Yaşam

Savaştan Üç Kat Daha Tehlikeli Şey Nedir?

Çalışmak alkolden, uyuşturucudan ve savaştan daha büyük bir katildir.

savas 7

Evet yanlış duymadınız. Hepimizin ayaklarının geri giderek yapmaya mecbur olduğumuz yegane eylem çalışmaktır. Çalışmak, öğrenciyseniz derslerinize, işçi iseniz iş yerinde çalışmak gibi nitelendirilebilir. Salt bir işte fiziken beden gücünü ortaya koyarak değil, bir derste düşünsel anlamda uğraş vererek bir şeylere kafa yorarak da çalışmak mümkündür. Ancak her ne olursa olsun özellikle biz Türk’ler ve bizim ardımızdan dünyanın geri kalanı çalışmayı pek sevmez.

savas 3

Şöyle ki sevmeniz ya da sevmemeniz önemli değil. Zaten insanlık için iyi bir şey değil. Neden mi? Gelin yazımıza göz gezdirelim…

Savaşlarda ölen yalnızca 650.000 insana karşılık işle alakalı kazalarda ve hastalıklarda her yıl iki milyon civarında insan ölmektedir. Dünya genelinde en tehlikeli meslekler tarım, madencilik ve inşaattır. Birleşik Devletler Çalışma İstatistikleri Bürosuna göre, 2000 yılında, 5915 insan çalışırken öldü çalışma masasında kalp krizi geçirenler de dahil.

savas 5

Her 100.000 çalışandan 122 kişilik ölüm oranıyla, odunculuk en tehlikeli iş oldu. İkinci en tehlikeli iş balıkçılık, üçüncü ise uçak pilotluğudur  her 100.000’de 101 oranla. Duyunca rahatlayacaksınız: Hemen hemen her pilot, küçük uçaklarda öldü; yolcu uçaklarında değil. İnşaat demircileri ile maden ve sondaj çalışanlarının her ikisinin de ölüm oranı ağaç kesenlerin yarısından az olmasına rağmen dördüncü ve beşinci geldi.

savas 6

Tüm mesleklerde üçüncü en yaygın ölüm nedeni 677 çalışan iddiasıyla cinayetti. 50 polis öldürüldü. Ama aynı şekilde 205 de satış personeli öldürüldü. Toplamın yüzde on ikisini oluşturan düşmeler ikinci en yaygın sebepti. Çatı işçileri ve inşaat demircileri ana kurbanlardı. Toplamın yüzde 23’ünü oluşturan araba kazaları, en yaygın ölüm sebebiydi. Hatta polis memurlarının bile cinayete kurban gitmelerindense direksiyonun arkasında ölmeleri daha olası görünüyordu. Spesifik olarak en tehlikeli işin, Bering Denizinde çalışan Alaska’lı yengeç balıkçılığı olduğu söyleniyor.

savas 1

Ölüm riski, Royal Statistical Society dergisinin editörü, Dr. Frank Duckworth tarafından icat edilen Duckworth ölçeğiyle hesaplanabilir. Bu ölçek belli bir aktivite sonucunda ölme olasılığını hesaplar. En güvenli aktivite türü sıfır çıkar ve sekiz ise kesin ölümle sonuçlanır. Bir Rus Ruleti oyunu 7,2 risk taşır. Yirmi yıllık kaya tırmanışı 6,3 gelir. Bir insanın öldürülme şansı 4,6’dır. Ayık, orta yaşlı bir sürücü tarafından kullanılan 160 km’lik bir araba yolculuğu 1,9 puan alır; yıkıcı bir göktaşının çarpmasından (1,6) biraz daha risklidir.

savas 2

Duckworth ölçeğinde 5,5 özellikle tehlikelidir. Araba kazası ya da kazara düşmeden kaynaklı ölüm riski taşır; aynı zamanda da süpürge yaparken seks esnasında ölmek, yıkanma ya da sokakta yürüme riski kadardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu