Yemek Tarifleri

Çok Amaçlı Mayalı Hamur Tarifi, Nasıl Yapılır? (Videolu)

instagram takipçi hilesi

Çok Amaçlı Mayalı Hamur tarifi ile artık fırınlarda yapılan hamurlara yakın bir hamur yapabileceksiniz. Hamur, kurabiye, poğaça ve böreklerin en temel ürünüdür. Bu yüzden hamurun kalitesi yaptığınız yemeğinde kalitesini belirleyecektir. Ne kadar iyi ürünler kullanırsanız kullanın, hamur yapmayı bilmiyorsanız pek bir anlamı kalmayacaktır.

cok amacli hamur tarifi 2

Çok Amaçlı Mayalı Hamur tarifi ve malzeme listesini sizlere aktarmaya malzeme listesi ile başlıyoruz. Hemen alt kısmında yer alan araç vasıtası ile istediğiniz bölüme çok rahatça gidebilirsiniz! Aynı zamanda BURADAKİ bağlantıya tıklayarak daha önce sizler için eklemiş olduğumuz çok sayıda tarif içeriklerimize ulaşabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 su bardağı (200 ml) ılık su
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı (200 ml) ılık süt
  • 1 paket kuru instant maya ya da yarım paket yaş maya (Tarifte kuru instant maya kullanıldı)
  • 2 yemek kaşığı silme şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1, 5 tatlı kaşığı silme tuz
  • 5,5 – 6 su bardağı elenmiş beyaz un (Unun markası ve kalitesine göre kıvam tutması değişiklik gösterebilir. Bu yüzden gerek olursa yarım su bardağı daha ilave edebilirsiniz.)

Hazırlanışı

cok amacli hamur tarifi 3

1) Mükemmel bir hamur elde etmek için, ilk adım olarak tüm malzemelerin oda sıcaklığında ve taptaze olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Şimdi, derin bir kaba mayayı, şekeri ve ılık su-süt karışımını dökün. (Sadece süt kullanarak da yapabilirsiniz, böylece hamurunuz daha yumuşak bir dokuya sahip olacaktır.)

2) Başarılı bir mayalama işlemi için, eklenen sıvının ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gereklidir. Elinizin dayanabileceği sıcaklık idealdir. Eğer sıvılar çok soğuksa, maya aktifleşmeyebilir; çok sıcaksa, maya ölebilir. Her iki yanlış uygulama da mayanın etkisini kaybetmesine neden olur.

3) Şeker, mayanın hızlı bir şekilde aktive olmasını sağlayan özel bir özelliğe sahiptir ve birçok poğaça tarifinin vazgeçilmez bileşenlerindendir. Şimdi, bu harika üçlüyü tahta bir kaşık yardımıyla nazikçe karıştırıyoruz ve mayanın ön aktivasyonu için üzerini örtüyoruz; böylece yaklaşık 10 dakika boyunca bekliyoruz.

4) Bu bekleme sürecinde, unumuzu mutlaka elememiz gerekiyor ve ayrı bir kapta hazır tutmalıyız. Üzerine tuzumuzu ekleyip iyice karıştırıyoruz. Tuzun, maya ile temasını un ile sağlaması önemlidir. Böylece daha homojen bir dağılım elde edersiniz.

5) Maya öncesi karışımımıza, elemiş olduğumuz unu yavaşça ekliyoruz, her eklediğimizde elimizle unu maya ile birleştiriyoruz. Hamurun biraz elimize yapışması sorun teşkil etmez. Hamuru toparlamak ve yoğurmak için tezgaha hafif bir un serpmek işinizi kolaylaştıracaktır. Mükemmel bir hamur elde etmek için üç temel mayalama aşamasını tamamlamamız gerekmektedir.

6) Şimdi sıra geldi en önemli adımlardan biri olan ilk mayalama ve yoğurma işlemine. Yaklaşık 10-15 dakika boyunca, iç ayasını kullanarak hamuru elastik bir kıvama getiriyoruz ve bu süre zarfında mayayı aktif tutmaya devam ediyoruz. Bu süre sonunda, hazırladığımız hamuru derin bir kabın içine alıp, üstünü kapatarak tercihen sıcak bir zeminde hamurun hacminin en az 2 katına çıkana kadar bekliyoruz ( Yaklaşık olarak 1-1,5 saat civarı).

7) İkinci mayalama veya hamurun gazının alınması aşamasına geldiğimizde, en az iki katına çıkmış olan hamurumuzu fazla baskı yapmadan nazikçe yoğurmamız gerekiyor. Bu işlem için yaklaşık 3-4 dakika yeterli olacaktır.

8) Bu aşamadan sonra, istenilen şekle sahip bezelere ayrılmış olan hamur, son halini alarak 3. Mayalama aşamasına, yani “Tepsi Mayası” aşamasına geçer. Hamurun son haliyle ilgili uygulamalarınızı tamamlamadan önce, isterseniz oda sıcaklığında bir tepsinin üstünü bezle örterek bekletebilirsiniz. Ayrıca, bu işlemi gerçekleştirmek isterseniz, fırının en düşük sıcaklığı olan 50 derecede 20 dakika boyunca da gerçekleştirebilirsiniz.

9) Tepsi mayasına geçmeden önce, son aşamadaki uygulamalarınızı tamamlamış olmalısınız. Yani, eğer hamurun üstüne yumurta sürülecekse, bu işlem Tepsi Mayası aşamasından önce yapılmalıdır. Son mayalama aşamasında hamura herhangi bir müdahalede bulunmamalı, hamur doğrudan pişirme aşamasına geçirilmelidir. Bu adımlar, mükemmel sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır.

Tarif Videosu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu