Türkiye’nin İlk ve Tek Jeoparkı: Kula Jeoparkı Özellikleri
Türkiye’nin İlk ve Tek Jeoparkı: Kula Jeoparkı Özellikleri! Kula, Ege’nin İzmir’den sonra en büyük ili olan Manisa‘ya bağlı 17 ilçeden biridir. Manisa ile arasında yaklaşık olarak 122 km mesafe vardır. Kula’nın sahip olduğu tarihi ve kültürel mirası pek çok kişi tarafından ilgi görüyor.
Kula ile birlikte Salihli ilçesi sınırları içerisinde de devam eden Volkanik alan Türkiye’nin ilk ve tek jeoparkı olmasında çok büyük etkiye sahiptir. Ünlü Yunana tarihçi Strabon, Kula’yı ilk keşfettiğinden Kula’ya “Yanık Ülke” dedi. O günden beri dünyada tarihçiler arasında “Yanık Ülke” olarak da bilinir.
Peki Türkiye’mizin en büyük zenginliklerinde olan bu jeopark ne ifade ediyor? Gelin biraz daha derine inelim. İlk olarak Jeopark’ın tanımını yapalım.
Jeopark Nedir?
Jeopark, coğrafi alanları bütüncül bakış açısıyla yöneten ve yeryüzü şekilleri ile jeolojik özellikleri açısından uluslararası öneme sahip koruma, eğitim ve sürdürülebilir kalkınma faaliyetlerinin gerçekleştirildiği sınırları belirlenmiş alanlardır. Bu alanlar, birçok jeosite ev sahipliği yaparak, bu jeositlerin gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan koruma alanlarıdır.
Jeoparklar doğal mirasın yanında sosyal ve kültürel kalkınmayı amaç edinen birer kalkınma bölgesi olarak da ön plana çıkar. Bu bölgeler, doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanımı, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve doğal afetlerle ilgili risklerin azaltılması gibi konularda toplumun bilinçlenmesini ve farkındalığının artırılmasını da amaçlamaktadır.
Kula Jeoparkı Özellikleri
Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı, İç Batı Anadolu Platolarının batı kesimi ve Gediz Grabeninin orta kesimi dahilinde yer alan bir jeoparktır. Türkiye’de bulunan ilk ve tek jeopark olma özelliğine sahiptir. Toplam alanı 2320 km2 olan Kula-Salihli Jeoparkı, yer kabuğu hareketlerinin yoğun olarak görüldüğü bir bölgeye konumlandığı için jeolojik ve tektonik açıdan oldukça karmaşık bir yapı sergilerken aynı zamanda jeomorfolojik açıdan da son derece zengin özelliklere sahiptir.
Kula Jeoparkı, jeolojik açıdan oldukça zengin bir bölgedir. Paleozoik yaşlı metamorfik kayaçlara (şist, gnays) ve prehistorik döneme kadar uzanan volkanik püskürmelere kadar pek çok geçmiş olayın izlerini barındırmaktadır. Bu durum, parkın jeodiversite açısından son derece önemli olduğunu göstermektedir.
Türkiye’nin en yeni volkanik alanlarından biri olan Kula Salihli Jeoparkı, yaklaşık 15 milyon yıl önce başlayan ve tarihi çağlara kadar devam eden volkan faaliyetleri ile şekillenmiştir. Bölgede bulunan izler o kadar taze görünmektedir ki, adeta bu olayların dün gerçekleştiği düşünülebilir.
Salihli’deki volkanik tüfler üzerinde insan ayak izleri bulunması, Kula Salihli jeoparkının eşsizliğini vurgulamaktadır. Dünyada bu tarz nadir alanlardan biridir ve burası araştırmacılar için oldukça ilgi çekici bir yerdir. Yurtiçi ve yurtdışından pek çok üniversite öğrencileri ile birlikte bölgede araştırmalar yapmaktır. Pek çok akademisyen tarafından da akademik tezlere konu olan bir bölgedir. ,
Bölgenin coğrafi yapısı ve şekillenmesi binlerce yıl boyunca tarım, ticaret ve kültürün gelişmesine zemin hazırlamıştır. Bu sebeple, jeopark alanı üzerinde birçok medeniyetin izleri bulunmaktadır. Lidya devletinin başkenti Sardes, paranın ilk kez devlet garantisi altında basılarak kullanıldığı yer olarak da bu alanda yer almaktadır. Türkiye’nin en önemli jeoturizm bölgesi olan yanık ülke, zengin kültürel, arkeolojik ve jeolojik özellikleri ile öne çıkmaktadır. Kula-Salihli Jeoparkı, Türkiye ve Türk Dünyası’nın tek UNESCO onaylı jeoparkıdır.
Kula Jeoparkına Nasıl Gidilir?
Pek çok insan turlarla bölgeye gelse de bazı kişiler kendi araçları ile gelmeyi ya da yakından geçerken uğramayı tercih ediyor. Bu yüzden telefonunuz konumundan rahat bir şekilde bulabilmeniz için gezebileceğiniz yerlerin konumlarını aşağıda verdik. Linklere tıklayarak bulunduğunuz bölgeden haritayı takip kolay bir şekilde gezebilirsiniz.
- Kula Divlit Volkanik Park – KONUM İÇİN TIKLAYIN!
- Kula Peri Bacaları – KONUM İÇİN TIKLAYIN!
- Çakırca Bazalt Sütunları – KONUM İÇİN TIKLAYIN!
- Beyler Evi – KONUM İÇİN TIKLAYIN!
- Türk Evi – KONUM İÇİN TIKLAYIN!
- Hoca Seyfeddin Köprüsü – KONUM İÇİN TIKLAYIN!
- Emir Kaplıcaları – KONUM İÇİN TIKLAYIN!
- Ofiyolitik Melanj – KONUM İÇİN TIKLAYIN!
- Sandal Divlit – KONUM İÇİN TIKLAYIN!
- Tabduk Emre ve Yunus Emre Türbesi ve Carullah Bin Süleyman Camii – KONUM İÇİN TIKLAYIN!
- Evciler Şist – KONUM İÇİN TIKLAYIN!
Daha fazla bilgi almak için https://kulasalihligeopark.com/nasil-gidilir/ bağlantısına gidebilirsiniz.