığından, Son Doong‘un oluşumu milyonlarca yıl sürmüştür. Ancak yapının erişilemezliği, herhangi bir uzun vadeli bilimsel keşfi imkansız kılıyor.

Dünyadaki 8 Büyüleyici Mağara ile İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu