Bilim ve KeşifKişisel Bilgisayarlar ve Donanımları

Bilgisayarlı Tomografi Nedir?

instagram takipçi hilesi

Bilgisayarlı tomografi, vücut içindeki alanların ayrıntılı resimlerini veya taramalarını oluşturmak için özel röntgen cihazı kullanan bir görüntüleme prosedürüdür. Ayrıca bilgisayarlı tomografi ve bilgisayarlı eksenel tomografi denir.

Tomografi terimi, Yunanca tomos ve graphein sözcüklerinden gelmektedir. Bu işlem sırasında oluşturulan her resim organları, kemikleri ve diğer dokuları vücudun ince bir “diliminde” gösterir. Bilgisayarlı tomografide üretilen tüm resim serileri, her bir dilime ayrı ayrı bakabileceğiniz bir somun dilimlenmiş ekmek gibidir. Her iki resim türünü oluşturmak için bilgisayar programları kullanılır.

tomografi 1

En modern bilgisayarlı tomografi makineleri, orijinal bilgisayarlı tomografi makinelerinde olduğu gibi, vücudun her bir diliminden bir dizi resim çekmek yerine, sarmal bir biçimde sürekli fotoğraflar çekerler. Helis bilgisayarlı tomografinin eski bilgisayarlı tomografi tekniklerine göre birkaç avantajı vardır. Daha hızlıdır, vücut içindeki alanların daha iyi 3D resimlerini oluşturur ve küçük anormallikleri daha iyi tespit edebilir. Çok kesitli bilgisayarlı tomografi tarayıcıları olarak adlandırılan en yeni tarayıcıları, daha kısa sürede daha fazla dilimin görüntülenmesine izin verir.

Kanserde kullanımına ek olarak, bilgisayarlı tomografi, dolaşım sistemi hastalıklarının ve koroner arter hastalığı, kan damarı anevrizmaları ve kan pıhtıları, omurga problemleri, böbrek ve mesane taşları, abseler, ülseratif kolit ve sinüzit gibi enflamatuar hastalıklar, kafa, iskelet sistemi ve iç organlardaki yaralanmalar. bilgisayarlı tomografi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde hastalık ve yaralanmayı teşhis etmek için hayat kurtarıcı bir araç olabilir.

tomografi 2

Bilgisayarlı Tomografi Kanserde Nasıl Kullanılır?

Bilgisayarlı tomografi kanserde birçok farklı şekilde kullanılır;

  • Anormal büyümeleri tespit etmek,
  • Tümör varlığını teşhis etmeye yardımcı olmak ,
  • Kanserin evresi hakkında bilgi almak,
  • Biyopsi prosedürünü tam olarak nerede gerçekleştireceğinizi belirlemek,
  • Kriyoterapi, radyofrekans ablasyonu ve radyoaktif tohumların implantasyonu gibi bazı yerel tedavilere rehberlik etmek,
  • Dış ışın radyasyon tedavisi veya ameliyatını planlamaya yardımcı olmak ,
  • Bir kanserin tedaviye cevap verip vermediğini belirlemek ,
  • Bir tümörün tekrarını tespit etmek için kullanılır.

tomografi 3

Çocuklar İçin Riskleri Nelerdir?

Bu taramada radyasyona maruz kalma yetişkinleri ve çocukları farklı şekilde etkiler. Çocuklar büyüyen bedenleri ve vücutlarındaki hücrelerin bölündüğü hızdan dolayı yetişkinlerden radyasyona karşı çok daha duyarlıdırlar. Ayrıca, çocuklar radyasyona bağlı kanserlerin gelişmesi için daha büyük bir risk penceresi sağlayarak, yetişkinlerden daha uzun bir yaşam süresine sahiptir.

15 yaşından önce birden fazla bu tarama işlemini yaptıran bireylerin, ilk taramalarını takiben on yıldaki lösemi, beyin tümörleri ve diğer kanserler gelişme riskinde artış olduğu tespit edilmiştir.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları ile konuşurken, ebeveynlerin sorabileceği üç soru vardır;

  • Test neden gerekli?
  • Sonuçlar tedavi kararlarını değiştirecek mi?
  • Radyasyon içermeyen alternatif bir test var mı?

Test teknik olarak şartsa, ebeveynlere, faydaların küçük uzun vadeli risklerden ağır basacağı konusunda güvence verilebilir.

tomografi 4

Bilgisayarlı Tomografi ile ilgili videolar

Kaynak
NP İstanbul

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu