Ruam Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Tek tırnaklı hayvanlarda görülen Ruam hastalığı, akut veya kronik seyirli bir hastalıktır. Deride, solunum sisteminde ve iç organlarda oluşmaktadır. Büyükada’da 81 atın itlaf edilmesiyle gündem olan bu hastalık hayvanseverler tarafından büyük tepki çekmiştir.
Ruam Nedir?
Halk arasında ‘mankafa’ olarak adlandırılan hastalık sakağı olarakta bilinmektedir. Başta at, katır ve merkep gibi hayvanlarda görülen, hayvanat bahçelerinde de yaşamakta olan yabani hayvanlarda oluşabilen zoonoz bir hastalıktır. Merkep ve katırlarda akut, atlarda ise akut/kronik olarak seyreder.
Nasıl Ortaya Çıkar?
Hastalığın temel etkeni Pseudomonas mallei’dir. Yani negatif, insan ve hayvan patojeni olan bipolar ve aerobik bir bakteridir. Bu etken, fiziksel ve kimyasal maddeler kemoterapötiklere karşı zayıf dirençtedirler.
Ruam Hastalığının Belirtiler Nedir?
Hem atlarda hem de insanlarda görülebilen bu hastalık farklı bölgelerde değişik şekilde görülebilir. Eğer Raum akciğeri hedef alırsa solunum sorunları ortaya çıkar. Çok çabuk yorulmaya başlayan hastalarda, burun kanamalarında artış olur. Çoğu insanda zayıflama gibi belirtilerde görülür. Hastalık burun tarafından hedef alınırsa devamlı ve yoğun bir akıntıyla karşılaşılır. Her geçen gün yoğunlaşan akıntı son olarak renk de değiştirmeye başlar.
Deri hedef aldığında apse oluşumu başlar. Öncelikle derinin alt katmanında modüllerin meydana gelmesi söz konusu olur. Daha sonra ciltte en üst tabakada apse oluşumu görülmeye başlar.
Hastalık Hayvanlardan İnsanlara Bulabilir mi?
Ruam hastalığının insanlara bulaşabildiği bilinmektedir. Hayvanlarda kullanılan tımar takımlarının veya benzeri eşyaların temizlenmeden insan tarafından direkt temas etmesi halinde bulaşabilme ihtimali yüksektir.
Genel olarak hayvanlarda ortaya çıkan hastalar, insanlara kolaylıkla bulaşabilmektedir. Buna sebep olan en yüksek etken, insanların çok fazla hayvan etlerini tüketmesi durumudur. Bazı kültür ve ülkelerde at eti kesilerek tüketilmekte olsa da ülkemizde tüketilmemektedir. Bu sebeple kaçak olarak getirilen etlerin, at eti olması durumu insanlarda ruam hastalığını ortaya çıkarabilmektedir. Araştırmalara göre bulaşık sularının içilmesiyle de bu hastalık ortaya çıkabilmektedir. Bu sebepten kişiler daha dikkatli olmalı ve özellikle at sahipleri ekstra dikkat etmeli, gerekli önlemleri almalıdır.
Ülkemizde İstanbul’un açıklarında bulunan Büyükada’da ‘At sorunları’ gündeme gelmektedir. Son olarak Ruam Hastalığı olduğu tespit edilen yaklaşık 81 atın itlaf edildiği ortaya çıkmıştır. Sıkça tartışılan ve doğal olarak hayvanseverlerin en çok titizlendiği konu olan Büyükada, Faytona binmek ve at konularında bu olayda büyük tartışma yaratmıştır. 3 yıldır adalara at girişinin yasak olduğu bilinmektedir. İlçeye karantina kapsamında hayvan giriş çıkışının da durdurulduğu duyurulmuştur.
https://www.youtube.com/watch?v=3IoEwxIRjsw