Gezi Rehberi

Manisa Gezilecek Yerler Rehberi

Şehzadeler Şehri Manisa ve Gezebileceğiniz Bazı Yerler..!

Manisa Gezilecek Yerler Rehberi! Manisa, Türkiye’nin Ege bölgesinde geniş bir geçmişi olan göz alıcı modern bir şehirdir. Manisa, İzmir’in yaklaşık olarak 30 km kuzeydoğusundadır. 2024 verilerine göre en çok ihracat yapan şehirler arasından ise ilk 10 şehir içinde.

Şehzadeler şehri Manisa, Antik çağda Magnesia ad Sipylum olarak biliniyordu. Eski zamanları MÖ 500 yılına kadar uzanır. Ancak bilinen ilk düzenleme zamanı MÖ 14. şu anki modern Manisa, uluslararası bir yaklaşımla imtiyazlı bir ticaretin ve silahlı kuvvetlerin gelişen bir merkezidir.

İlginizi çekebilir: Manisa Kebabı Tarifi, Nasıl Yapılır? (Videolu)

Manisa, TÜİK verilerine göre Türkiye’nin en gelişmiş 14. ilidir. Aynı zamanda Ege Bölgesi’nin de en büyük ikinci şehridir. Yaklaşık 1.5 Milyon nüfusu olan ve Şehzadeler Şehri olarak da bilinen Manisa, 2012 yılında Büyükşehir oldu.

manisa 1

Manisa’da Gezebileceğiniz Bazı Yerler

Manisa’da gezebileceğiniz bazı yerleri sizler için derlemek istedik. Tabiki de Manisa’da gezilecek yerler sadece buralar ile sınırlı değil. Sadece hızlı bir rota yapmak isteyenler için bir rota hazırladık. Yazımızı yakın zamanda güncelleyerek yeni yerleri de sizlere sunacağız.

Manisa Arkeoloji Müzesi

Manisa’nın arkeoloji müzesi, Muradiye Camii’nin önemli külliyesinde yer alır ve 29 Ekim 1937’de ziyaretçilere açıldı. Obje, geleneksel Sardes, Magnesia ve diğer il ve ilçelere ait eşyalar burada sergileniyor. Müze, erken dönemlerden 20. yüzyıla kadar uzanan bir tarihi sergiliyor. Müzenin koleksiyonunda, bronz çağından başlayıp Bizans Dönemi sonuna kadar bölgelerin zengin bir kültürü var.

Ayrıca, farklı uygarlıklardan ibadet edilen tanrıların heykelleri, Sardis’te kubbeli mezardan taşınan tavus kuşu ile duvar resmi, Meryem Ana Mesih, başmelekler Gabriel ve Michael’in kireçtaşı kabartmaları, gümüş incil çantası ve her türlü heykele hitap eden heykeller vardır.

manisa 2

Muradiye Camii

1583-1585 yılları arasında Mimar Sinan tarafından yapılan bu güzel camide kendini gösteren, gayet güzel ve gösterişli bir yapıdır. Doppelganger minarelerini düzleştirmekten ve cömertçe süslenmiş kapıdan giriş portikoya bakmaktan sonra Kakma mermer ve ahşabın başarısı, bol miktarda İznik fayansı ve kırılgan gözenekli cam ile tüm osmanlı cami iç mekanlarının en iyi görünüşü ile ele alınmıştır. Mihrapı Suudi Arabistan’ın Mekke yönünü gösteriyor. Erken dönem Osmanlı padişahları, prensler, prenses ve padişahların birçok mezarı vardır.

manisa 3

Niobe (Ağlayan kaya)

Manisa’yı ziyaret ederken, ağlayan kaya Niobe’yi duymama ihtimaliniz yoktur. Arkasında tuhaf bir hikaye var ve kendine çok sayıda turist çekiyor. Manisa’da Spil Dağı ve Yamanlar arasında yer almaktadır. Yunan efsanelerine göre, acısını hafifletmek için tanrı tarafından bir kayaya dönüştürülen kadının adını taşıyan bir Niobe vardı.

Mitolojiye göre Noibe, o zamanlar güçlü tanrıça olan Leto’dan daha fazla doğurganlık göstermektedir. Niobe kendisiyle gurur duyuyordu ve çok fazla çocuğu vardı. Noibe’nin on iki çocuğu, altı oğlu ve altı kızı vardı, diğer yandan Leto’nun da iki çocuğu vardı. Leto, çocuklarına Niobe’nin tüm çocuklarını katletme emrini verdi. Birçok kişi, kayanın geçtiğimiz yıllarda her cuma günü ağladığını söylerdi.

manisa 4

Yoğurtçu Kalesi

Şu anki adı olan Yoğurtçu, modern yüzyıllarda “yoğurt yapımcısı” nın şifresini çözdüğü söyleniyordu. Bu kalenin adının ardında birçok hikaye var. Bunlardan biri yoğurt ve süt, duvarlara saha silahı yapmak için kullanılmış. Bir başka hikaye de, Osmanlı imparatorluğu döneminde, yerlilerin yoğurt oluşturmak veya depolamak için yerel halk tarafından kullanılmadığı şekilde gider.

Burada birkaç Roma emaneti bulunmasına rağmen, Yoğurtçu Kalesi, 13. yüzyıl boyunca Bizanslılar tarafından Arapların bölgelerine yaptığı saldırıların bir karşılığı olarak inşa edilmiş bir orta çağ yapısıdır. Eski Hermos Nehri vadisine bakan, ancak şimdi Gediz Nehri olarak bilinen planlı bir noktada inşa edildi. Osmanlı döneminde kale daha çok parçalandı. Yoğurtçu Kalesi aslında Bizanslılar tarafından Sosandra olarak adlandırılan donanımlı bir manastırdı.

manisa 5

Sardis Sinagogu

Sardis Sinagogu, Manisa ilinde bulunan bir sinagogdur. Sardeis, M.Ö 133’te Roma imparatorluğuna entegrasyonuna kadar çeşitli yabancı hükümdarlar tarafından yönetiliyordu. Şehir, Roma eyaleti Lydia’nın yönetim merkezini sağlamaktadır. 1917’lerde Lidya’daki felaketli depremden sonra Sardeis, kalıntılarının kentin hikayesini anlattığı gibi yeniden inşa edildi.

M.Ö. 3. yüzyılda Sardunyalılar Yahudi vatandaş grubunu elde etmeyi kabul etmişlerdi. Bu sırada Kral Antiochus III 223-187, Yahudileri Babylonia da dahil olmak üzere çeşitli ülkelerden ikna etti. Sinagogun eserleri, Türkiye’nin çeşitli müzelerinde sunulmaktadır. Sardis Sinagogu, Manisa’nın en önemli kısımlarından biri olarak kabul edilir, eğer Sardisi ziyaret etmediyseniz, ziyaret etmeye değer bir şeyi kaçırmış olabilirsiniz.

manisa 6

Kula Peribacaları

Kula Peribacaları, Kula’ya16 km uzaklıktaki Burgaz kırsalında yer almaktadır. Gizemli bir özelliği olan garip bir doğal yerdir. Kula ve atmosferi volkanik bir coğrafi formasyona sahiptir. Gediz Nehri’nin yüksek kısmında, ısı dönüşümü, rüzgar, yağmur ve korozyon sonucu oluşan peri bacaları doğal olarak bulunmaktadır.

Gediz Vadisi, açık tonlarda harika manzaralar yaratır. Kula belediyesi tarafından, burası doğal bir anıt olarak ilan edildi. Tabiatın harikasına tırmanmak bir zevk. Bu bölge, peribacaların doğal bir noktası olarak onaylanmış ve korunmuştur. Doğal bir bölge olarak kabul edilen bu bölge, 37,5 hektarı temel alıyor.

manisa 7

Spil Dağı Milli Parkı

Manisa gezilecek yerler yazımızın belki de Manisa’ya gittiğinizde en keyif alacağınız yerine geldik. Spil dağı, 1969 yılında milli park olmuştur. Ege bölgesinin en güzel milli parkları arasında yer almaktadır. Dağ da bulunan yılkı atları büyük ilgi görmektedir. Aynı zamanda Manisa ve Gediz ovasının eşsiz manzarasını izleyebileceğiniz pek çok seyir terası bulunmaktadır.

manisa gezilecek yerler guncelleme

Spil Dağı’nda bulunan milli parkta, bisiklete binmek, kamp, piknik, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık ve dağcılık gibi pek çok aktiviteyi yapabilirsiniz. Manisa ve İzmir illerine genellikle kar yağmaz. Fakat iki ile de oldukça yakın olan Spil dağına her yıl kar yağmaktadır.

Bunu bilen kampçılar ve kar hasreti çeken Manisa ve İzmirliler her kış Spil dağına çıkmaktadır. Milli park içinde yer alan evlerde rahatça konaklayabilirsiniz.

manisa gezilecek yerler guncelleme 2

Manisa Gezilecek Yerler İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu