Sağlıklı Yaşam

Biyopsi Nedir? Ne İçin Yapılır?

Biyopsi, bir hastalığı incelemek için örnek bir dokunun çıkarılması işlemidir. Doku örnekleri vücudun herhangi bir yerinden alınabilir. Biyopsiler birkaç farklı şekilde yapılır. Bazı biyopsiler, iğne ile az miktarda dokunun çıkarılmasını içerirken, diğerleri şüpheli olan tüm bir yumru veya nodülü cerrahi olarak çıkarmayı içerir.

Çoğu zaman, doku deriden anormal bölgeye bir iğne yerleştirilerek çıkarılır. Biyopsiler ultrason, röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT) ya da manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi görüntüleme kılavuzlarıyla güvenle gerçekleştirilebilir. Bu tür görüntüleme, tam olarak iğnenin nereye yerleştirileceğini belirlemek ve biyopsi yapmak için kullanılır.

biyopsi 1

Biyopsi İşlemi Ne İçin Yapılır?

Biyopsiler, bir kişinin semptomlarının nedenini araştırmak ya da bir dizi farklı sağlık durumunu teşhis etmeye yardımcı olmak için kullanılabilir. Bir durumun zaten teşhis edildiği durumlarda, ne kadar şiddetli olduğunu veya hangi aşamada olduğunu ölçmek için biyopsi kullanılabilir. Örneğin, bir biyopsi sonuçları, karaciğer gibi bir organın ne kadar ciddi iltihaplandığını gösterebilir.

Bir biyopsi bu bilgiyi sağlayabilir. Bir tanıyı reddetmek çok daha zordur ve çoklu biyopsiler de dahil olmak üzere birkaç test gerektirebilir.

biyopsi 2
Created for the National Cancer Institute, http://www.cancer.gov

Biyopsinin Türleri Nelerdir?

Çok çeşitli sağlık koşullarının belirlenmesine yardımcı olmak için kullanılabilecek çeşitli biyopsi türleri vardır. “Biyopsi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı doku parçasının hangi bölgeden alınacağına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Cerrah, sağlanan tanı kullanılarak uygun cerrahiyi gerçekleştirebilmek için ameliyat hemen test edilen örnekle biyopsi ile başlayabilir. Biyopsinin türleri şunlardır;

  • İğne biyopsisi: Çoğu biyopsi iğne biyopsisidir. Yani şüpheli dokuya erişmek için bir iğne kullanılır.
  • Bilgisayarlı tomografi eşliğinde biyopsiler: Bir kişi bir bilgisayarlı tomografi cihazında sabit durur. Tarayıcının görüntüleri doktorların iğnenin hedeflenen dokudaki tam konumunu belirlemesine yardımcı olur.
  • Ultrason eşliğinde biyopsiler: Ultrason tarayıcı bir doktorun iğneyi lezyona yönlendirmesine yardımcı olur.
  • Kemik biyopsisi: Kemik kanseri araştırmak için kemik biyopsisi kullanılır. Bu, bilgisayarlı tomografi tarama tekniği ya da ortopedik cerrah tarafından yapılabilir.
  • Kemik iliği biyopsisi: Kemik iliği almak için pelvis kemiğine girmek için büyük bir iğne kullanılır. Bu, lösemi veya lenfoma gibi kan hastalıklarını tespit eder.
  • Karaciğer biyopsisi: Karaciğerdeki karın içinden karaciğere bir iğne enjekte edilir ve karaciğer dokusu alınır.
  • Böbrek biyopsisi. Karaciğer biyopsisine benzer şekilde, sırttaki deriden böbreğe bir iğne enjekte edilir.
  • Aspirasyon biyopsisi: Bir iğne materyali kütleden dışarı çeker. Bu basit prosedüre ince iğne aspirasyonu da denir.
  • Prostat biyopsisi: Prostat bezinden bir kerede birden fazla iğne biyopsisi alınır. Prostata ulaşmak için rektuma bir prob yerleştirilir.
  • Cilt biyopsisi. Yumruk biyopsisi ana biyopsi yöntemidir. Silindirik bir cilt dokusu örneği almak için dairesel bir bıçak kullanır.
  • Cerrahi biyopsiler. Ulaşılması zor doku almak için açık ya da laparoskopik cerrahi gerekebilir. Bir doku parçası ya da tüm doku parçası çıkarılabilir.

biyopsi 3

Biyopsi ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu