Sertifika Nedir? Sertifika Türleri Nelerdir?
Sertifika, bir kişinin tamamladığı herhangi bir eğitim ya da kurs sonrasında edindiği bilgileri doğrulamak ve belirli bir yetkinlik seviyesine ulaştığını kanıtlamak için verilen ispat niteliğinde bir belgedir. Hem fiziksel sınıflarda hem de online olarak tamamlanan eğitimler sonrasında verilir.
Bazı eğitim kurumları, sertifika vermek için öğrencinin kursun sonunda bir sınava girmesini ve geçmesini gerektirirken, bazıları böyle bir sistem uygulamamaktadır. Sertifikalar, birçok sektörde çalışanların niteliklerini ve yetkinliklerini göstermek için önemli bir araçtır ve işverenler tarafından sık sık talep edilir.
Sertifika Türleri Nelerdir?
Sertifika türleri genel olarak şunlardır;
- Üniversite onaylı sertifika: Üniversiteler tarafından verilen sertifika türüdür.
- Uluslararası geçerli sertifika: Uluslararası akredite edilmiş kurumlar tarafından verilir.
- Enstitü onaylı sertifika. Üniversitelerin enstitüleri tarafından verilen sertifikadır.
- E-Devlet onaylı sertifika: Kurumdan alınan eğitim sertifikasının öğrencinin e-devletinde de doğrulanabilen sertifikadır.
- MEB onaylı sertifika: Mİlli Eğitim Bakanlığı tarafından geçerliliği onaylanmış sertifikadır.
- E-sertifika: Basılı bir sertifika değil de genelde PDF formatında sunulan sertifikadır.
- Ücretsiz sertifika: Genelde online olarak verilen basılı olmayan sertifika türüdür.
Üniversitelerden Alınan Sertifikaların Faydaları Nelerdir?
Sertifika türleri arasında yer alan ve en çok tercih edilen üniversite onaylı sertifikaların faydaları şu şekildedir;
- Şirketlerde ve işletmelerde iş arama sürecini kolaylaştırırken, bilgi seviyesi ve eğitim kalitesini gösteren bir belge olan sertifikalar, uzman eğitmenler tarafından sağlanan kalıcı bir eğitim imkanı sunar.
- Özgeçmişi güçlendirmek için aranan bir belge olan sertifikalar, geçerlilik ve güvenilirlik konularında sorun yaşanmasını önler. Pek çok sektörde ilerlemek için aranan bir niteliktir.
- Uzaktan eğitim fırsatları sayesinde zaman ve mekân kısıtlamalarına bağlı kalmadan sertifika programlarına katılmak mümkündür.
- Bireysel yeteneklerin gelişimine fırsat sunan sertifikalar, mesleki alanda gelişim sağlar ve iş arama sürecini kolaylaştırır.
- Uzman eğitmenler tarafından sunulan gelişmiş eğitim programları sayesinde, katılımcılar geniş bir bilgi birikimine sahip olabilirler.
- Sertifikalar, bireysel özgüvenin gelişimine yardımcı olur ve birçok merkez ve şirket bünyesinde geçerlilik problemi yaşamadan başarıya ulaşma imkanı sunar.
- Aynı anda birçok eğitim ve kariyer fırsatının yakalanmasına olanak sağlayan sertifikalar, iş dünyasında rekabet avantajı sağlamak için önemli bir araçtır.
En Popüler Sertifikalar
Farklı meslek gruplarında farklı sertifikalar vardır. Bu sertifikalara sahip olarak diğer adaylardan bir adım öne geçebilirsiniz.
- Yazılım Uzmanlığı
- Veri Analizi
- Robot Programlama
- Sosyal Medya Uzmanlığı
- Mobil Uygulama Tasarımı
- Reklamcılık
- Arama Motoru Optimizasyonu
- E-ticaret Uzmanlığı
- E-ihracat Uzmanlığı
- PMP (Proje Yönetimi)
- Yabancı Dil
Hangi Sertifikalar İşe Yaramaz?
Araştırma yaptığınız aman pek çok kurumun sertifika verdiğini görebilirsiniz. Fakat gereksiz olanlar ile vakit kaybetmek çok olası. Peki nasıl anlayacağız?
- İlk olarak boş yere verilen sertifikalardan uzak durun. 10 tane boş sertifikanız olacağına 1 tane sağlam sertifikanız olsun.
- Eğitimin saatine bakın. Kimse 2 saatlik eğitimi dikkate almaz.
- Belgeyi veren kurumun marka değerine dikkat edin.
- Sınav yapılıp yapılmadığına dikkat edin. Eğer sınav yapılmıyorsa o başarı sertifikası değil katılım sertifikasıdır.