Mevlana Kimdir?
"Bir muammadır aşk. Kiminin vicdanına atılan taş, kiminin de gözünden akıtılan yaştır aşk." Mevlana
Tam adı: Mevlana Celâleddîn-i Rûmî (Jalāl ad-Dīn Muhammad Balkhī)
Doğum tarihi: 30 Haziran 1207
Doğum yeri: Belh / Afganistan
Ölüm Tarihi: 17 Aralık 1273
Ölüm Yeri: Konya / Türkiye
Boyu: –
Ailesi: Mümine Hatun (Anne), Bahaduddin Walad (Baba)
Eşi: Kara Khatoon (? – 1273)
Çocuk (ları): Sultan Veled, Emir Alim Çelebi, Alâeddin Çelebi, Melike Hatun
Mesleği: Şair, Filozof
Aktif Yılları: MS 1200’lü yıllar
Sosyal Medyada
Başlıklar
Hakkında
Çocukluk Yılları
Göç eden karavan, Bağdat, Şam, Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri ve Niğde de dahil olmak üzere Müslüman topraklarında yoğun bir şekilde seyahat etti. Mekke‘de hac ziyareti yaptıktan sonra, ülkemizde İç Anadolu bölgesinde bulunan Konya şehrine yerleştiler. Göç ettikleri zamanlarda Mevlana’nın babası Bahaduddin Walad bir İslam ilahiyatçısı, bir öğretmen ve bir vaiz idi.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin Kariyeri
Bahaduddin’in vefat etmesinden sonra, MS 1231 yılında Mevlana, babasının görevini devraldı. Babasının mesleğinin devam ettirerek tanınmış bir din öğretmeni oldu. Konya‘daki camilerde vaaz verdi. Rumi 24 yaşına geldiğinde, kendisini din bilimi konusunda iyi bilgilendirilmiş bir alim olarak geliştirdi.
Mevlana’nın Hayatının Dönüm Noktası
Mevlana zaten bir öğretmen ve ilahiyatçıydı. MS 1244‘te Tebriz Şemsuddin adında dolaşıp duran bir dervişle karşılaştı. Bu karşılaşma hayatında bir dönüm noktası oldu. Shamsuddin ve Rumi çok yakın arkadaş oldular. Şam’a gittiler, iddiaya göre Tebriz Şemsuddin yakın ilişkilerinden rahatsız olan Rumi’nin öğrencileri tarafından öldürüldü. Rumi, Shamsuddin’e olan sevgisini ve ölümünden kastını müzik ve şiirlerle dile getirdi.
Shamsuddin ile görüştükten yaklaşık on yıl sonra Rumi gazze yazmaya kendini adadı. Gazellerden bir derleme yaptı ve buna Diwan-e-Kabir ya da Diwan-e Shams-e Tabrizi adını verdi. Bundan sonra Rumi, yoldaşı olduğu bir kuyumcu olan Salaud-Din-e Zarkub ile karşılaştı. Salaud-Din-e Zarkub öldüğünde, Rumi, Hussam-e Chalabi isminde en iyi müritlerinden biriyle arkadaş oldu. Rumi, yaşamının sonraki yıllarının çoğunu, ana eserinin altı cildi Mesnevi’yi bitirdiği Anadolu’da geçirdi.
En Bilinen Eserleri
Diwan-e Shams-e Tabrizi (Dîvân-ı Kebîr): Diwan-e Shams-e Tabrizi, Rumi’nin başyapıtlarından biridir. Mevlana’nın en iyi arkadaşı ve ilham kaynaklarından bir olan derviş Şemsuddin’in şerefine ismi verilen bir gazi topluluğudur.
Ayrıca bu eseri, kafiye düzenine göre düzenlenmiş pek çok şiir çeşitleri de barındırmaktadır. Dîvân-ı Kebîr, ‘Dari’ lehçesine göre kaleme alınmıştır. Bu eser Pers edebiyatının en iyi ve en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Mesnevi: Mesnevi, didaktik tarzda yazılmış altı cilt şiirden oluşan bir derlemedir. Şiirlerin okuyucuyu eğlendirmek, bilgilendirmek ve öğretmek amaçlanmıştır. Rumi’nin Mesnevi’nin çalışmalarına, daha sonra eşi Hüsam al-Din Chalabin‘in önerisi ile başladığına inanılıyor. Mesnevi, ruhsal yaşamın çeşitli yönlerini açıklamaya çalışır.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin İnsanlığa Bıraktığı Mirasları
Mevlânâ Celâleddîn-i Rumi’nin popülerliği ulusal ve etnik sınırların ötesine geçmiştir. İran, Afganistan ve Tacikistan’da Fars dili konuşanların klasik şairlerden biri olarak kabul edilir. Uzun yıllar boyunca, Türk edebiyatı üzerinde büyük etkisi olmuştur.
Eserlerinin popülaritesi, Muhammed Reza Shajarian (İran), Shahram Nazeri (İran), Davood Azad (İran) ve Ustad Mohammad Hashem Cheshti (Afganistan) dahil olmak üzere birçok sanatçıya şiirleri için klasik bir yorum yapmada ilham vermiştir. Rumi’nin eserleri, Rusça, Almanca, Urduca, Türkçe, Arapça, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca dahil, dünya çapında birçok dile çevrilmiştir.
Mevlana’nın Ölümü
Mevlana, MS 17 Aralık 1273‘te, Selçuklu İmparatorluğu topraklarında bulanan Konya’da hayata gözlerini yumdu. Konya’da babasının yanına gömüldü. Büyük Tasavvuf şairi anısına Konya’da Mevlana Türbesi isminde mezar inşa edilmiştir. Türbe, derviş yaşam alanları ve dans salonundan oluşmaktadır. Kutsal yer dünyanın farklı yerlerinden gelen turistler tarafından ziyaret edilmektedir.
Videoları
https://www.youtube.com/watch?v=bbXDiCDqvig
https://www.youtube.com/watch?v=9-aHq0620Bo