Safra Kesesi Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler?
Safra Kesesi Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler? Karaciğerin hemen altında, üst karın bölgesinde yer alan bir organ olan safra kesesi, yağları sindirmek için karaciğer tarafından üretilen safrayı depolayan bir organdır. Safra, safra kesesinden karaciğere ve ince bağırsağa ortak safra kanalı yoluyla gider.
Safra kesesinin üç katmanı vardır. Bunlar;
- En içteki katman
- Orta tabaka (muskularis)
- En dıştaki katman (serozal)
Safra kesesi kanseri, safra kesesinde kötü huylu hücreler göründüğünde ortaya çıkmaktadır. Birincil safra kesesi kanserinde kanser, mukozal ya da en iç katmanda başlar ve dışarıya doğru hareket eder. Safra kesesi kanseri yayılmaya başlamadan önce bulunursa tedavi edilebilir.
Safra Kesesi Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Safra kesesi kanserini erken teşhis etmek zordur. Çünkü belirgin semptomların olmaması ve semptomlar ortaya çıktığında diğer, daha az ciddi durumlara benzerler. Ayrıca safra kesesinin yeri de kanseri bulmayı zorlaştırmaktadır.
Aşağıdaki belirtiler safra kesesi kanserinin belirtileri olarak gösterilebilmektedir.
- Sarılık
- Mide bölgesinin üstünde ağrı
- Ateş
- Mide bulantısı ve kusma
- Şişkinlik
Safra Kesesi Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz safra kesesi kanseri olabileceğinden şüphelenirse, sizi muayene edecektir. Tıbbi geçmişiniz hakkında bazı sorular da soracaktır. Daha sonra doktorunuz aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi testler yapacaktır.
- Kan testi: Kanseri gösterenler de dahil olmak üzere kandaki belirli madde türlerinin seviyeleri ölçülmektedir.
- Abdominal ultrason: Karın içindeki organların resimlerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanan bir cihazdır.
- Karaciğer fonksiyon testi: Karaciğer tarafından salınan bazı maddelerin seviyelerini ölçer. Bu, karaciğerin safra kesesi kanserinden etkilenip etkilenmediğini gösterebilir.
- Karsinoembriyonik antijen (CEA) testi: CEA seviyelerini ölçer.
- CA 19-9 testi: Kandaki tümör markeri CA 19-9 seviyelerini ölçer. Bu madde hem sağlıklı hem de kanser hücreleri tarafından salınır. Daha yüksek seviyeler safra kesesi ya da pankreas kanserini gösterebilir.
- CT taraması: Organların ayrıntılı görüntülerini çeken bir türdür.
- X-ışını
- Göğüs röntgeni
- MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme)
- Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP): Safra kanallarının resimlerini çeken bir X-ışını prosedürüdür. Safra kesesi kanseri bu kanalların daralmasına neden olabilir.
- Biyopsi: Dokuların ya da hücrelerin çıkarıldığı ve mikroskop altında kanser açısından incelendiği bir prosedürdür.
- Laparoskopi: Kanseri aramak için küçük bir kesiden karın içine laparaskopun sokulduğu cerrahi bir prosedür.
- Perkütan transhepatik kolanjiyografi (PTC): Boya enjeksiyonu kullanılarak safra kanallarının ve karaciğerin bir X-ışını ile görüntülenmesidir.
Safra Kesesi Kanserinin Evreleri Nelerdir?
Kanserle ilgili en büyük endişelerden biri, birincil konumunun ötesine yayılıp olup olmadığıdır. Yayılma miktarını belirlemek için, doktor tanıya bir sayı atar. Buna sürece evreleme denir. Sayı ne kadar yüksekse, kanser o kadar çok vücuda yayılmıştır.
Safra kesesi kanserinin aşamaları şunlardır:
- 0. Evre: Kanser, safra kesesinin mukozal (iç) tabakası ile sınırlıdır.
- 1. Evre: Kanser bağ dokusuna ya da muskularis tabakasına yayılmıştır.
- 2. Evre: Kanser, safra kesesini kaplayan dokunun ötesine, karaciğer, mide, ince bağırsak, pankreas veya safra kanalları gibi yakındaki başka bir organa ya da kas, bağ dokusuna yayılmıştır.
- 3. Evre: Kanser karaciğere veya yakınındaki organlara ve muhtemelen lenf düğümlerine taşınmıştır.
- 4. Evre: Kanser, bitişik lenf düğümlerine ve / veya safra kesesinden uzakta bulunan organlara taşınmıştır.
Safra Kesesi Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Safra kesesi kanseri için standart tedaviler ameliyat, kemoterapi veya radyasyondur. Doktorunu bir plan çerçevesinde bu üç yöntemi de kullanabilir. Hastanın yaşı ve genel sağlığı tedavi sürecindeki ana faktörlerdir.
Safra kesesi ve yakındaki dokunun cerrahi olarak çıkarılmasına kolesistektomi denir. Cerrah ayrıca safra kesesinin yakınında bulunan lenf düğümlerini de çıkarabilir.
Birinci Evre safra kesesi kanserinde kötü huylu hücreler safra kesesi içinde bulunur ve ameliyatla alınabilir. Evre 2, 3 ve 4’te kanser, safra kesesinin ötesine diğer doku ve organlara yayılmıştır ve ameliyatla tamamen çıkarılamaz.
Radyasyon tedavisi, sağlıklı hücrelere verilen zararı en aza indirirken kanser hücrelerini öldürmek veya çoğalmalarını engellemek için yüksek düzeyde radyasyon kullanır. Radyasyon, radyasyonu kansere yönlendirmek için vücudun dışındaki bir makineyi kullanan harici veya radyoaktif bir materyalin doğrudan vücuda kanserin bulunduğu yere yakın yerleştirildiği dahili olabilir.
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek veya çoğalmalarını engellemek için ilaçların kullanılmasıdır. Kemoterapi ilaçları ağızdan alınabilir veya enjekte edilebilir.
Safra Kesesi Kanseri ile ilgili videolar
https://www.youtube.com/watch?v=hif0BZoeZ0g