Yerli Erkek Ünlüler

Yaşar Kemal

instagram takipçi hilesi

YAŞAR 4

Tam adı: Yaşar Kemal
Doğum tarihi: 06 Ekim 1923
Doğum yeri: Osmaniye / Türkiye
Ailesi: Sadık Efendi (Babası) Nigar Hanım (Annesi)
Eşi: Ayşe Semiha Baban, Thilda Kemal
Çocukları: Raşit Gökçeli
Mesleği: Yazar, Gazeteci
Aktif Yılları: 1940 yılından itibaren

Başlıklar

Hakkında

Yaşar Kemal kimdir? Yaşar Kemal 6 Ekim 1923 yılında  Osmaniye’de dünyaya geldi. Ancak nüfus kayıtlarında doğum tarihi 1926 olarak geçmektedir. Ailesi Birinci Dünya Savaşı’ndaki Rus işgali nedeniyle Van Gölü’ne yakın bir yer olan Ernis bugünkü adı ile Ünseli köyünden Osmaniye’nin Kadirli ilçesinin Hemite köyüne göç etmek zorunda kaldılar. Babası çiftçi Sadık Efendi, annesi ise Nigar Hanım idi. Küçük yaşta bir kaza sonucu gözünü kaybetti. Ancak bundan daha kötüsü yine aynı dönemlerde bir camide gördüğü tek gözünün önünde babası öldürüldü.

İlkokulu ilçe merkezindeki Kadirli Cumhuriyet İlkokulu’nda okudu. Kemal’in edebiyata ve yazıya olan ilgisi daha o yıllarda başladı. O dönemlere halk edebiyatı ilgisini çekiyordu. İlk yazdığı şiirler 1940’lı yıllarda dönemin meşhur dergisi “Çığ Dergisi”nde yayınlandı. Ardından Millet, Ülke, Beşpınar ve Kovan gibi dergiler de eserlerini yayınladı.

Kemal şartların zorluğundan ötürü öğrenim hayatını ortaokulda noktalamak zorunda kaldı. Ardından ırgatbaşılık, ırgat katipliği, çeltik tarlalarında kontrolörlük, traktör sürücülüğü, öğretmen vekilliği e kütüphane memurluğu gibi birçok geçici işte çalıştı. 1940’lı yılların başlarında Arif Dino, Pertev Naili Boratav ve Abidin Dino gibi sol görüşlü yazar ve sanatçılarla ilişki kurmaya başladı. Daha 17 yaşındayken politik nedenlerden ötürü tutuklandı.

Askerliğini yaptıktan sonra 1946 yılında gittiği İstanbul’da bir Fransız şirkete ait olan Havagazı şirketinde gaz kontrol memuru olarak işe başladı. Yaklaşık 2 yıl kadar İstanbul’da kaldıktan sonra tekrar Kadirli’ye döndü, yine bir zaman çeltik tarlalarında kontrolörlük işini ve biraz sonra arzuhalcilik yaptı. 1950 yılında anayasanın 142. maddesine aykırı davranışlarda bulunmak suçundan hapse girdi.

Bir yıl hapis cezasının ardından İstanbul’a yerleşmeye karar verdi. Cumhuriyet Gazetesi’nde röportaj yazarlığı görevini üstlendi, bazen de makaleler yazmaktaydı. Bu dönemde yaptığı bir röportaj “Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün” Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği yarışmada Özel Başarı Armağanı ödülünü almaya hak kazandı.

Kemal Cumhuriyet Gazetesi’ndeki Röportaj Yazarlığı görevini 1963 yılına dek sürdürdü. Bu tarihten sonra neredeyse bütün hayatını kapsayacak olan romancılık üzerine geçti. 1962 yılında Türkiye İşçi Partisi (TİP) ‘nde görev yaptı. 1967 yılında “Ant” adındaki dergiyi basmaya başladı ve bu derginin bir sayısı yüzünden 18 ay hapis cezasına çarptırıldı ancak söz konusu karar Yargıtay eliyle bozuldu. Almanya’da 1995 yılında yayınlanan “Der Spiegel” adındaki dergide yayınlanan yazısı nedeniyle 20 ay hapis cezası aldı ancak bu ceza ertelendi.

Yaşar Kemal’in yazın çalışmalarının onucunda “Bebek, Dükkancı, Sarı Sıcak ve Memet İle Memet” öykülerini yayınladı. Türk edebiyatının kült romanı “İnce Memed” i 1955 yılında piyasaya çıktı ve bu roman Varlık Roman Armağanı’nın sahibi oldu.

Yaşar Kemal siyasi nedenlerden dolayı 1950 yılı itibari ile bir yıl Kozan Cezaevi’nde tutukl kaldıktan sonra salıverildi.  Yazar “Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün” röportajı ile Gazeteciler Cemiyeti Özel Başarı Armağanı, İnce Memed ile Varlık Roman Armağanı Demirciler Çarşısı Cinayeti adındaki eseriyle de Madaralı Roman Ödülü^nün sahibi oldu. Bunun yanı sıra Yer Demir gök Bakır romanı ile Fransa’da Yılın En İyi Yabancı Romanı ödlünün sahibi oldu ve bununla birlikte 1982 yılında Del Duca Ödülü ile beraber 1984 yılında Fransa’da Legion D’Honneur nişanı kendisine takdim edildi.

1970 yılından sonra yazdığı romanlarda kent insanının betimlendiği görülmektedir. Bunun yanında efsaneler ve masallardan da yararlandığı görülmektedir. PEN yazrlar derneği üyesi olan Yaşar Kemal, Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilmiş ve birçok eseri tiyatroya uyarlanmıştır.

Yaşar Kemal 1952 yılında Tilda adındaki bir İspanyol göçmeniyle dünya evine girdi. Eşi 2001 yılında hayatını kaybetti. Raşit Gökçeli adında bir erkek oğlu vardır. 1 Ağustos 2002 tarihinde ise Ayşe Semiha Baban ile hayatını birleştirdi.

Yaşar Kemal son zamanlarında yaşadığı solunum sorunu nedeniyle 14 Ocak 2015’te İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alındı ancak 28 Şubat 2015 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Roman

  1. İnce Memed
  2. Teneke
  3. Orta Direk
  4. Yer Demir Gök Bakır
  5. Ölmez Otu
  6. İnce Memed
  7. Akçasazın Ağaları / Demirciler Çarşısı Cinayeti
  8. Akçasazın Ağaları / Yusufçuk Yusuf
  9. Yılanı Öldürseler
  10. Al Gözüm Seyreyle Salih
  11. Kuşlar da Gitti, (uzun öykü)
  12. Deniz Küstü
  13. Yağmurcuk Kuşu / Kimsecik I
  14. Hüyükteki Nar Ağacı
  15. İnce Memed, III. Cilt
  16. Kale Kapısı / Kimsecik II
  17. İnce Memed, IV. Cilt
  18. Kanın Sesi / Kimsecik III
  19. Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana / Bir Ada Hikayesi I, 2002- Karıncanın Su İçtiği / Bir Ada Hikayesi II
  20. Tanyeri Horozları / Bir Ada Hikayesi III
  21. Çıplak Deniz Çıplak Ada / Bir Ada Hikayesi IV
  22. Tek Kanatlı Bir Kuş

Çocuk Romanı

Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca

Çeviri

Ayışığı Kuyumcuları

Röportaj

  1. Yanan Ormanlarda 50 Gün
  2. Peribacaları
  3. Bu Diyar Baştan Başa
  4. Bir Bulut Kaynıyor
  5. Allahın Askerleri
  6. Röportaj Yazarlığında 60 Yıl
  7. Çocuklar İnsandır

Deneme-Derleme

  1. Ağıtlar, Adana: Halkevi
  2. Taş Çatlasa
  3. Baldaki Tuz
  4. Gökyüzü Mavi Kaldı
  5. Sarı Defterdekiler: Folklor Derlemeleri
  6. Zulmün Artsın
  7. Binbir Çiçekli Bahçe
  8. Destansı roman
  9. Üç Anadolu Efsanesi
  10. Ağrıdağı Efsanesi
  11. Binboğalar Efsanesi
  12. Çakırcalı Efe

Şiir

Bugünlere Bahar İndi

Videoları

Yaşar Kemal – Yalnızlık (Kendi Sesinden)

Yaşar Kemal Ahmet Güneştekin Salihê Qubînî Alt Yazılı 1

 

Yaşar Kemal son konuşması!

Yaşar Kemal ve Cem Yılmaz’dan Fenerbahçelilik sohbeti 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=2OCCtwrcwzY

Yaşar Kemal doğduğu köyde

Fotoğrafları

Kaynak
biyografiinfogoogle

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu