Mental Sağlık

Karanlık Korkusu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?

instagram takipçi hilesi

Karanlık korkusu ya da karanlık fobisi, pek çok çocuk ve yetişkinin muzdarip olduğu olduğu bir korku çeşididir. Bu fobiye tıbbi olarak tanımlamak için Nyctophobia, Ligofobi, Scotofobi ve Akluofobi gibi terimler kullanılmaktadır. Fakat en çok kullanılanı “Nyctophobia” dır. Nyctophobia kelimesi, gece ya da karanlık anlamına gelen Yunanca “Nyctus” ve derin korku anlamına gelen “Phobos” kelimesinden türetilmiştir.

Çocukların karanlıktan mantıksız bir şekilde korkmaları oldukça yaygın bir durumdur. Beyinleri ışıklar kapatıldıktan sonra ne olacağına dair korkunç görüntüler hayal eder. Böyle bir durum, hastanın günlük yaşamını büyük ölçüde etkiler. Çünkü birey her zaman depresif, endişeli ya da gergin olma eğilimindedir. Hastalar genellikle hava karardıktan sonra tek başlarına dışarı çıkmayı ya da tek başlarına uyumak istemezler.

karanlik korkusu 1

Karanlık Korkusunun Nedenleri Nelerdir?

Uzmanlar, karanlık korkusunun genellikle geçmişte yaşanan travmatik bir deneyimden kaynaklandığına belirtmektedir. Normalde evde ışıklar kapatılarak izlenen korku ve diğer doğaüstü olayları tasvir eden film bir çocuğun zihninde köklü bir karanlık fobisi açığa çıkarabilir.

Şiddet, çocuklukta cinsel istismar, araba kazaları ve diğer yıkıcı ya da travmatik olaylar da çocuğu korkuya ve endişeye sevk edebilir.

Çocukluk korkularının çoğu, kişi büyüdükçe ve olgunlaştıkça kaybolur. Bununla birlikte, bazı durumlarda, Nyctophobia yetişkinliğe kadar devam edebilir. Bu tür kişiler, karanlıkla ilişkilendirdikleri bu geçmiş olayları sürekli olarak hatırlama eğilimindedir.

Karanlık Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Küçük çocuklar karanlık fobisi nedeni ile parmak emme ya da altını ıslatma gibi durumlar yaşayabilir. Bir yetişkin ile birlikte veya ışıklar açık bir şekilde uyumak isteyebilirler. Çocukların ve yetişkinlerin uyku ve yeme alışkanlıkları bu karanlık fobi korkusundan dolayı değişebilir.

Korku fobisi sebebi ile aşağıdaki fiziksel belirtiler de görülebilir;

  • Ağrılar
  • Hızlı nefes alma
  • Kalp çarpıntısı
  • Titreme
  • Göğüs ağrıları ve boğulma hissi
  • Mide bulantısı ve diğer gastrointestinal rahatsızlıklar
  • Ağlama ve çığlık atma
  • İştahsızlık
  • Uykuya dalmada sıkıntı

Karanlık korkusunun psikolojik belirtileri şunlar olabilir;

  • Ölüm düşünceleri
  • “Öcü” diye nitelendirilen bir şeyin saldırısına uğrama korkusu
  • Yalnız uyumayı reddetmek
  • Gün batımından sonra evden çıkmayı reddetmek
  • Korku hissetmek

karanlik korkusu 2

Karanlık fobisi kişinin uyku kalitesini büyük ölçüde etkileyebilir. Bu durumda strese neden olabilir. Yetişkinler iş ve okul yaşamlarında verimlilik eksikliği göstermeye başlayabilir. Bu nedenle, depresyon ve diğer zihinsel ve fiziksel bozukluklar ortaya çıkar. Bütün bunlar kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Karanlık Fobisi Nasıl Geçer?

Karanlık fobisini yenebilmek için uzman bir psikologdan yardım almanız gerekmektedir. Doktor hastaya bazı kısıtlamalar ve görevler verebilir. Kısıtlamalar arasında korku, şiddet ve dehşet verici dizi ve filmleri izlememek yer alabilir.

Görevler arasında ise odanızda tek başınıza karanlıkta uyumak ya da karanlık bir ortamda bulunmanız yer alabilir. Doktorunuz size uygun bir tedavi şekli uygulayarak kısa süre içerisinde karanlık fobinizi yenmenize yardımcı olacaktır.

karanlik korkusu 3

Karanlık Korkusu ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=VDsLWa-WdUY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu