Ozon Tedavisi Nedir? Kimlere Uygulanır?
Birçok hastalığın alternatif tedavisi için yollar bulunmaktadır. Ozon’da bu alternatif tedavi yöntemlerinde kullanılanlardan birisi olmaktadır. Son dönemde oldukça yaygınlaşan Ozon tedavisi birçok hastalık ve problem için kullanılmaktadır. Ozon tedavisi nedir? Nasıl ve kimlere uygulanır? Bütün bilgileri bu yazımızda aktarıyoruz.
Ozon Tedavisi Nedir?
Ozon, Latince Tanrının nefesi anlamına gelen, tıpta alternatif tedavi olarak kullanılan bir yöntemdir. Çeşitli yollarla kullanım şekilleri bulunmaktadır. Birçok hastalığın önlenmesinde veya tedavisinde kullanılır. Ozon, oksijen elementinin yüksek elektrik akımı sayesin O3 gazı formuna dönüşmesiyle elde edilir. Bu gaz farklı yöntemlerle vücuda uygulanır ve oluşan kimyasal reaksiyonlar ile iyileşme yönünde faydalanılır.
Ozon Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Ozon tedavisini üç farklı yolla uygulamak mümkündür. Birincisi majör uygulama, ikincisi minör uygulama, üçüncüsü ise lokal uygulama. Majör uygulamayla, hastalardan alınan kan ozonlanarak damar yoluyla geri verilir. Bu uygulama genelde halsizlik, yorgunluk, antioksidan kapasitenin artırılması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, gençleşme gibi amaçlar için uygulanmaktadır.
Minör uygulamada, hastalardan alınan kana az bir miktar alınarak ozon verilmesinden sonra kas içine geri uygulandığı yöntemidir. Bu yöntem aynı zamanda alerjileri çeşitlerini engellemek için kullanılmaktadır.
Lokal uygulamalarda birçok farklı alana farklı amaçlarla uygulanabilmektedir. Kas içine, deri altına, eklem içine ve çevresine, vücut boşlukları gibi çeşitli yerlere yapılabilir.
Ozon Tedavisi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Ozon tedavisinin çok geniş kullanım alanları bulunur. Ozon tedavisinin en fazla kullanıldığı alan dolaşım bozuklukları hastalıklarıdır. Damar hastalıklarıyla tüm dokular ve organların beslenmesi bozulabilmektedir. Bunun dışında ozon tedavisi kanser, virüs, mantar, bakteri enfeksiyonları gibi birçok hastalıkta kullanılır. Alerjik durumlara da iyi geldiği bilinmektedir. Son dönemde Covid-19 hastalığının tedavisinde de alternatif olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Birçok hastalığın yanında ozon tedavisinin son dönemde bağışıklığı yükseltmek ve gençleşmek daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak için kullananlar çoğunluktadır.
Ozon Tedavisinin Uygulanamayacağı Kişiler
- Hamileler
- Yüksek tansiyon sebebiyle ACE inhibitörü tedavisi alanlar
- İleri derecede kansızlık
- Pıhtılaşma bozukluğu vb. kan hastalıkları
- Hipertiroidi yani tiroid bezinin aşırı çalışma sorunu olanlar
- Kronik veya tekrarlayan pankreatit
- Sık tekrarlayan kas krampları
- Glukoz 6 (G6PD) fosfat dehidrogenaz enzim eksikliği olanlar
- Ozona alerjisi olan astım hastaları
- Miyokard infarktüsü, yeni geçirilmiş kalp krizi / kontrol altına alınamamış kalp ve damar hastalığı
- Yeni kanama geçirmiş olan kişilerde ozon tedavisi uygulanmamaktadır.
Ozon tedavisinin yaygın bir tehlikesi olduğu görülmemektedir. Ancak kişilere bağlı olarak yan etkileri olabilmektedir. Zayıflık, hafif baş dönmesi, uyku hali gibi kısa süreli yan etkiler bulunur. Bu etkilerin görüldüğü kişilerde problemin çoğu yanlış uygulamadan kaynaklanır. O yüzden işlemi nerede ve kimin yaptığına da dikkat edilmesi gerekmektedir.