Mental SağlıkYaşam

Yalnızlık Korkusu Olan İnsanların 11 Özelliği!

instagram takipçi hilesi

Yalnızlık korkusu, hayatta tek başına kalacağını, özel yaşamındaki kişileri veya sosyal çevresini kaybedeceğini düşünmek ve bu doğrultuda davranmakla karakterize olan bir tür fobidir. Geçmişte yaşanan travmalar ya da çocukluk yaraları başta olmak üzere altında yatan pek çok neden vardır. Bu korkuya sahip kişiler çoğu zaman duygularıyla hareket ederler.

Yalnız kalmaktan korkan insanlar bunu her daim dile getirmeyebilir. Ancak sergiledikleri bazı tutumlar ve olaylar karşısındaki yaklaşımları ile kendilerini belli ederler. Aslında hepimizin çevresinde böyle insanlar olabilir. Bu durum muhakkak bir uzman desteği ile psikolojik yardım gerektirmektedir. Böylece kişilerin yapısı ve hayat standardı daha farklı bir boyut kazanacaktır.

yalnızlık korkusu olan insanların özellikleri

Peki yalnızlıktan korkan insanlar nasıl davranırlar, hangi özellikleri korkularından kaynaklanır? İşte biz de bu yazımızda sizlere; bu soruların cevabı niteliğinde bir takım bilgiler aktarıyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.

Yalnızlık Korkusu Olan İnsanların 11 Özelliği!

Kırmaktan Korkmak

Elbette insanları kırmak hoş bir şey değildir. Ancak karşı tarafın size uygun olmayan davranışlarını dile getirmemek de bir o kadar yanlıştır. Yalnız kalmaktan korkan kişiler, söyleyecekleri sözleri defalarca düşünürler. Hatta öyle ki; söyledikten sonra bile, ”acaba kıracak bir şey mi dedim” şeklinde hayıflanmalar yaşayabilirler. Bu aşırı hassasiyet, artık sevilmeme veya tercih edilmeme gibi kaygılardan köken alıyor olabilir!

Hep Alttan Alan Taraf Olmak

Gerek özel hayatımızda partnerimizle olan ilişkimizde, gerekse de sosyal yaşamımızdaki insanlarla sürdürdüğümüz dinamiklerde, daima alttan almak, haklı olduğumuza inandığımız halde susmak ve hatta özür dilemek, karakterimize çelme takmak demektir. Ancak yalnızlık korkusu yaşayan kimseler bu tavrı sıklıkla sergilemektedir. Aksi halde, karşısındaki insanın ondan vazgeçebileceğini düşünüp, bu ihtimale tahammül edememektedir.

Duruş Sergileyememek

Kendi doğrularımız, öngörülerimiz, değer yargılarımız, bakış açımız, ilgi alanlarımız ya da sevip sevmediğimiz şeyler bize özeldir. Bunların her biri ise hayata karşı bir duruş geliştirmedeki mihenk taşlarıdır. Sırf karşı tarafı kaybetmekten korkarak, tüm bunlardan ödün vermek ya da net olamamak ise, yine yalnız kalma duygusunun ürkütücülüğü ile paraleldir.

yalnizlik korkusu

İlişki Bittikten Sonra Hemen Yeni Bir İlişkiye Başlamak

Yalnızlık korkusu yaşayan kişiler, partnerleriyle ilişkilerini zorlukla bitirebilirler. Ancak bittikten sonra da, çok kısa bir sürede yeniden bir ilişki yaşamak isteyip, arayışta olabilirler. Bunun nedeni aşık olma duygusu değil, tek başına kaldığında sudan çıkmış balığa dönme hissiyatından kaçmaktır. Daha ilk ilişkinin yaralarını sarmadan yeni biri ile yolculuğa çıkmak, oldukça sağlıksız bir hareket olacak ve büyük olasılıkla yine hüsranla sonuçlanacaktır.

Bağımlılık Geliştirmek

Güvenli bir şekilde bağlanmak, etrafımızdaki kişilerle bağ kurmak ve onlara sadık kalmak muhteşemdir. Fakat bağlı olmak ile bağımlı olmak arasındaki çizgi aşıldığında, psikolojik ve hatta sosyolojik düzeyde pek çok sorun baş göstermektedir. Yalnızlık korkusu yaşayan bireyler ise, hayatlarındaki insanlara (sevgili, eş, arkadaş, dost) bağımlı olup, onlar olmadıkları takdirde yaşantılarını sürdüremeyecek boyuta gelebilirler. Bu da uzun vadede, sağlıksız ilişkiler kurmaya, ruhen sıkışmış hissetmeye, kişilik problemlerine ve davranış bozukluklarına yol açabilir.

İlişkileri Sırtında Taşımak

Hayatta kurulan özel ya da beşeri tüm ilişkilerde, sorumluluk hiç bir zaman tek taraflı olmaz ve olmamalıdır. Sorunlar, dertler ve yükümlülükler mutlaka paylaşılmalıdır. Ancak yalnız kalmaktan korkanlar, bütün yükleri tek başlarına omuzlayıp, karşı tarafın kendilerinden uzaklaşma ihtimalini ekarte etmeye çalışırlar. Bu da bir süre sonra ruhsal yorgunluğu ve değersizlik hissini tetikler.

Hayır Diyememek

Etkileşimde olduğu kişiye hayır dediğinde, artık sevilmeyeceğini, değer görmeyeceğini ve terk edileceğini düşünen kişiler, bilinç altında yalnızlık korkusu ile savaşıyor olabilir. Oysa ki doğru olan; duruş sergileyip, kendinizi ortaya koyduktan sonra da sizin yanınızda kalanlarla yola devam etmektir. Fakat yalnız kalmaktan korkan insanların bu riski göze almaya cesaretleri yoktur.

yalnizlik korkusuu

Tartışmadan Kaçınmak

Yalnızlık korkusuna sahip bireyler; tartışma esnasında, ağızdan çıkabilecek herhangi bir sözün, karşı tarafı kaybetmeye neden olabileceği düşüncesiyle, fikirlerini dile getirmek istemez ve tartışma ortamı yaratmaktan kaçarlar.

Yüzleşmekten Kaçmak

Rahatsız oldukları şeyleri söylemek, kendilerini tüm çıplaklığıyla ifade etmek, var olan bir sorunu masaya yatırmak gibi hamleler, yalnız kalmaktan korkanlar için çok zordur. Çünkü bu da yine, karşı tarafla arasında soğuk rüzgarlar esmesine neden olabilir ve bunun ihtimali bile huzur bozucudur.

Para veya Başka Bir Güç Kaynağı İle İnsanları Tutmak

Parasıyla, gücüyle, marifetleriyle ya da bambaşka bir kaynak üzerinden çevre oluşturup, insanları yanında tutma davranışı da yine, adeta yalnız kalmamak için alınan bir tedbir gibidir diyebiliriz.

Rekabet Edememe

Yalnızlıktan kaçan insanlar, karşılarındaki kişilerle bir yarışa girme veya rekabet duygusu ile yeni atılımlar yapma gibi tutumlar sergileyemezler. Bunun nedeni de tıpkı diğer özelliklerde olduğu gibi, kişilerin kendilerinden uzaklaşmasından korkmaktır.

Yalnızlık Korkusu Olan İnsanların 11 Özelliği İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu