Bilim ve Keşif

Kömür Nedir, Nasıl çıkarılır?

instagram takipçi hilesi

Sobaların kullanımından elektriğin üretimine kadar bir çok alanda kullandığımız Kömür Nedir, Nasıl çıkarılır? sizlere kömür hakkındaki bilgilerden bahsedeceğim. Kömür Nedir, Nasıl Çıkarılır ile İlgili Videolara da alt bölümden ulaşabilirsiniz.

Kömür Nedir, Nasıl çıkarılır?

Kömür Nedir?

Kömür Öz Türkçe dilinden olup yanmak anlamında kullanılmaktadır. Kömür içinde çeşitli mineraller, makeraller ve suyu barındırır. Türkiye‘de Linyit kömürü ve taş kömürü çeşitleri çıkarılmaktadır.

Kayaç denilince akla ilk gelenlerden biridir kömürdür. Meydana geldiği madde karbondur. Ama yanında hidrojen, oksijen, kükürt, azot gibi elementleri de içermektedir. Genellikle ısınmak için kullanılan kömür dünyada enerjinin ve elektriğin büyük bir bölümüne katkı yapmaktadır.

Demir ve çelik sanayinde hizmet veren büyük fabrikalar yakıt olarak kömürü kullanırlar. Kömürün yanlış kullanımı da bir çok akciğer hastalığına sebep olabilir. Aynı zamanda ölüme kadar da gidebilir. Yılda kömür zehirlenmesinden bir çok kişinin de öldüğü biliniyor. Akciğerlerde silikozis denilen meslek hastalığına neden olabilir Hasta olan kişinin nefes darlığı, akciğer lekelenmesi hatta kansere kadar oluşabilen sağlık problemleri meydana gelir.

kömür madeni

Hemen hemen dünyanın bütün ülkelerinde çıkarılan kömüre yerin yakın yüzeylerinde ya da yakın derinliklerde ulaşılabilir.

Organik maddeler ayrışarak ve kimyasal olarak değişerek kömürleşme denilen süreçten geçer.

Kömür Nasıl Oluştur?

Kömürün oluşma süreci de tarih de iddia edilen şekliyle ağaçların kesilmesi ile başladı. bakteriler ve mantarlar hemen ortadan kaybolmadı ve kesilen ağaçların yerindeki odunlar çürüyemedi. Bu ortamda toprak altına giren tortu kömürü oluşturdu.

kömür nedir 1

Kömür Türleri Nelerdir?

Kömür çeşitli türlerde olabilir. Bunlar;

  • Antrasit kömür: Sahip olduğu değerler bakımından hem en değerli hem de en pahalı olanıdır. Zor şekilde tutuşur ve çevreye duman salmaz. Büyük bölümü karbondan oluşur. Kömür çeşitleri içinde en sert olanıdır. Antrasitler ısınma için kullanılır.
  • Linyit kömür: Elektrik üretimi aşamasında kullanılan linyit kömür en az zararı olan kömür türüdür.
  • Grafit kömür: Antrasitler gibi zor tutuşurlar. Yağlı bir yapıya sahiptir. Elektrik alanından daha çok kalem üretiminde kullanılır.
  • Kanal Kömürü fazla miktarda hidrojen içerir.

Kömürlerin oluşma süreci milyon yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Uzun süreli duran kömürler daha kalitelidir.

kömür oluşmasi

Diğer Kömür çeşitleri:

  • Odun Kömürü: Fosil olmayan bir kömür türüdür. Havasız ortamda yanan odunların bir araya gelmesiyle olur. Metal parçaların dış yüzeylerini kaplamak ve siyah barutun üretim aşamasında kullanılır.
  • Kok Kömürü: Fosil olmayan bir kömür türüdür. Kimyasal teknikler sonucunda açığa çıkan kömür türüdür. Çevrede sade halde bulunmaz. Evlerde ısınmak için kullanılır.

Kömür ısınma, elektrik gibi bir çok kullanımının dışında çeşitli çevresel zararlara da neden olur. Örneğin küresel ısınmanın bir numaralı nedenlerinden birinin kömür olduğu bilinmektedir.

Dünyanın çeşitli yerlerinde kömürlerin yer altında yanması da mümkündür. Bu başı boş yangınlar söndürülmez. Bulunduğu yerin çökmesine de neden olur. Yangınlar sırasında salınan gazında insan sağlığı açısından tehlikeli olduğu bilinmektedir.

Kömür Nedir, Nasıl çıkarılır? İle İlgili Videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu