Bilim ve Teknoloji

SaaS (Software as a Service) Nedir? (Örneklerle)

instagram takipçi hilesi

SaaS, abonelik modeline dayanan ve internet üzerinden sunulan bir yazılım hizmeti modelidir. Açılımı “Software as a Services” dir. Türkçe’ye “Hizmet olarak Yazılım” şeklinde çevrilebilir. İşletmeler, gerek iç gerekse de operasyonlarında farklı amaçlar için çeşitli SaaS hizmetlerini tercih ederler. Son dönemde pek çok şirket geleneksel yazılım, depolama ve işlem hizmetlerinin maliyeti ve zahmeti yerine, bulut tabanlı sağlayıcıların sunmuş olduğu ekonomik çözümleri kullanmayı tercih ediyor. Böylece, şirketler maliyet ve iş yükü açısından büyük bir tasarruf sağlıyorlar.

saas nedir 3

SaaS Tarihi

SaaS’ın tarihi, 1960’larda ana bilgisayar sistemlerinde zaman paylaşım sistemlerinin kullanılmasına dayanıyor. Ancak, modern SaaS kavramı, internetin hızla yayılması ve web tabanlı uygulamaların ortaya çıkmasıyla 1990’ların sonları ve 2000’lerin başlarında şekillenmeye başladı. Özellikle, Salesforce’un 1999’da CRM yazılımını SaaS modeliyle sunması, bu alandaki ilk önemli adımlardan biriydi ve diğer yazılım geliştiricileri de benzer modellere yönlendirdi.

İlginizi çekebilir: Yapay Zekanın Elimizden Alamayacağı Meslekler Hangileridir?

2000’lerin ortalarına doğru, SaaS hızla popülerlik kazanmaya başladı. Bu dönemde, Google ve Microsoft gibi dev teknoloji şirketleri de kendi bulut tabanlı yazılım hizmetlerini kullanıcılarına sundu. Bulut bilişim teknolojilerinin gelişimi ve internet hızlarının artması, SaaS’ın daha etkili ve güvenilir bir hizmet sunmasına yardımcı oldu.

Bugün, SaaS geniş bir kullanım alanına sahip ve işletmelerin yanı sıra eğitim, sağlık ve finans gibi çeşitli sektörlerde etkin bir şekilde kullanılıyor. SaaS’ın gelişimi, teknolojik yeniliklere ve internet kullanımının artması ile doğrudan ilişkilidir. İnternetin sağladığı imkanlar, yazılım geliştiricilere ürünlerini daha geniş kitlelere sunma ve kullanım kolaylığı sağlama fırsatı verdi.

saas nedir 2

SaaS Nasıl Çalışır?

Yazılım olarak hizmet, belirli bir ücret karşılığında lisans veya abonelikle kullanılabilir. Kişiler ya da işletmeler bu hizmeti istedikleri şekilde kullanabilirler. Uygulama satın alındığında, web tarayıcısı aracılığıyla hemen erişim sağlanabilir. Ayrıca, internet bağlantısı olmayan durumlarda kullanılmak üzere çevrimdışı SaaS uygulamaları da vardır.

Merkezi donanım üzerinde çalışan uygulamalarda, temel işleyiş şekli ara yazılım, uygulama yazılımı ve uygulama verilerinin hizmet sağlayıcısının veri merkezinde toplanmasıdır. Sağlayıcı, hizmeti sunarken sadece donanımı ve yazılımı yönetmekle kalmaz aynı zamanda verilerin güvenliğini sağlar. SaaS uygulamaları, bulut tabanlı olmaları sayesinde hızlı bir erişim sağlarlar.

SaaS Neden Önemlidir?

SaaS (Yazılım olarak Hizmet), iş dünyasında kritik bir role sahiptir. Geleneksel yazılım lisanslarına göre daha uygun abonelik ücretleriyle özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için bütçe dostudur. Hızlı kurulum özelliği, kullanıcıların yazılımı hemen kullanmaya başlamasını sağlar, böylece zaman kazandırır. SaaS uygulamaları, şirketlerin değişkenlik gösteren ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde uyum sağlayarak sağlar. Aynı zamanda esneklik ve ölçeklenebilirlik sunar.

Yapılan güncellemeler, müşterilerin her zaman en güncel yazılım sürümünü kullanmalarını sağlar. Aynı zamanda IT departmanlarının iş yükünü azaltır. SaaS uygulamaları internet tabanlı olduğu için farklı cihazlarda sorunsuz uyumluluk sağlar. Bazı kişiler internet tabanlı olması sebebi ile güvenlik sıkıntıları olabileceğini düşünebilir. Pek çok hizmet bankalarda kullanılan seviyelerdeki güvenlik sertifikaları ile korunuyor.

saas nedir 4

SaaS Örnekleri

Farkında olmasak da SaaS hizmetlerini kullanıyoruz. Kullandığımız alanlar şu şekilde;

Günlük hayatta kullandığım SaaS uygulamaları ise şunlardır;

  • Slack
  • Microsoft 365
  • Google Workspace (G Suite)
  • Google Docs
  • Microsoft Teams
  • Skype
  • Zoom
  • Canva
  • Trello
  • ChatGPT
  • Gemini
  • Mailchimp
  • Kolay İK
  • İdeasoft
  • Ticimax
  • Evreka

SaaS İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu