İş & Finans

Mevduat Nedir? Mevduat Yatırımı Nasıl Yapılır?

Bilindiği gibi bankaların en temel görevlerinin başında paraların saklanması ve değerlendirilmesi gelmektedir. İşte bu görevi bankalar mevduatlar aracılığıyla da yerine getirirler. Bu yüzden banka hesapları üzerinde bu şekilde seçenekler bulunmaktadır. Bu mevduatlar sayesinde de banka müşterilerinin birikimlerine belirli koşullarda bir değer kazandırırlar.

mevduat nedir

B eksenden bakıldığında mevduat; bankalarda yer alan paraların saklanması, belirli vadelere bağlanması ve bu vade boyunca tutulması nedeniyle de bir faiz getirisi elde etmeye yarayan bir nakit değerlendirme sistemidir. Çünkü harcanmak yerine tutulması karşılığında para bir değer kazanmak durumundadır ve bu değer müşteriye faiz olarak ödenir.

İlginizi çekebilir: Mevduat Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Mevduat Çeşitleri Nelerdir?                             

Mevduat nedir?Mevduat yatırımı nasıl yapılır? Mevduatın tanımını verdikten sonra bu yatırımın nasıl yapılabileceğine geçmeden önce mevduat çeşitlerinin neler olduğunu değerlendirelim.

Mevduatlar temel bir sınıflandırma yapmak gerekirse; tasarruf mevduatları, ticari mevduat, bankalar mevduatı, resmi mevduatlar ve diğer mevduatlar olarak sınıflandırılabilir.

  • Tasarruf Mevduatları: Tasarruf mevduatları 1 – 3 – 6 ve 12 ay ya da daha fazla olarak belirlenen, bankaların kendilerine kaynak olarak alabildikleri ve bu vadeler sonrasında nakit sahiplerine ödemenin gerçekleştirildiği mevduat çeşididir.
  • Ticari Mevduatlar: Konusu ticari işler olan işletme ve kurumların bankalarda bulunan mevduatlarıdır.
  • Bankalar Mevduatı: Bankaların Merkez Bankasında zorunlu olarka bulundurdukları mevduattır.
  • Resmi Mevduatlar: Resmi kurumlara ait olan mevduatlardır.

Bunun yanı sıra mevduatları vadeli, vadesiz ve ihbarlı mevduat olarak da ayırabiliriz.

Vadeli Mevduat

Vadeli mevduat, müşterilerin paralarını yatırım amacı ile banka hesaplarında değerlendirmeleridir. Bankalar bu mevduatı alarak müşterinin istemiş olduğu belirli bir vade boyunca bu paraya bir mevduat oluşturur. Müşteri de belirlenen bu zaman dilimi içerisinde bu paraya dokunmaz. Vade dolduğunda müşteri ana parası ile birlikte ayrıca faiz geliri elde eder. Eğer vade dolmadan parayı çekmek isterse bu durumda vade bozulmuş ve faiz geliri de bozulmuş olur. Vadeler ise 1, 3, 6, 9, 12 ve üstü ay olarak belirlenebilir.

Vadesiz Mevduat

Vadesiz mevduat hesaplarında ise herhangi bir faiz geliri oluşmaz. Bu mevduat sistemi yalnızca elinizdeki paranın saklanması işlevini görmektedir. Fakat dilerseniz vadesiz mevduat hesabınızda fon alım satımı, altın ya da döviz alım satımı gerçekleştirerek bu araçlarla ek gelirler oluşturabilirsiniz.

İhbarlı Mevduat

İhbarlı mevduat sisteminde ise bankaya yatan mevduatın belli bir süre önce haber verilmek suretiyle çekilmesi sağlanmaktadır. Örneğin; 15 gün ihbarlı bir mevduat hesabı açtığınızda paranızı çekmek istediğiniz zaman 15 gün öncesinden haber vermeniz gerekmektedir.

Bu mevduat araçlarını kullanarak hem paranızı güvenli bir şekilde bankanızda tutabilir hem de dilerseniz mevduatlarınızdan ek kazançlar elde edebilirsiniz. Mevduat nedir? Mevduat yatırımı nasıl yapılır? Yazımızda belirttiğimiz mevduat seçenekleri ile siz de faiz geliri elde edebilir ya da nakit paranızı güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz.

Mevduatın Avantajları Nelerdir?

Bankacılık sisteminin temelini oluşturan mevduat sistemi hem bireylere hem de ekonomiye birçok avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlardan bazıları şöyledir:

  • Paranızın garantide olması
  • Paranızın güvenli bir şekilde saklanmasının yanı sıra faiz geliri elde etmesi
  • Enflasyon karşısında gelirin korunması
  • Başka para birimleri ile mevduat birikimi sağlanabilmesi sonucunda döviz geliri elde edilebilmesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu