Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) Nedir?
Şu sıralar internette gezinirken, teknoloji üzerine haberleri incelerken Internet Of Thing yani Nesnelerin İnterneti kavramı, teknolojik gelişmeler arasında insanların en çok konuştuğu konulardan birisi haline geldi. Özellikle internet girişimciliğinin kalbi olan Silikon Vadisi‘nde yaşayanları oldukça heyecanlandıran konulardan birisi haline gelen Nesnelerin İnterneti, çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbirleri ile etkileşim içerisinde olabilecekleri ve haberleşebilecekleri akıllı bir ağ oluşturmuş cihazlara verilen temsili isimdir.
Internet Of Thing yani Nesnelerin İnterneti kavramı ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından kullanıldığı görülmektedir. İlk başlarda radyo frekansları üzerinden birbiriyle haberleşen cihazları kapsarken, gelişen teknoloji ile yaratıcı tasarımın birleşmesiyle daha geniş bir konsepte yayılmaya başladı. Gartner tarafından yapılan araştırmalara göre 2020 yılında yaklaşık 26 milyar ürünün bir şekilde internete bağlanılacağı öne sürülüyor. Buradan da Nesnelerin İnterneti’nin ileride çok büyük bir pazara sahip olacağı ön görülüyor.
Nesnelerin İnterneti’nin Uygulama Alanları
Zaman içerisinde gelişen Nesnelerin İnterneti’nin uygulama alanları sadece tablet, telefon, televizyon ve akıllı saatler olmadığını, zaman içerisinde birbirinden çok farklı alanlara ve cihazlara yayıldığını görmekteyiz.
- Çevre
Yaşadığımız şehirdeki trafik, park yeri, şehir içi ışıklandırma ve atıkların yönetimi gibi konuların içerisinde olarak, şehirde yaşayan sakinlerin kaynakları ve zamanı daha verimli kullanabilmesi için çok büyük bir kolaylık sağlıyor.
- Ev
İnsanların yaşamını sürdürebilmesi için en önemli noktalardan birisi evidir. Nesnelerin İnterneti ile evinizdeki ışık, ısı, havalandırma ve güvenlik gibi konuları evinizden uzaklardayken kolay bir şekilde bilgi almanızı ve yönetebilmenizi sağlamaktadır.
- Tarım ve Hayvancılık
Azalan tarım üretimini arttırmak için IoT (Internet of Thing) teknolojisi kullanılarak akıllı tarlaların kurulması sağlanmaktadır. Böylece, meyvenin ve sebzenin ekildiği tarlanın toprağı, hava durumu ve yetişen ürünler hakkında bilgi sahibi olmak daha kolay oluyor.
Hayvanların bulundurulduğu ortamın ısısı, hayvanlara verilecek veya verilmiş olan yem hakkındaki parametrelerin takip edilmesi IoT ile daha kolay bir hâl alıyor. Bu sayede hayvanlar daha sağlıklı bir şekilde yetiştiriliyor ve daha iyi bir verim alınıyor.
- Enerji
Artan dünya nüfusu ile global enerji tüketiminin önümüzdeki 30 sene içerisinde yüzde 55 civarında artacağı öne sürülmektedir. IoT, bize bu konuda temiz enerji kolları üreterek ve hali hazırda duran global enerji ürünlerinin verimliliğini arttırarak yardımcı olacaktır.
- Tedarik İşlemleri
İnternet üzerinden artan ticaret ile birlikte satıcılar gün geçtikçe ürün yelpazelerini genişletiyor ve oldukları depolardan daha büyük depolara geçiş yaparak müşterilerine daha iyi bir deneyim yaşatmak için çalışıyorlar. Ürün yelpazesi genişleyip ve depo boyutu artınca ürünlerin tedariki kısmında aksaklıklar yaşanmaya başlıyor. IoT teknoloji sayesinde, stoklarda azalmakta olan ürünleri, istenilen ürünlerin deponun hangi kısmında olduğu ve benzeri bilgileri kısa sürede öğrenebiliyor ve depomuzu daha iyi bir şekilde yönetebiliyoruz.
- Ulaşım
Dünyanın birçok yerinde kullanılan akıllı sensörler yardımıyla yol üzerinde bulunan araçların sayımından tutun park yerlerinin kullanımının süresini hesaplamaya kadar birçok alanda IoT teknoloji kullanılmaktadır. Böylece teknoloji sayesinde şehir içerisinde şehir sakinlerine daha iyi bir trafik deneyimi yaşatmak mümkün kılınıyor.
Nesnelerin İnterneti konusunda gün geçtikçe yeni çalışmalar yapılmaktadır. Bu konu hakkında görüntülü bilgi almak isteyen okurlarımız, aşağıda yer alan videoyu izleyebilirler.