Yeni Teknolojiler

Neuralink Nedir? Riskleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Elon Musk tarafından 2016 yılında kurulan Neuralink, Space X ve Tesla gibi dev projelerin arkasındaki yaratıcı zekasını nöroteknoloji alanına taşıyan bir şirket olarak öne çıkıyor. Neuralink, zihinsel ve sinirsel hastalıkları engelleyerek simbiyotik bir yaşam yaratma hedefiyle, geliştirdiği yeni teknolojilerle çalışmalarına devam ediyor. Şirket, 2016 yılında San Francisco’da kuruldu.

İlginç bir şekilde, yapay zeka geliştirme alanında faaliyet gösteren OpenAI isimli şirketle aynı binada yer alıyor. Bu komşuluk ilişkisi, her iki şirketin yürüttüğü projeler açısından oldukça faydalı ve avantajlı görünüyor. Elon Musk, yapay zekadan duyduğu endişeyi sıkça dile getirirken, Neuralink girişimiyle bu endişeye karşı çıkma amacını taşıyor. Şirket, Elon Musk’ın 100 milyon dolarlık bireysel yatırımının yanı sıra toplamda 158 milyon dolarlık bir yatırım almıştır ve bu kaynaklarla 100’den fazla uzman çalışanı bünyesinde barındırmaktadır.

neuralink nedir 3

Neuralink Nasıl Uygulanır? Ne İşe Yarar?

Elon Musk’ın geliştirdiği Neuralink projesi, yüksek bant genişliğine sahip makine-beyin arayüzleri olan (Brain Computer Interface-BCI) tasarlamayı ve uygulamayı amaçlamaktadır. Musk, insanların konuşma ve dil bilme ihtiyacının 5 yıl gibi kısa bir süre içinde ortadan kalkacağını öne sürerek büyük bir heyecan yaratmıştır.

Ayrıca, bu implantın hafıza kaybı, görme bozuklukları, depresyon gibi çeşitli nörolojik sorunları tedavi edebileceği ve aynı zamanda omurga yaralanmalarını çözebileceği öngörülmektedir. Neuralink’in yakın vadeli hedeflerinden biri, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların tedavisine katkıda bulunmaktır.

Anesteziye ihtiyaç duyulmayan bir operasyon sırasında kafatasının belirli bir bölgesi kesilerek, özel kabloların yerleştirilmesi gerçekleştirilmektedir. Bu kabloların temel amacı, beyin nöronlarını algılamaktır. Neuralink’in ameliyat robotu, damarların haritasını çıkararak, damarsız bölgelere kabloları yerleştirmektedir. Beyine kanama ve deformasyon olmadan yerleştirilen bu çip, 1 günden kısa bir sürede entegre edilebilmektedir.

Neuralink Özellikleri Nelerdir?

Mevcut bilgilere göre Neuralink’in özellikleri şu şekildedir:

  • Her bağlantı için sunulan 1024 kanal genişliği, mevcut teknolojilere kıyasla daha üstün bir hız vaadi sunmaktadır.
  • Bu teknoloji, enfeksiyon riskini ortadan kaldırarak büyük kasklar, uzun kablolar ve kullanıcıyı yoran dev sensör gibi parçaları içermemektedir.
  • Neuralink, internete bağlı her türlü elektronik cihazın beyin sinyalleri ile kontrol edilebilmesini sağlayarak kullanıcıya üst düzey bir kontrol imkanı sunmaktadır.
  • Lazer göz ameliyatı kadar kolay olan bu uygulama, basit bir prosedürle gerçekleştirilebilmektedir.
  • Teknolojinin bataryası, bir gün boyunca sürekli kullanım için yeterli enerjiye sahip olup aynı zamanda sıcaklık ve basınç gibi çeşitli verileri de ölçebilmektedir.
  • Hızlı bir seri üretim sürecine geçilmesi hedeflenen bu ürün, 23mm çapında ve 8mm kalınlığında tasarlanmıştır. Ürün, direkt olarak kafatasına entegre edilecek şekilde planlanmıştır.

neuralink nedir 2

Neuralink Riskleri Nelerdir?

Teknolojinin ilerleme sürecinin belirsiz olması nedeniyle gelecekte ortaya çıkabilecek zararları tam olarak öngörmek mümkün değildir. Ancak, paylaşacağımız olası riskler ve zararlar içermektedir. Bu riskler şunlardır;

  • Yapay zekanın uzun vadede kontrolü ele geçirme riski bulunmaktadır. Şu an için mümkün olmasa da, insan ve teknoloji arasındaki bağlantının güçlendiği her alanda bu tehdit ortaya çıkabilir.
  • Yan etkiler ve beyin üzerinde potansiyel zararlar, başka bir olasılık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilim dünyasının hala tam olarak çözemediği beyin kavramı göz önüne alındığında, bu tür bir yapay zekanın beyine zarar verebilmesi mümkündür.
  • Herhangi bir internet bağlantısına sahip olan cihazın hacklenebilir olma riski herkesçe bilinmektedir. Neuralink teknolojisinin temelde yazılımsal bir ürün olması, bu cihazın belirli bir süre sonra başka kişiler tarafından kontrol edilebileceği anlamına gelir.

Neuralink İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu