Alışveriş RehberiKişisel Bilgisayarlar ve Donanımları

SSD Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

SSD nedir, çeşitleri neler? SSD vs HDD ile ilgili bilgilerde sunan video içeriklerini de içeriğimin en altında ilgili videolardan ulaşmanız mümkün. SSD, sabit sürücüden daha hızlı bir PC depolama türü olan yarı iletken sürücüyü demektir. Bir SSD, verileri mekanik bir sabit disk sürücüsünden çok daha hızlı okuyabilir ve yazabilir. En kötü SSD, sabit sürücüden en az üç kat daha hızlıdır. Bilgisayarınızı açarken, bir uygulamayı açarken veya görevler arasında geçiş yaparken farkı özellikle fark edeceksiniz.

Bilgisayarınız bir SSD’ye sahipse daha hızlı çalışacaktır ancak daha da pahalı olacaktır. Örneğin, bir PC satın alırken, 500 GB’lık bir sabit diskten 250GB’lık bir SSD’ye gitmek için 1000 TL’ye kadar ödeme yapabilirsiniz.

İki farklı tipte SSD vardır; Bunlar, PCIe veya PCIe-NVMe olarak da bilinen NVMe ve SATA.

ssd 1

SATA SSD Nedir?

SATA SSD’ler, Samsung gibi düz ve dikdörtgen dizüstü sabit diskleri gibi görünür. Bunlar en düşük dereceli SSD’dir ve sabit disklerle aynı arayüzü kullanır. Bununla birlikte, SATA SSD kullanan bir PC, sabit disk kullanan bir PC’den üç ila dört kat bant genişliğine sahiptir (aynı anda ne kadar veri okuyabilir / yazabilir). SATA SSD’ler ayrıca NVMe-PCIe’lerden daha bol ve daha ucuzdur ve hala yaygın uygulamalar için mükemmeldir.

ssd 2

NVMe SSD’ler Nedir?

Bir SSD tipi PCIe / NVMe / PCIe-NVMeSSD’dir. PCIe, çevresel bileşen ara bağlantı ekspresini ve NVMe uçucu olmayan bellek ekspresini temsil eder. En hızlı PCIe-NVMe SSD kullanan bir PC, SATA SSD kullanan bir PC’nin hızının dört veya beş katı oranında okur ve yazar. Bu nedenle, PCIe-NVMe SSD’ler SATA SSD’lerden daha iyi ve daha pahalıdır. Anakartınıza bir PCIe-NVMe SSD takmak için, PCIe yuvalarına sahip bir anakart satın almanız gerekir.

Ayrıca bu yazım hazırlarken, sizin için araştırma yaptım. Buna göre en uygun fiyata satan SSD Disk satıcısının linkini şuraya bırakmak isterim. Buraya tıklayarak inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.

Form Faktörleri

SSD’ler ayrıca farklı form faktörlerinde gelir. Bu, SSD’nin fiziksel boyutu, şekli ve konektörü anlamına gelir:

  • 2,5 inç: En yaygın türdür. Mekanik bir sabit diskle aynı fiziksel boyutta ve şekildedirler ve mekanik sabit disklerle aynı alana sığarlar.
  • M.2 – M.2 SSD‘ler ince bellek çubuklarıdır ve M.2 yuvası ya da M.2 konektörüyle anakarta sığar. Bazı M.2 yuvaları yalnızca SATA SSD’leri alabilirken, diğerleri hem SATA SSD’yi hem de PCIe-NVMe SSD‘yi alabilir.
  • Ek kart (AIC): Bunlar yalnızca masaüstünde görülür. En çok GPU’lar veya RAID denetleyicileri için kullanılan bir anakartın PCIe x4 veya x16 yuvasına takılırlar. Kısmen geniş yüzey alanları sayesinde, Intel Optane 900p gibi AIC SSD’ler en hızlı SSD’ler arasındadır.
  • U.2: Bunlar SATA SSD’lere benziyor. Ancak hızlı PCIe arayüzü ile farklı bir konnektör ve hız verisi kullanın. Ayrıca daha pahalı olma ve M.2 SSD’lerden daha büyük kapasiteye sahip olma eğilimindedir.

ssd 4

SSD ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu