Metaverse Nedir?
Metaverse, ilk olarak Silikon Vadisi’nde daha sonra da tüm dünyada bir süredir moda haline gelmiş bir kelimedir. Metaverse’in peşinde koşmak, teknolojinin önümüzdeki on sene içinde neler sunabileceğini tahmin etmeye ve bundan kâr elde etmeye çalışan herkes için bir saplantı haline dönüştü.
Yakın zamanda Facebook’da şirketinin adını “Meta” olarak değiştirdi.” Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg’e göre metaverse, dijital dünyada insanlar ile beraber olabileceğiniz sanal bir ortamdır. Sadece izlemek yerine içinde olduğunuz “bedenlenmiş bir İnternet” olarak tanımlanmaktadır. Meta “öte”, verse ise “evren” anlamına gelmektedir. Bu yüzden “Öte Evren” olarak da isimlendirilmektedir.
İnternet teknolojisi de bu teknolojinin çalışabilmesi için bazı değişikliklere uğraması ve gelişmesi gerekmektedir. Bu yüzden son günlerde de duyduğunuz gibi Web 3.0 terimi gelmektedir. Web 3.0 terimini kısaca açıklamak gerekirse, içeriklerin kontrolünün insan elinden çıkarak tamamen yapay zeka eline geçtiği bir teknolojidir. Bu teknolojinin sunduğu en önemli 3 şey; yüksek etkileşim, nesnelerin interneti ve çevrimiçi sezgisel aramalardır.
Metaverse Ne Anlama Geliyor?
Mark Zuckerberg, metaverse’de temelde bugün internette yapabileceğiniz her şeyi ve dans etmek gibi mantıklı olmayan bazı şeyleri bile yapabileceğimizi belirtmiştir. Gelecekte Facebook’ta gezinmek yerine fiilen de Facebook’ta dolaşabilir, sosyal medya platformlarında kıyafetler giyebilir ve hatta mülk sahibi olabilirsiniz.
Ayrıca, örnek vermek gerekirse Güney Kore’de, hükümeti ve şirketleri işbirliği yapmaya ve ulusal bir sanal gerçeklik (VR) platformu kurmaya ikna etmeye çalışan bir “metaverse ittifakı” bulunmaktadır. Bu gibi oluşumların çok büyük bir kısmı akıllı telefonları, artırılmış gerçekliği, 5G ağlarını, sosyal ağları ve sanal para birimlerini birbirleri ile entegre etmenin yollarını bulmaktır.
Metaverse’den Korkmalımıyız?
Metaverse’in tüm bu vaatlerine rağmen, dijital ve fiziksel dünyanın buluşmasının, birinin oldukça endişeli olmasına neden olabilecek bazı yönleri vardır. Şu anda bile bizi internetteki suç faaliyetlerinden koruyan hükümetler, süreçlerimiz ve yasalarımız şu an için son derece yetersiz gözüküyor. Bu tüm dünya için geçerli. Daha Facebook elindeki kullanıcı verilerini bile doğru düzgün saklayamıyor.
Gelişmekte olan ülkeler, özellikle mümkün olan en büyük miktarda veriyi bir araya getiren Hindistan gibi devletler, sağlam veri koruma mevzuatında çok geridir. Ayrıca, dijital ve fizikselin mevcut sosyal medya çerçeveleri içinde bir araya gelmesi, onları denetleyen demokratik bir denetimi olmayan birkaç sosyal medya şirketine, üyeleri için ilkeler ve topluluk kuralları üzerinde karar verme koşullarını belirleme konusunda sanal tekel sağlayacaktır.
Bu teknoloji zaten daha önceden de vardı. Fakat Facebook duyulmasını sağladı diyebiliriz. Bazı kesimler bu teknolojiyi ilk duyunca baya bir heyecanlandı. Fakat Facebook zaten veri güvenliği ve gizlilik açısında sabıkası kabarık olan bir şirket. Yine güvenip güvenmemek size kalmış bir durum.