Tolstoy’un Altın Hayat Kuralları Nelerdir? 10 Önemli Kural
İnsanların hayatına etki eden ve yaşantısıyla örnek olan kişiler vardır. Bu kişilerden bir tanesi de Tolstoy’dur. Tolstoy, gerek yaşantısı ile gerek anlattıklarıyla nesillerdir süregelen önemli bir kişiliktir. Tolstoy’un altın hayat kuralları basit gibi görünen önemli alışkanlıklar elde etmeyi tavsiye eder. Bu yazımızda Tolstoy’un 10 önemli hayat kuralını derledik.
1. Tolstoy’un Altın Hayat Kuralları Nelerdir? Sabah 5’de Uyan
Tolstoy’un ilk öğüdü sabahları erken uyanmaktır. Sabahları erken uyanmanın bedene ve zihne birçok önemli faydası vardır. Özellikle gün içinde işlerin yetiştirememekten yakınan insanların çok erken saatlerde uyanması önerilir. Birçok bilim insanı ve edebiyatçı ilhamının sabahları erken uyanmaya borçlu olduğunu belirtir.
2. Gece 10’da Uyu
Sabahları erken uyanabilmek için geceleri de erken yatabilmek gerekir. Eğer gece geç yatıp sabah erken uyanılırsa vücut bitkin düşer. Bunun sonucunda dinlenememe ve performans düşüklüğü meydana gelir. Geceleri en geç 22.00’da yatmış olmak oldukça önemlidir. Tolstoy da erken uyuyup uyanma prensibine büyük önem verir.
3. Az Ye
Birçok insan yemek yeme konusunda oldukça cömert davranır. Fakat fazla yemek yemenin vücuda faydadan çok zararı vardır. Yemek yerken aşırıya kaçmamak gerekir. İslamiyet dininde de fazla yemek yenmemesi gerektiği belirtilir.
4. Tolstoy’un Altın Hayat Kuralları Nelerdir? Tatlıdan Uzak Dur
Hayatı sağlıklı ve düzgün yaşayabilmenin kurallarından bir tanesi de tatlılardan uzak durmaktır. Elbette göz alıcı görünümüyle iştah kabartan tatlılardan tamamen uzaklaşın demiyoruz. Ancak miktarı abartmamak ve mümkün olduğunda uzak durmaya çalışmak sağlık için oldukça gerekli.
5. Ev İşlerini Kendin Yap
İnsan, kendi kendine yetebilmeyi her zaman öğrenmelidir. Tolstoy, insanın ev işlerini kendisinin yapmasını tavsiye eder. Bu sayede kendi kendine yetebilmenin önemli adımlarından bir tanesi yerine getirilmiş olur. Ev işi denildiğinde temizliğin yanı sıra; yemek, tamirat, düzen ve bakım gibi konuların da akla gelmesi gerekir.
6. Mantığına Uymayan Görüşleri Dikkate Alma
İnsan çoğu zaman başkalarından görüş alarak hayata devam eder. Ancak Tolstoy, insana söylenen davranışların bir mantık süzgecinden geçirilmesini tavsiye eder. Bir düşüncenin yanlış ya da doğru olması fark etmeksizin kendi fikirlerinize uygun olması gerekir. Bazen kulağa en mantıklı gibi gelen düşünceler bile yanlış olabilir.
7. Tolstoy’un Altın Hayat Kuralları Nelerdir? Amaçlarını Parçalara Bölerek Hallet
Kendinize belirlediğiniz hedefleri bir anda yapmaya kalkışmamanız gerekir. Bir anda birden fazla işi yapmaya kalkışan insanların başarısızlık ya da güçsüzlükle karşı karşıya kaldığı görülür. Bunun yerine hedeflerinizi küçük parçalar halinde zamana yayarak tamamlayabilirsiniz.
8. Başkalarının Hakkında Neler Düşündüğünü Umursama
Aslında başkalarını düşünmeyi bırakmak insanı oldukça rahatlatır. Bir hata yapılacaksa bu insanın kendi hür iradesiyle yapılmalıdır. En azından düşünce yanlış da olsa doğru da olsa, kişisel fikirlerden doğmalıdır. Ayrıca bir işe başlanırken yapamazsın diyerek ilhamı yıkmaya çalışan çok kişinin olacağı da unutulmamalıdır.
9. İhtiyaç Sahiplerine Göze Batmadan Yardım Et
Başkalarına yardımda bulunurken bunu hiç kimseye duyurmamanız gerekir. Yardımın gizli olması hem iyiliğin amacına ulaşması açısından hem de ihtiyaç sahibinin mutluluğu açısından önemlidir.
10. Duygularının Hedeflerinden Baskın Gelmesine İzin Verme
Kimi zaman bir hedef belirlerken duygular devreye girer. Duygusal davranarak başarısızla karşı karşıya kalan çok insan vardır. Tolstoy, duygularını ikinci plana atarak hareket etmiştir. Kendisinden hayat tavsiyesi isteyen kişilere de benzer tutumu önerir.
Ölmeden Önce Okunması Gereken 7 Kitap