Tarih

Türk Bayrağı Nasıl Ortaya Çıktı?

Bayrak bir milletin dilini, dinini, kültürünü ve daha nice özelliklerini bir araya toplayan, onları anlatan bir semboldür. Her milletin kendine ait bayrağı mevcuttur. Ve her milletin bayrağa bakış açısı farklılıklar gösterir. Peki Türk milleti için bayrağı neler ifade eder! Başta namustur. Bayrak Türkler için şehitleri anlatır, yapılan fedakarlıkları ve yapılması gerekenleri… Din, vatan ve bayrak üçlemesi için Türkler canını hiçe sayar. Böylesi kahraman bir milletin bayrağının nasıl oluşum gösterdiğine bir bakalım.
turk bayragi hakkinda bilinmesi gereken bilgiler 687x400

Bilinen olaya göre Osmanlı döneminde 1. Murad zamanında yapılan 1. Kosova Savaşı’nda orada bulunan bir çukurda askerlerimizin kanından bir göl oluşur. Ve gökteki ay ve yıldız bu kan gölünün üzerinde adeta bir bayrak temsili oluşturur ve bayrağımızın şekli meydana gelir. Bu olay üzerine bayrağımızın renginin kırmızı ve simgesinin ay ve yıldız olmasına karar verilmiştir. Çünkü böyle bir gök olayının yani ay ve yıldızın yan yana gelmesi nadir yaşanan durumlardan biridir. Aslında yan yana gelen ay ve yıldız değil ay ve jüpiterdir.

maxresdefault

Türk bayrağının oluşmasına dair farklı söylentiler elbette ki vardı. Bunlar nelerdir derseniz şöyle bir bakalım; kimilerine göre bu olay 2. Kosova Savaşı’ndan sonra oluşmuştur deniyor. Fakat böyle bir olay mümkün değildir. Çünkü 2.Kosova Savaşı zamanında ayın gökyüzünde silueti yoktur, ay yeniay evresinde bulunduğu için gözle görülme durumu mümkün değildir.

Başka bir anlatılana göre ise; Osmanlı Devleti kurucusu olan Osman Gazi rüyasında bir ay ve yıldız ibaresi görür ve bu ibare göğsünde giderek büyür. Bu rüyasını devletin kurulup büyüyeceğine yoran Osman Bey devlet simgeleri arasında ay yıldızı kullanmaya başlar.

turk bayragi buyuk 15

Türk bayrağındaki semboller üzerine üretilen teoriler: Her görüş kendi içerisinde farklılıklar gösteriyor.

  • Birinci fikre göre; yarım ay ‘İslamiyeti’ betimlerken yıldız ’Türklüğü’ kırmızı ise toprağa karışan ‘Kan’ı simgeliyor.
  • İkinci fikre göre; Osmanlı Devleti’nin bayrağının değiştirilmiş halidir deniyor.
  • Üçüncü fikre göre; yıldız simgesi ‘Peygamberi’ temsil ederken yarım ay da ‘Allah’’ı temsil ediyor.
  • Dördüncü fikre göre; yıldız ‘eşitliği ve demokrasiyi’ yarım ayın ise ‘İslâm’ı temsil ettiği söyleniyor.
13 1

Türk bayrağının oluşumu hakkında ortaya atılan rivayetler ve teoremler bu şekildedir. Gerçek her ne olursa olsun Türk bayrağı Türk milletinin tarihinin bir hatırası ve sözüdür. Bizlere böyle güzel hatıra bırakan Türk milletinden Allah razı olsun. Ruhları şad olsun.

Kaynak
fikirkenti-tarih

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu