HastalıklarKişisel Bakım

Terlemenin 7 Nedeni!

instagram takipçi hilesi

Terleme; vücutta özellikle belirli noktalarda bulunan ter bezlerinin aktif hale gelmesiyle oluşan ve sıklıkla sıcak havalarda karşılaşılan bir durumdur. Sağlıklı bir vücut normal ölçülerde ter üretir ve bu da vücut ısısının dengelendiğini gösterir. Ancak bunun aşırı olması fizyolojik, psikolojik ve sosyal alanlarda bir takım sorunların yaşanmasına yol açar.

Yaz mevsiminde hemen hemen herkesin yaşadığı bu durum, normal sınırların dışına çıktığında oldukça can sıkıcı bir hal alır. Eforla, heyecanlanmayla, hava sıcaklığının yükselmesiyle artan ve normal kabul edilen ter salgısı, bazen açıklanamayan nedenlerle de oluşabilir. Böyle olduğunda bir takım sağlık problemleri akla gelmektedir.

terr

Aşırı terleme varlığında; özgüven eksikliği, kötü koku oluşumu, hastalıklara açık hale gelmek, sosyal ve cinsel hayatın olumsuz etkilenmesi, kıyafet seçiminin kısıtlanması, vücutta sıvı kaybının yaşanması gibi bir takım problemlerden söz edilebilir. Öyle ki; bazı vakalarda depresyon bildirilmiştir.

Bu sorunu yaşayan birey, kendisini sosyal ortamlardan ve ikili ilişkilerden soyutlama eğiliminde olmaktadır. Diğer yandan, vücutta yaşanan sıvı kaybı, halsizlik, ağız kuruluğu, çarpıntı ve nefes darlığı gibi fizyolojik sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Biz de bu yazımızda sizlere terlemenin nedenleri ve neler yapılabileceği ile ilgili bilgiler veriyor olacağız.

Terlemeye Sebep Olabilecek Faktörler Nelerdir?

  • Hipoglisemi: Kan şekerinin ani ve hızlı düşüşü; vücutta kortizol ve adrenalin gibi hormonların salgı düzeyini yükseltiyor. Bunun sonucunda ise; çarpıntı ve terleme yaşanıyor. Özellikle diyabetin erken dönemindeki veya beslenme programı ayarlanmamış olan hastalarda daha sık görülüyor. Bunun teşhisi için terleme esnasında kan şekeri ölçümü yapmak ve uygun tedavi ile beslenme planı oluşturmak gerekiyor.
  • Hormonal Hastalıklar: Öncelikle menopoz öncesi ve erken menopoz dönemindeki kadınlarda, vücutta oluşan yeni hormon seviyeleri terlemeye ve ateş basmasına yol açabiliyor. Bunun için hekim kontrolünde bazı hormon tedavileri uygulanabiliyor. Diğer yandan; hipertiroidi (tiroit bezinin hızlı çalışması), feokromositoma (böbrek üstü bezinin merkezinin hızlı çalışması) ve karsinoid sendromu gibi hastalıklar da terlemeye ve bulantıya neden olabiliyor. İlaç veya cerrahi tedavi öneriliyor.

tir

  • Kanserler: Lenfoma başta olmak üzere bazı kanser türlerinde ilk belirti terleme olarak gözlemlenebiliyor. Lenf bezlerinin yer aldığı bölgelerde, mikroskop altında yapılan patolojik incelemeyle tanı konarak, uygun tedaviler ışığında oldukça başarılı sonuçlar elde ediliyor.
  • İlaçlar: Kullanılan bir takım ilaç gruplarının terlemeye neden olduğu düşünülüyor. Özellikle bazı ateş düşürücüler, soğuk algınlığı ilaçları ve antidepresan dediğimiz psikolojik ilaçlar; bu sorunu beraberinde getirebiliyor.
  • Nörolojik Hastalıklar: Bazı nörolojik sorunların, ter bezlerinin çalışmasından sorumlu olan sinir sistemlerini etkileyerek, bu bozukluğa yol açabileceği belirtiliyor. Yapılan tetkiklerin bu yönde ilerlemesi gerektiği tavsiye ediliyor. Sonrasında, nedene yönelik tedavi ile aşırı terleme probleminden kurtulmak da mümkün olabiliyor.

nor

  • Aşırı Terleme: Yapılan tüm tetkiklere rağmen; terlemenin altında yatan bir soruna rastlanılmayan durumlarda, idiyopatik hiperhidroz hastalığından söz ediliyor. Bu da terlemenin sebep değil sonuç olması, yani hastalık haline gelmesi anlamını taşıyor. Bazı ilaçların reçete edilmesi veya botoks enjeksiyonu uygulamaları sayesinde ter bezlerinin faaliyeti yavaşlatılabiliyor.
  • Enfeksiyonlar: Tüberküloz, brusella, HIV, kalp kapağı ve kemik enfeksiyonu gibi hastalıklar da hem halsizlik, iştahsızlık, ateş, kilo kaybı gibi şikayetlere, hem de aşırı terlemeye neden olabiliyor. Alanından uzman bir hekim kontrolünde ve antimikrobiyel ilaçlar sayesinde, tüm bunların tedavisi yapılabiliyor.

Terlemenin Nedenleri İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu