Yaşam

Uçak Korkusu Nasıl Yenilir?

Uçak korkusu; çeşitli nedenlerden dolayı uçak ile seyahat etmeye karşı fobi gelişmesine verilen addır. İş seyahati ya da özel hayatınızla ilgili işleriniz nedeniyle, uzak bir yere yolculuk yapmanız gerekti ama siz ilk andan itibaren soğuk terler dökmeye başladınız bile..! Öncelikle bilmelisiniz ki; yalnız değilsiniz. Çünkü bunu yaşayan pek çok insan var.

Tıbbi ismi aviofobi olan bu korku, alınabilecek bir takım önlemler ve profesyonel destekler sayesinde aşılabiliyor ve kişiler uçağa binebiliyor. Üstelik yapılan istatistiklerde; en güvenli ve kaza oranı en düşük olan ulaşım yolunun, hava yolları olduğu ortaya konulmuştur.

Dolayısıyla bu korkunun yenilmesi halinde, hayat standartlarımızın ve seyahatler esnasındaki konfor seviyemizin yükseleceğini söyleyebiliriz. Peki bunun için neler yapılmalı, nasıl adımlar atılmalıdır? İşte biz de sizlere bu yazımızda, konuya ilişkin detaylı bilgiler veriyor olacağız. İlgili videolara ise yazımızın sonunda ulaşabiliriz.

uçak korkusu

Uçak Korkusunun En Yaygın Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle bu fobiye dair belirtileri ve sıklıkla rastlanan semptomları bilmeliyiz ve bu doğrultuda hareket etmeliyiz. Öyleyse bir göz atalım ve hangilerini yaşıyoruz bir bakalım…

  • Hava alanına girildiğinde yaşanan tedirgin ve gergin ruh hali, bilet aldıktan sonra başlayan olumsuz düşünceler
  • Nefes almakta güçlük çekme, göğüs bölgesinde sıkışıklık ve kalpte çarpıntı
  • Ter boşalması, mide bulantısı, ateş basması ve ardından gelen titreme hissi
  • Yüz bölgesinde kızarıklık ve renk değişikliği
  • Baş dönmesi, yerin altınızdan kaydığını hissetmek
  • El, ayaklar ve kafa bölgesi öncelikli olmak üzere, vücutta genel bir uyuşukluk- uyuşma hissi
  • Dikkat dağınıklığı, korku haricinde hiç bir duyguya odaklanamamak
  • Kaygı bozukluğu, stresi yönetememek ve normalin üzerinde tepkisel davranışlar
  • Negatif enerji yüklenmek; kötü şeyler olacağına inanmak, göz önüne felaket içerikli sahneler gelmesi
  • Ölüm korkusu, uçaktan sağ salim inemeyeceğini hissetmek

Tüm bu belirtilerin birkaçı veya hepsi aynı kişide görülebilir. Bazı kimselerde semptomlar yalnızca uçuş öncesi ve uçuş esnasında yaşanırken, bazılarında ise uçuştan sonraki günlerde de hala etkisini sürdürmeye devam edebiliyor. Bu durumda muhakkak bir uzmana başvurmak önem taşıyor.

ucakk

Uçak Korkusu Nasıl Yenilir?

Uçak korkusu farklı dozlarda ve şekillerde baş gösterebiliyor. Bazı kişilerde hafif bir kaygı hali görülüp çok kısa sürede sona erebilirken, bir diğer grup hastada ise, çok daha ağır ve uzun süreli olarak yaşanabiliyor. Bu noktada alınacak profesyonel destek, büyük oranlarda iyileşme sağlıyor. Ancak elbette ilk yapılması gereken; korkunun altında yatan nedene yönelik tedavi alınmasıdır.

Kişinin kendine tekrar etmesi ve farkına varması gereken bir takım hususları ve alınabilecek önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • En az kaza ihtimali olan, diğerlerine göre daha konforlu ve kısa süren, en güvenli ulaşım aracının uçak olduğunu bilmelisiniz.
  • Uçuş sırasında, kaygı durumunda artış yaşanması halinde, kabin ekibinin bu konuda size yardımcı olabileceğine inanmalısınız.
  • Endişeli ruh halinizi kontrol edebilmek için; problemsiz bir şekilde varış noktasında indiğinizi ve indiğiniz yerde yapacaklarınızı düşünebilirsiniz.
  • Uçuş esnasında sevdiğiniz bir kitap, müzik veya uyku, uçak korkusunun merhemi olabilir. Öte yandan derin nefesler almak ve su içmek de mutlaka size yardımcı olacaktır.

Uçak Korkusuna İyi Gelebilecek 10 Öneri!

Uzmanla görüşmek ve profesyonel destek almak: psikolojik danışmanınız korkunuzun altında yatan sebepleri ortaya çıkararak size bir takım metotlar sunacaktır. Bu da probleminizin kökünden çözüme kavuşmasını sağlayabilir.

Uçak korkusuna karşı düzenlenen kurslarda bulunmak: hava yolları firmaları tarafından düzenlenen bu eğitimler; alanında uzman kişiler ve pilotlar tarafından verilmektedir.

İlk uçak seyahatinin yakın bölgelere yapılması: Uçak korkusu olan kişilerin, uçuş deneyimine kısa mesafeli yerler ile başlaması, alışma sürecinin rahat geçebilmesi açısından önemlidir.

Koktuk seçimine dikkat etmek: Rezervasyonun erken tarihlerde yapılması ve ön koltuklar ile cam kenarlarının tercih edilmesi daha rahat hissettirebilir.

Hava alanına uçuş saatinden daha erken gitmiş olmak: Uçuşa kadar hava alanında vakit geçirmek ve geçen vaktin biraz uzun olması, sürece alışmak açısından yararlı olacaktır.

kabin ekibi

Uçuş ekibinden destek istemek: Herhangi bir sorun yaşandığında kabin ekibiyle birlikte ilerlemek, sizi çözüme daha hızlı kavuşturacaktır.

Uykusuz olarak uçağa binmek: Yolculuktan önceki gün az uyumak, uçakta uyuma ihtimalinizi arttırabilir ve bu da daha sakin bir uçuş gerçekleştirmenizi sağlayabilir.

Sakinleştirici İlaç İçmek: Profesyonel destek esnasında hekiminizin önerdiği ilacı kullanarak, kaygı düzeyinizi kontrol altında tutabilirsiniz.

Kulaklıktan Yararlanmak: Uçak korkusu olan kişiler, uçuş esnasında dış ortamın gürültüsünden ekstra rahatsız olurlar. Bu nedenle kulaklık takıp, sevdiğiniz bir şarkıya odaklanmaya çalışabilirsiniz.

Yanınızda kitap, gazete veya dergi bulundurmak: Bu sayede; ilginizi çekebilecek yayınlara yönelerek stres seviyenizi düşürmeniz mümkün olabilir.

Uçak Korkusunu Yenmenin Yolları İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu