Solaryum Nedir? Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
Solaryum, insanların bronzlaşmak için kullandığı cihazdır. Özellikle genç kızların sürekli bronz kalma isteği nedeniyle kullandığı solaryum uzun süre kullandığında çeşitli riskler barındırır. Bronzlaşmak uğruna cildiniz yanabilir hatta kanser gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
En güzel bronzlaşma yöntemi tabi ki doğal yöntem olan güneşlenmektir. Tabii ki her mevsim bu mümkün değildir. Ve herkes tatile gidemeyebilir. Bu gibi durumlarda devreye giren solaryum, önceden sadece kadınların ilgi alanına girerken şimdilerde erkekler tarafından da kullanılmaktadır.
Solaryum Nedir?
Solaryumu yapay bir bronzlaştırma yöntemi olarak tanımlayabiliriz. Cildin rengini doğal olmayan yollarla koyulaştırır. Bunun dışında herhangi bir faydası olmadığı gibi aksine sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Solaryum ışınları zamanla vücudunuzda bağımlılık yapabilir, kişi daha fazla bronzlaşmak ister ve bununla birlikte bazı riskler de artar.
Solaryum, özellikle bayanların bronzlaşmak için kullandığı UVA ışıklarıyla vücudu aşama aşama bronzlaştıran bir makinedir. Esas amaç cilt rengini koyulaştırmaktır fakat bazı cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilir. Dikkatli ve uzmanların kontrolünde kullanıldığı taktirde bazı faydaları vardır fakat fazla UVA ve radyasyona maruz kalındığında durum sıkıntılı hale gelebilir.
Solaryumun Faydaları Nelerdir?
Solaryumun kişiyi bronzlaştırmak dışında bazı hastalıklar için faydaları da vardır. Solaryum ışıkları, güneş ışıkları gibi D vitamini sentezinde de etkilidir. D vitamini ilerleyen yaşlarda görülen kemik erimesinin önlenmesi için önemlidir. Bunun yanında kalsiyum eksiliğinden kaynaklı krampların tedavisinde de etkilidir.
Ciltte oluşan akne ve sivilcelerin tedavisinde de solaryum tercih edilebilmektedir. Sedef hastalığı ile nörodermit gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de solaryum kullanılabilmektedir.
Solaryumun Zararları Nelerdir?
Yapılan araştırmalar solaryumda uzun süre kalınması sebebiyle maruz kalınan hem UVA hem de UVB ışınlarının kansere yol açtığı görülmüştür. Bu nedenle uzmanların önerdiklerinin dışında solaryumda geçirilen fazladan bir dakika bile sağlığınızla oynamanız anlamına gelmektedir.
Solaryum sırasında fazla ışına maruz kalırsanız geçici körlük ve katarakt rahatsızlığıyla karşı karşıya kalma tehlikeniz vardır. Bunun dışında cildinizde yanıklar oluşabilir, erken yaşlanma, kırışıklık ve cildin elastikiyetini kaybetmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Solaryum, endorfin, rahatlama ve kişinin kendisini iyi hissetmesini sağladığı için bağımlılık yapma ihtimali yüksektir. Bu yüzden kişiler gittikçe daha fazla bronzlaşmak isterler. Fakat bu bağımlılık sağlıkları için yukarıda bahsettiğimiz kötü sonuçlar soğurabilir. Bu nedenle solaryuma girilirken bu hususlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Solaryuma Girmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
Doğal bir bronzluk için 6-7 seans yeterli olacaktır. Aynı gün içinde 2 defa solaryuma girilmemelidir. Hızlı bronzlaşmak için seans araları kısa tutulmalıdır. Diğer bilmeniz gerekenler ise şu şekilde:
- Solaryuma girmeden önce cilt testi yaptırmalısınız. Cilt rengi ve hassasiyetine göre solaryum derecesi ve süresi ayarlanmalıdır.
- Etkilerini ve oluşabilecek zararları görebilmek adına ilk seans kısa tutulmalıdır.
- Daha sonraki seanslar yavaş yavaş arttırılmalıdır.
- Solaryuma girmeden önce mutlaka makyajınızı temizlemelisiniz.
- Seans sırasında gözlerinizi açmamalı, imkan varsa koruyucu gözlük kullanmalısınız.
- Alkol alımı sonrası ya da ağda, epilasyon vb uygulamalar sonrası solaryuma girilmemelidir.
- Lazer epilasyon yaptırıyorsanız bu süreçte solaryuma girmemelisiniz.
- Günlük kullandığınız ilaçlar varsa ve UVB ışınlarına karşı duyarlıdır ibaresi varsa solaryuma girmemelisiniz.
- Solaryum sırasında veya sonrasında bir rahatsızlık duyarsanız doktora görünmelisiniz.
- 18 yaşından küçükler yanlarında ebeveynleri olmadan kesinlikle solaryuma girmemelidir.