Bilim ve KeşifOtomobil

Otonom Araç Teknolojisi Nedir?

Sürücüsüz Gelecek: Otonom Araçlar Yolda Adım Adım

instagram takipçi hilesi

Otonom araç teknolojisi, son dönemlerde üretilen otomobillerde kullanılmaktadır. Kendi kendine giden otomobil olarak da adlandırılmaktadır. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, otomobil endüstrisi de gelişmektedir. Hızla gelişen belirli bir alan, sürücüsüz otomobil teknolojisi ve otonom araçların yaratılmasıdır.

Peki, otonom araba nedir? Otonom bir araç, insan etkileşimi olmadan sürmek için tasarlanmış bir otomobil. Tamamen otonom bir araç, bir insan yardım gerektirmezken, kendi kendini süren otomobillerin birkaç aşaması vardır.

otonom araç 1

Otonom Araç Teknolojinin Seviyeleri

Uzmanlar, kendi kendine giden araçların otomasyon seviyesini derecelendirmek için bir ölçek oluşturdu. Altı farklı seviyede, ölçek sürücüsüz otomobillerde otomasyonun aşamalarını açıklıyor. Otonom bir aracın genel tanımı değişebilse de, geniş çapta kabul gören bu sınıflamalar Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından değişen Otomatikleştirilmiş Sistemlerin (ADS) derecelerini ayırt etmek için kullanılır.

Otonom araç seviyesi 5’e kadar çıkmaktadır. Tesla‘nın Autopilot, GM’s Super Cruise ve Ford’un Co-Pilot360‘ın gelişmiş versiyonları gibi sektördeki mevcut en iyi araçlar hala şimdilik sadece 2. Seviye otomasyon sunuyor.

  • Seviye 0: Otomasyon Yok: Sıfır otonom, tamamen sürücünün kontrolü altında.
  • Seviye 1: Sürücü Yardımı: Çok az otonom, çoğunlukla sürücünün kontrolü altında, ancak araç direksiyon veya ivmeyi kontrol edebilir.
  • Seviye 2: Kısmi Otomasyon: Kısmi otonom, araç artık direksiyon, frenleme ve hızlanmayı kontrol edebilir, ancak sürücü farkında ve meşgul olmalıdır.
  • Seviye 3: Koşullu Otomasyon: Neredeyse tam otonom, araç çoğu işlevi kontrol edebilir, ancak uyarılırsa sürücünün aracı kullanabilmesi gerekir.
  • Seviye 4: Yüksek Otomasyon: Tam otonom ancak yalnızca belirli koşullar altında sürücünün duruma bağlı olarak kontrolü ele alması gerekebilir.
  • Seviye 5: Tam Otomasyon: Her koşulda tam otonom, sürücünün herhangi bir etkileşime dahil olması gerekmez.

otonom araç 2

Otonom Araçlar Nasıl Çalışır?

Otonom araçlar, sürekli değişen bilgileri büyük miktarlarda işlemek için çeşitli teknolojiler kullanır. Hava koşulları, trafik hareketleri, yol çalışmaları ve görünürlük, kendi kendine giden bir aracın hareket halindeyken dikkate alması gereken faktörlerdir.

Bahsetmemek gerekirse, otonom araçlar hala yoldaki diğer sürücüleri, potansiyel rotalarını ve alabilecekleri olası eylemleri hesaba katmak zorundadır. GPS, kameralar, sensörler, lazerler, radarlar ve yazılımlar kullanarak, otonom araçlar çevrelerini belirleyebilir ve çevrelerindeki olası değişiklikleri tahmin edebilir.

Çoğumuz sık sık GPS ve navigasyon sistemlerini kullanırken, otonom araçlar bağlamında çok önemlidir. Kendi kendine giden bir otomobilin yoldaki diğer engelleri göz önünde bulundurması, uygun şeritte kalması, doğru hızı sürdürmesi ve istenen hedefe seyahat etmesi gerektiğinden, GPS son derece hassas olmalıdır. Aracın tam olarak nereye yerleştirildiğini bilmek, diğer otomobiller, kaldırımlar, medyanlar ve tehlikeli olabilecek herhangi bir şeyle temastan kaçınmak için önemlidir.

Kameralar aracın çevrenin daha net bir görüntüsünü elde etmesine yardımcı olurken, sensörler, lazerler ve radarlar mesafe veya hız gibi daha spesifik bilgiler sağlayabilir. Yazılım ve programlama, tüm bu bileşenlerin birlikte çalışmasına yardımcı olur, böylece otonom araç yolda güvenle sürüş yapabilir.

Elbette yapay zeka, hızlı ve doğru bir şekilde, belki de bir insan şoförden bile daha fazla tepki verebilmeleri gerektiğinden, kendi kendine giden arabaların büyük bir yönüdür. İnsanların şu anda otonom araçları izlemek veya işletmek için hala ihtiyaç duyulmasına rağmen, gelecekteki umut, arabaların kendilerini tamamen bağımsız bir şekilde sürebilecekleri yönünde.

otonom araç 3

Otonom Araç ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu