Hastalıklar

Perikardit Nedir, Perikardit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler?

instagram takipçi hilesi

Perikardit Nedir?

Perikardit, kalp zarının (kalbi çevreleyen lifli kese) iltihaplanması, şişmesi ve tahriş olmasıdır.Toplumumuzda 10.000 kişiden yaklaşık 3’ü etkilenmektedir. Çoğunlukla nadir rastlanır.

perikardit tedavi

Perikardit neden olur?

Nedeni genellikle bilinmemektedir. 20 ile 50 yaşları arasındaki erkeklerde rastlanır. Perikarditin nedeninin çoğunlukla viral enfeksiyondan kaynaklandığına inanılmaktadır. Diğer nedenler arasında tüberküloz, üremik perikardit gibi bakteriyel enfeksiyonlar, kalp krizi sonrası kanser, otoimmün bozukluklar ve göğüs travması yer alır. Erken teşhis ve tedavisi, perikardit’in uzun vadeli komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Perikardit Belirtileri nelerdir?

Semptomlar tipik olarak ani başlayan keskin göğüs ağrısını içerir. Ağrı ayrıca omuzlarda, boyunda veya sırtta da hissedilebilir. Genellikle keskin veya bıçak gibi hissedilir. Oturmak ve öne eğilmek daha iyi hissetmenizi sağlar. Uzanmak veya derin nefes almak ise daha kötü hissetmenize neden olur. Diğer semptomlar ateş, halsizlik, çarpıntı ve nefes darlığını içerebilir. Zaman zaman semptomların başlangıcı kademelidir.

Perikardit Tanısı nasıl konur?

pericarditis ne

Teşhis göğüs ağrısı, perikardiyal sürtünme, spesifik elektrokardiyogram (EKG) değişiklikleri ve kalbin etrafındaki sıvıya dayanır. Benzer semptomlara neden olabilecek diğer durumlar arasında kalp krizi bulunur. Ama bu iki durumun ayrımı doktorunuz tarafından yapılacaktır. Doktorunuz detaylı tanıyı aşağıdaki yollar ile koyabilir;

-Kan testleri; yapılmasındaki amaç kalp krizi, iltihaplanma ve enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek içindir.En kolay yöntemdir ama detay vermez.

-Elektrokardiyogram ile Kalbin elektrik sinyallerini kaydeden hızlı ve ağrısız bir testtir. Teller takılı yapışkan yamalar (elektrotlar) bir monitöre bağlanır. Kalbinizin atmasını sağlayan elektrik sinyallerini kaydederler. Bilgisayar bilgileri kaydeder ve bir monitörde veya kağıt üzerinde dalgalar halinde görüntüler. Hastalık hakkında tanı koymaya en yakın yöntemlerin başında gelir.

-Kardiyak bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ile kalbinizin ve göğsünüzün görüntülerini oluşturmak için X ışınlarını kullanır. Test, konstriktif perikarditin bir işareti olabilecek kalınlaşmayı aramak için kullanılabilir. Doktorunuz, akciğerde kan pıhtısı (pulmoner emboli) veya aortunuzdaki yırtık (aort diseksiyonu) gibi diğer ani göğüs ağrısı nedenlerini dışlamak için bu testi isteyebilir.

-Kardiyak manyetik rezonans görüntüleme (MRI). Kardiyak MRI, kalp zarında kalınlaşma, iltihaplanma veya diğer değişiklikleri ortaya çıkarabilen, kalbinizin enine kesit görüntülerini oluşturmak için manyetik bir alan ve radyo dalgaları kullanır.

Perikardit Tedavisi nasıldır?

Çoğu durumda tedavi NSAID’ler ve muhtemelen kolşisin ile yapılır. Uygun olan ilaçlar doktorunuz tarafından  verilecektir. Tipik olarak semptomlar birkaç günden haftalara kadar düzelir, ancak bazen aylar sürebilir. Viral yada idiyopatik perikarditte tedavi, aspirin veya NSAID’s grubu ilaçlar (örnek:ıbuprofen) ile çözüme kavuşabilir.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu