Sağlıklı Yaşam

Merkezi Sinir Sistemi Nasıldır?

Merkezi Sinir Sisteminin Temel İşlevleri

Beyin ve omurilikten meydana gelen vücudun yönetim sistemini sağlayan ve denetimini yaparak komut veren bir bölümdür. Merkezi sinir sitemi başta beyin daha omurilik,omurilik soğanı ve beyincik’ten oluşur. Bu görevleri üstlenen beyin işlevini en iyi şekilde tamamlamış olur.Peki,merkezi sinir sistemi tam olarak nasıl çalışır?


Merkezi Sinir Sistemi Nasıl Çalışır ?


merkezi sinir sistemi

Kafatasının içinde bulunan Beyin,milyonlarca nörondan meydana gelir. Öğrenme, düşünme,algılama,hafızaya yerleşme ve bütün bu söylenenleri değerlendirmeye alarak beyin görevini en iyi şekilde komut vererek sağlar. Beyin,duyu organlarından gelen bilgileri hafızaya alır. Bilgiler değerlendirirken beyinde hızla oluşan tepkimeler ve zekanın işlevi hızla yön bulur.

Bu arada öğrenme yetisi devreye girerek duyulardan aldığı bilgileri hafızaya taşır bu şekilde öğrenme modu gerçekleşmiş olur. Kan basıncının en büyük rolü, vücut sıcaklığını ayarlamasıdır. Böylece uyku,uyanıklık,acıkma ,susama gibi, ihtiyaçlarımızı idrak eder ve düzenler. Bu da yaşam metodumuzun kalitesini arttırır ve yaşama hissiyatını daha derinden görmemizi sağlar.

Omuriliğin Görevi Nedir?

OMURİLİK

Omurilik soğanından başlayarak kuyruk sokumuna devam eden bir şekle sahiptir. Bu şeridin içinde omurga bulunur. Omurganın görevi beyinden organlara ve sinirlere kadar giderek vücudu refleks merkezini,davranış metodunu ele alır. Omurilik soğanında ise omurilik ve beyin arasında omurilik soğanı bulunur. Buradaki bağlantının en büyük etkisi sindirim şeklini belirlemesidir. Boşaltım, dolaşım ,solunum gibi görevlere dağlım yapar. Ayrıca yutma, öksürme,çiğneme ve kusma gibi benzeri hareketleri düzenler,kontrol eder.

Merkezi Sinir Sisteminde Beyinciğin Ana Görevi Nedir ?

BEYİNCİK

 

Vücut dengesinin korumasını ve hareketlerin düzenlemesini sağlayan beyincik merkezi sinir sisteminin en önemli kaynağıdır. Ayrıca beyincik kas hareketlerimizin düzenlenmesini sağlar. Vücudun temel dengesini koruma altına alır.İç kulağa doğru dengeyi vererek sağlıklı işleve sahip olmasına yardımcı olur. Beyinciğin vücut dengesini düzenlenmesinde ve dengelemesinde etkisi oldukça büyüktür.

Beyin dalgalarının iyi bir işleve sahip olmasının bütün sorumlusu merkezi sinir sistemi ile sağlanır. Merkezi sinir sisteminin vücut kontrolünü ve bütün organların çalışmasındaki rolü ve görevi oldukça büyüktür. Hafızanın gelişmesinde merkezi sinir sisteminin rolü büyüktür.

Özellikle içinde yer alan beyin,duyu,his,kaygı,üzüntü,neşe gibi duygusal faktörleri yeri ve zamanı geldiğinde etkili bir şekilde lanse ederek beyin komut vermeye başlar. Öğrenme yetisi ve algı sağlıklı bir beyin gelişimi sürecinde daha hızlı ilerler.

İLGİLİ VİDEOLAR

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu