Yemek Yedikten Sonra Baş Ağrısı Neden Olur?
Yemek Yedikten Sonra Baş Ağrısı Neden Olur? Bazı baş ağrıları tetiklenir ya da belirli gıdaların tüketilmesinden kaynaklanır. Bu altta yatan bir durumu gösterebilir. Yemekten yedikten sonra baş ağrısı pek çok şeyden kaynaklanabilir.
Ne gibi sebeplerin yemekten sonra baş ağrısına neden olduğunu öğrenebilmek için gün içinde yediğiniz gıdaları takip etmeniz gerek. Eğer belli bir şeyi yedikten sonra başınız ağrıyorsa o gıdaya alerjiniz olabilir. Faka her yemeği yedikten sonra oluyorsa ya tuz ile ilgili ya da şeker ile ilgili bir durum söz konusu olabilir. İlk olarak belirtilerine bakalım. Daha sonra ise nedenleri ve ne gibi önlemler alabilirsiniz ondan bahsedelim.
Yemek Yedikten Sonra Baş Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
- Yemekten sonra baş ağrısı, zonklama, ağrı, kavrama veya nabız artışı şeklinde olabilir.
- Şiddetli baş ağrısına bulantı da eşlik edebilir
- Baş ağrısının şiddeti hafif ila şiddetli arasında değişebilir
Yemek Yedikten Sonra Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Yemekten sonra baş ağrısının birkaç farklı nedeni vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Yemekten sonra baş ağrısı, reaktif hipoglisemiye ya da tokluk hipoglisemiye yanıt olarak ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Yemekten sonraki 4 saat içinde meydana gelen kan şekeri seviyelerinde bir düşüş, baş ağrısını tetikleyebilir. Temel mekanizma, şekerden zengin bir yemek yedikten sonra fazla insülin salgılanmasıdır. Aşırı insülin yemekten sonraki 4 saat içinde hipoglisemiye neden olur.
- Kronik migren atakları geçiren kişiler, tetikleyici bir gıdayı yedikten sonra da baş ağrısı yaşayabilir. Migrenli herkesin migren atağına neden olabilecek farklı gıda tetikleyicileri vardır. Bunları tükettiği zaman baş ağrısı yaşar.
- Yemek yedikten sonra baş ağrısı, gıda alerjilerine bağlı olarak da gelişebilir. Eğer belirli bir yemeği yedikten sonra her seferinde baş ağrısı yaşıyorsanız, o yiyeceğe alerjiniz olma ihtimali çok yüksektir. Çölyak hastalığı yani glütene alerjisi olan ya da laktoz intoleransı olan çoğu kişi bu durumu yaşayabilir.
- Çok soğuk bir şey yemeye veya içmeye tepki olarak da ortaya çıkabilir. Bu, birincil ya da ikincil bir nedene bağlı olabilir ve daha sonra olması durumunda tanımlanmalıdır. Baş ağrısı, kan damarlarının hızlı daralmasına tepki olarak ortaya çıkar.
- Aşırı tuz içeren yiyecekler de baş ağrısına neden olabilir. Bu durumda baş ağrısı çoğunlukla zonklayıcıdır ve kandaki yüksek sodyum seviyelerinin neden olduğu artan kan basıncından kaynaklanır.
- Temporomandibular eklem bozukluğu durumunda, bir şeyler çiğnemek ya da yemek yemek, çenenizde ağrıya ve baş ağrısına neden olabilir. Eklemdeki herhangi bir hareket de ağrıya neden olabilir.
- Nitratlar, sülfitler ya da MSG gibi kimyasal koruyucular içeren yiyeceklerden bazıları da yemekten sonra baş ağrısını tetikleyebilir. Baş ağrısı, bu kimyasalların neden olduğu beyne giden kan akışının artması nedeniyle oluşur.
Nasıl Önlenir?
Baş ağrısı kendiliğinden geçmez ise, ağrı kesici alabilirsiniz. Fakat gıda alerjisi durumundan kaynaklandığını düşünüyorsanız, test yaptırmanız gerekmektedir. Baş ağrısı sıklığı artmaya devam ediyorsa ve ayda 15 defadan fazla ağrı kesici ilaç almanıza neden oluyorsa, kesinlikle bir doktora danışın.