Gezi RehberiTarih

Ulaşılması Zor Olan 5 Eski Yapı

instagram takipçi hilesi

Ulaşılması Zor Olan 5 Eski Yapı: Dünya uçurumlara sarkan tapınaklardan kaya sütunlarına tünemiş kiliselere kadar, ulaşılması en elverişsiz yerlere yerleştirilmiş eski binalarla doludur. Çoğu zaman ibadethanelerin barındığı bu yapılara ulaşımın zorluğu manevi önemlerini yansıtma eğilimindedir. İşte ulaşmak için gerçekten çok çalışmanız gereken en iyi 5 eski bina örneği;

Ulaşılması Zor Olan 5 Eski Yapı

Sümela Manastırı, Türkiye

sumela manastiri 1 685x456

 

Meryem Ana’ya adanan Rum Ortodoks Sümela Manastırı, Türkiye’deki Karadağ Dağındaki muazzam bir uçurumun üzerinde 1200 metre (3.937 fit) yükseklikte sallanıyor. Sümela Manastırı, 4. yüzyılda iki rahip tarafından kurulan Hristiyan dünyasına ait en eski manastırlarından biridir.

Şu anki şekli 13. yüzyılda oluşturulmuştur. Yerel halk tarafından siyah anlamına gelen “Melas” kelimesinden türeyen “Meryem Ana” olarak bilinmektedir. Bu, adının siyah anlamına geldiği veya muhtemelen Meryem Ana ikonasının siyah renginin üzerinde bulunduğu Karadağlar dağlarını ima ediyor olabilir.

Manastır, sayısız ulusal çalkantı dönemine rağmen 1923 yılına kadar işgal altında kaldı. Ulusal Kurtuluş Savaşının ardından Türkiye ile Yunanistan arasında zorunlu nüfus mübadelesinin ardından nihayet terk edildi. Daha sonra, 1930 yılında, büyük bir yıkıma neden olan yıkıcı bir yangının ardından manastırın ahşap bileşenlerinin çoğu yok edildi. Neyse ki, Sümela Manastırı kapsamlı bir tadilattan geçtikten sonra, şimdi yükseklik korkusu olmayan herkes için önemli bir turistik cazibe merkezi olarak hizmet veriyor.

Asılı Tapınak (The Hanging Temple), China

asili tapinak

1.500 yıldan fazla bir süre önce inşa edilen Asma Tapınak, Çin’in Shanxi Eyaletindeki Heng Dağı yakınlarındaki bir uçurumun dik bir uçurumunda oturuyor. Her an düşebilecek gibi görünse de, kayalıklara oyulmuş deliklere açılan meşe kirişlerle yapı sağlam bir şekilde yerinde tutuluyor. Özellikle üç geleneksel Çin felsefesinin birleşimine adanmış mevcut tek tapınak olduğu için benzersizdir. Taoizm ve Konfüçyüsçülüğün yanı sıra çoğunlukla Budist tanrıları barındırır.

Efsaneye göre, 491 yılında Liao Ran adında tek bir keşiş tapınağın inşaatına başladı. Çok sayıda onarım ve genişletme, mevcut ölçeği ve bu görünümüyle sonuçlandı. Yerden 30 metre (98 fit) yükseklikte kayalıklara inşa edilmiş kırk salon ve köşkü kapsayan mevcut ölçeği ve görünümüyle sonuçlandı.

Katskhi Sütunu Kilisesi, Gürcistan

y 3 1

Papaz Maximus’a adanan bu kilise, yerel halk tarafından Yaşam Sütunu olarak bilinen doğal bir kireç taşı monolitinin üzerinde yer almaktadır. Gerçek Haç’ın sembolü olarak kabul edilen 40 metrelik (131 fit) yüksekliğindeki Katskhi Sütunu, efsanelerle çevrili hale geldi. Gizeme ek olarak, araştırmacıların nihayet kiliseye ilk kez tırmanıp inceleme yapabilmeleri ve bazı sırlarını açığa çıkarabilmeleri 1944 yılına kadar mümkün değildi.

Monolitin tepesindeki erken orta çağ inziva yeri 9. veya 10. yüzyıldan kalmadır. Katskhi Sütunu Kilisesi’ne ulaşmak o kadar zor ki, 18. Yüzyılda yaşamış bir Gürcü bilgin, kimsenin direğe nasıl tırmanamadığını ve kimsenin bunu nasıl yapacağını bilmediğini yazdı. O zaman, manastır hayatı veya yükselişleri hakkında başka hiçbir yazılı anlatımın hayatta kalmasına şaşmamak gerek.

Montfort Kalesi, İsrail

y 4 1

İsrail’in Nahal Kziv doğa koruma alanı içindeki sarp, dar bir uçurumun üzerinde yer alan Montfort Kalesi, 1220’de Cermen Şövalyeleri tarafından satın alınan arazi üzerine inşa edilmiş harap bir Haçlı kalesidir. Adı, dağ anlamına gelen Fransızca “mont” ve ” kale”, güçlü anlamına gelir.

Montfort, Teutonic Order’ın Kutsal Topraklardaki ana kalesiydi. Ancak başlangıçta askeri amaçlar için inşa edilmedi. Aslında bu kale, Tarikat’ın bazı arşivlerini ve hazinesini kurucu şehri Acre’den daha izole bir yere taşımak amacıyla inşa edildi. Bu Teutonic Order için stratejik bir hamleydi.

O sırada Acre’deki Tapınak Şövalyeleri ve diğer askeri manastır emirlerinden, bu kaleyi ele geçirme planları olan önemli bir baskı altındaydılar. Kelimenin tam anlamıyla “güçlü dağ” anlamına gelen bir adla, muhtemelen Montfort Kalesi’nde bunu yapmakta zorlanırlardı.

Kaplan Yuvası (Paro Taktsang), Butan

y 5 1

Kaplan Yuvası Manastırı olarak da bilinen Paro Taktsang, Bhutan’ın kültürel bir simgesidir. Ve efsaneyle gizlenmiştir. Kutsal Vajrayana Himilayan Budist yapısı, yukarı Paro Vadisi’nin yamacında yer almaktadır. 1692’de bir mağaranın etrafına inşa edilmiştir. Vajrayana Budizmini Bhutan’a tanıtmakla tanınan Guru Padmasambhava, mağarada öğrencileriyle meditasyon ve pratik yapmıştır.

Bazı ciddi ilgi çekici efsaneler bu siteyi çevreliyor. Bazılarına göre, Padmasambhava bu konuma bir kaplanın sırtında uçmuş. Ve bölge bir kaplan iblisini evcilleştirmek için kutsanmıştır. Başka bir hikaye, bilinmeyen bir imparatorun eski karısının Tibet’te Padmasambhava’nın bir öğrencisi olduğunu söylüyor. Kendini bir kaplana dönüştürmüş ve Guru’yu mevcut Paro Taktsang’ın bulunduğu yere sırtında taşımış.

Padmasambhava daha sonra mağaralardan birinde meditasyon yaptı ve sekiz enkarne formda ortaya çıkmış. Böylece burayı kutsal hale getirmiş. Şimdi rahat bir yolculuk için uçan kaplanlar bulamasanız da, ziyaret ederseniz bu manastırın kutsal majestelerini yine de tanıyacaksınız.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu