QD-OLED Nedir? Yeni Nesil TV Ekranı Hakkında Merak Edilenler
QD-OLED Nedir?
Samsung tarafından geliştirilen QD-OLED (ticari olarak şirket tarafından sadece OLED olarak anılır), düz ekran paneller alanındaki en yeni ve en heyecan verici teknolojilerden biridir. QD-OLED TV teknolojisi, kuantum nokta (QD) ekran panellerini ve pazar lideri Samsung tarafından desteklenen OLED ekran teknolojisini birleştirir.
Yeni Nesil TV Ekranı Çalışma Mantığı Nedir?
Her iki ekran paneli tipinin de farklı avantajları ve dezavantajları vardır. Bunları birleştirmek, parçalarının toplamından daha büyük bir getiri sağlayabilir ve TV prodüksiyonunun üç temel öğesini etkinleştirebilir: canlı renkler, ışık sızıntısı olmayan yüksek tepe parlaklığı ve derin, doygun siyahlar.
OLED, iki iletkenden bir elektrik akımı geçirerek ışık yaymak için organik karbon bazlı ince bir film kullanan bir ekrandır. OLED TV’ler, bir OLED ışık kaynağından gelen mavi ve sarı ışığı birleştirerek beyaza yakın ışıkla sonuçlanan görüntüler oluşturur.
Yeni Nesil TV Ekranı Avantajları
Bir OLED’deki her piksel, hem parlaklığı hem de oluşturmayı hesaba katabilir. Her piksel aynı zamanda kendi ışık kaynağı olduğundan ve gerektiğinde tamamen kısılabildiğinden, bu, siyah piksellerin yanındaki parlak piksellerin siyah pikselleri etkilemeden görünebileceği ve mükemmel bir genel kontrast oluşturabileceği anlamına gelir.
Üstelik OLED ekran paneli teknolojisinin tek avantajı bu değil. OLED teknolojisinde görüntünün LCD matrisinden geçmesi gerekmediğinden görüş açısı geniş, OLED TV’nin genel yapısı ince ve hafiftir.
Yeni Nesil TV Ekranı Dezavantajları
Her pikselin üretebileceği ışık miktarı, piksel boyutu ve renk filtreleri tarafından enerji emilimi ile sınırlı olduğundan, OLED TV’ler, ortak arkadan aydınlatmalı ekran teknolojisine sahip TV modelleriyle aynı tepe parlaklığını elde etmek için mücadele eder.
OLED TV’lerin karşı karşıya olduğu daha tartışmalı konulardan biri, ekran panelinin organik yapısının görüntü tutulmasına ve hatta ekran yanmasına eğilimli olabilmesidir. Bu, Samsung gibi bazı şirketler tarafından açıklanan tutarlı ve yaygın sorun değildir.
Firmanın yaptığı OLED TV testlerinde böyle bir sorunla karşılaşılmadı. Ancak OLED TV almayı düşünen bazı kullanıcılar için soru anlaşılabilir. TV üreticileri de bu sorun riskini azaltmak için çeşitli özellikler sağlamak için çalışıyor.
OLED ekran panellerindeki organik malzemeler kalıcı olarak stabil olmadığından ömürleri, üretilmek üzere tasarlandıkları parlaklık ile ters orantılıdır. Uzun lafın kısası, en yüksek parlaklık seviyelerine ulaşmak için beyaz alt piksellerin kullanılması TV’nizin ömrünü kısaltacaktır.
Yeni Nesil TV Ekranı Fiyatları
Konuya yakın kaynakların, Güney Koreli teknoloji devi Samsung için yeni nesil QD-OLED paneller geliştirdiği söyleniyor. Amaç, kaydırma özelliklerine sahip yeni bir sürüme izin verecek şekilde mevcut iki cam alt tabaka kullanımını bire indirgemektir. Şirketin ekran bölümü bu yeni ekran teknolojisini geliştiriyor, bu da Samsung Electronics’in aynı zamanda katlanabilir bir TV olacağı anlamına geliyor.
Şu an itibariyle piyasadaki katlanabilir katlanabilir ekrana sahip tek TV, LG RX Rollable Series OLED’dir. Model, CES 2019’da duyuruldu ve bir yıl sonra piyasaya sürüldü. Bununla birlikte, oldukça göz alıcı ve yenilikçi bir ürün olmasına rağmen, 65 inçlik model tek başına 87.000 dolara mal oluyor. Başka bir deyişle, seri üretim veya daha geniş kullanım maliyeti çok yüksektir.
QD-OLED TV’lerin fiyatı göz önüne alındığında, bu modelin çok uygun olması pek olası görünmüyor.